12 Απρ 2013

Πρώιμη Εμφάνιση Εφηβείας στα Παιδιά!



Η πρώιμη εμφάνιση της εφηβείας στα παιδιά θεωρείται ως μια ενδιάμεση ένδειξη στην πορεία της ζωής τους ότι θα εκδηλώσουν στην ενηλικίωσή τους μια σειρά ασθενειών όπως: μεταβολικά σύνδρομα, ορμονικές διαταραχές, καρδιολογικά προβλήματα και πιο επικίνδυνα όπως καρκίνο και πρόωρο θάνατο. Στην αρχή η ιδέα ήταν, ότι η εφηβεία εμφανίζεται νωρίτερα  σ τα παιδιά που είναι υπέρβαρα. Με τον καιρό όμως οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχει περισσότερο να κάνει με την συχνή κατανάλωση κρέατος. Κάθε γραμμάριο καθημερινής πρόσληψης κρέατος , σχετίζεται με την αύξηση της πρόωρης εφηβείας σε κορίτσια κάτω των 12 ετών, σε ποσοστό 17%.

Γιατί αυτή η σύνδεση των ζωικών πρωτεϊνών με την πρώιμη εφηβεία? Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση κρέατος αυξάνει την ορμόνη ανάπτυξης Igf1 και αυτό από μόνο του οδηγεί σε πρώιμη εμφάνιση περιόδου στα  κορίτσια.  Ωστόσο στο κρέας των ζώων που καταναλώνουμε βρίσκονται μεγάλες ποσότητες περιβαλλοντικών ρύπων και οι ερευνητές δηλώνουν ότι όσο πιο μεγάλη είναι η έκθεση σε αυτούς τους ρύπους τόσο πιο πρώιμα παρουσιάζεται η εφηβεία. Τα επιβραδυντικά φλόγας είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο κρέας και στα παράγωγά του που καταναλώνουμε και ενώ πριν 3 δεκαετίες δεν ήταν ανιχνεύσιμα τώρα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια, δημιουργώντας ενδοκρινολογικά και ορμονικά  προβλήματα στα παιδιά.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τα παιδιά που καταναλώνουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, δηλαδή η εφηβεία τους ξεκινάει 7 μήνες αργότερα απ’ ότι συνήθως.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την συνολική τους υγεία? Η καθυστέρηση της εμφάνισης της εφηβείας λόγω σωστών διατροφικών συνηθειών και πρόσληψης πρωτεϊνών μέσω φυτικών  πηγών σχετίζεται με μικρότερα ποσοστά παρουσίασης καρκίνου στην ενήλικη ζωή και αυξημένο προσδόκιμο  ζωής και αυτό ισχύει και για αγόρια και για κορίτσια. Η κατανάλωση κρέατος με μεγάλη συχνότητα στα παιδιά, σχετίζεται και με την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή τους. Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφεύγεται το κρέας στην καθημερινή διατροφή των παιδιών, αλλά για όσους επιμένουν, ας επιλέγουν άπαχο κρέας μιας και  η πλειοψηφία των τοξικών ουσιών αποθηκεύονται στο λίπος των ζώων.

Υγειοφάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου