11 Απρ 2013

Εγκυμοσύνη Χωρίς Χημικές Ουσίες!



Θυμάστε την στιγμή που μάθατε ότι είστε έγκυος? Τι δέος νιώσατε για την νέα αυτή ζωή που αναπτύσσεται μέσα σας? Μήπως συνειδητοποιήσατε κιόλας ότι έφτασε η ώρα για μια γενικότερη στροφή στη ζωή σας? Μια πιο ουσιαστική αλλαγή? Είναι η τέλεια στιγμή για την εξάλειψη των επιβλαβών χημικών ουσιών από την τροφή σας, το σπίτι σας και τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης.

Μια αλλαγή στην καθημερινή σας ρουτίνα με πιο υγιεινές επιλογές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όχι μόνο θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, αλλά πολύ περισσότερο θα προστατέψει το μωράκι σας από ουσίες όπως ΒΡΑ, υδράργυρο, φθαλικές ενώσεις και άλλα χημικά που έχουν εντοπιστεί σε σώματα εγκύων γυναικών.
Τώρα είναι η  καλύτερη στιγμή για αυτή την αλλαγή, ώστε να δημιουργήσετε ένα πιο υγιές περιβάλλον για το νεογέννητο μωρό, που είναι πιο ευάλωτο στις βλαβερές ουσίες που περιέχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για μια πιο πράσινη και πιο υγιή εγκυμοσύνη.
Αποφύγετε τα φυτοφάρμακα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση της εγκύου στα φυτοφάρμακα έχουν τα ίδια αποτελέσματα με αυτά της έκθεσης στο κάπνισμα. Μειώστε την έκθεσή σας σε αυτά επιλέγοντας να τρώτε βιολογικά. Προσέξτε όταν ασχολείστε με την κηπουρική να επιλέγετε βιολογικά ή φυσικά φυτοφάρμακα.
Προσέξτε την πρόσληψη ζωικών λιπαρών.
Βλαβερές ουσίες όπως πολυχλωριωμένα διφαινύλια, κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και τόσες τοξικές ουσίες συσσωρεύονται στο λίπος των ζώων. Αυτό σημαίνει πως όταν τρώμε κρέας πουλερικά, ψάρια χωρίς να αφαιρούμε το λίπος τους, καταπίνουμε μαζί και τέτοιες ουσίες. Για να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη των ουσιών αυτών διαλέγετε θαλασσινά τα οποία δεν περιέχουν λίπος, κόψτε τα λιπάκια από κρέας και κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα και στις αγορές σας προτιμήστε βιολογικά ή ελεύθερης βοσκής και ψάρια που δεν προέρχονται από ιχθυοτροφεία.
Προσέξτε τα πλαστικά.
Τα πλαστικά είναι πολύ επικίνδυνα ειδικά για τα αναπτυσσόμενα μωρά. Το χειρότερο από όλα είναι το βινύλιο PVC, το οποίο περιέχει φθαλικές ενώσεις, ουσίες που διαταράσσουν τις ανθρώπινες ορμόνες. To PVC κάνει τα πλαστικά εύκαμπτα και μαλακά και χρησιμοποιείται παντού, από τις κουρτίνες μπάνιου μέχρι τις πλαστικές μεμβράνες. Οι κονσέρβες, και τα πλαστικά μπουκάλια και παγουράκια περιέχουν ΒΡΑ, Δισφαινόλη Α,  ουσία που επίσης επηρεάζει τις ανθρώπινες ορμόνες. Στην βάση των μπουκαλιών θα βρείτε τα βελάκια ανακύκλωσης να κυκλώνουν έναν αριθμό. Αποφύγετε το Νο.7.
Πετάξτε τα τοξικά καθαριστικά.
Το καθάρισμα των πάγκων, των ντουλαπιών και των πατωμάτων με τοξικά καθαριστικά δεν τα κάνει καθαρότερα. Απλώς τα καλύπτει με υπολείμματα χημικών. Οι φόρμουλες στα προϊόντα καθαρισμού είναι εμπορικό απόρρητο και έτσι δεν ξέρετε τι πραγματικά περιέχεται στην κάθε συσκευασία. Οπότε βάλτε την λογική σας να δουλέψει και αποφύγετε ότι γράφει επάνω τις λέξεις “επικίνδυνο”, “δηλητήριο” και “κίνδυνος”. Αντ’ αυτού επιλέξτε προϊόντα με φυτικά καθαριστικά που αναγράφουν τα συστατικά τους. Το καλύτερο φυσικό καθαριστικό θα το βρείτε στην κουζίνα σας: φτιάξτε ένα μείγμα με μαγειρική σόδα, με σαπούνι πιάτων και οξυζενέ και καθαρίστε τα πάντα.
Επιλέξτε ασφαλή προϊόντα προσωπικής περιποίησης.
Πόσα καλλυντικά χρησιμοποιείται στο σώμα σας καθημερινά? Σύμφωνα με τον αμερικάνικο οργανισμό Environmental Working Group (EWG), τουλάχιστον 10 από αυτά περιέχουν έως και 126 διαφορετικές χημικές ουσίες. Λοσιόν, κρέμες, σαμπουάν, σαπούνια, κραγιόν και τόσα άλλα περιέχουν ουσίες που δυσκολεύουν την ανάπτυξη του μωρού σας. Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για μια στροφή σε πιο ασφαλή προϊόντα. Διαβάστε τις ετικέτες και αποφύγετε φθαλικές ενώσεις, parabens (συντηρητικό καλλυντικών), και triclosan (αντιμικροβιακό συστατικό σε καλλυντικά).
 
Υγειοφάγος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου