13 Απρ 2013

Ωμέγα Λιπαρά 5 & 7!

     Σίγουρα έχετε ακούσει για τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Ίσως και για τα ωμέγα 6 και τα ωμέγα9. Αν αυτά είναι τόσο σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου τότε τι γίνεται με τους άλλους αριθμούς? Μήπως κάτι σας ξεφεύγει και δεν γνωρίζετε τίποτα για τα ωμέγα 5 και 7?

    Μόνο μια μικρή χούφτα από ωμέγα λιπαρά θεωρούνται απαραίτητα, που σημαίνει ότι πρέπει να τα λάβετε μέσω της τροφής σας η σαν διατροφικό συμπλήρωμα, γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν μόνο τα ωμέγα 3 και 6 απαραίτητα με αυτή την έννοια. Οφέλη στην υγεία μας από τα ωμέγα 3 έχουν αναλυτικά περιγραφεί και συμπεριλαμβάνουν: μείωση των καρδιακών παθήσεων, ενίσχυση του αμυντικού συστήματος, προστασία από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και αρθρίτιδα.
     Τα ωμέγα 3 Δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), Εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ), βρίσκονται σε αφθονία στα ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες και στα φυτά όπως τα καρύδια , ο λιναρόσπορος και μερικά φυτικά έλαια που παρέχουν α-λινολενικό οξύ (ALA) στον οργανισμό, τα οποία μετά το σώμα μας μετατρέπει σε EPA & DHA.
     Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν την LDL (κακιά) χοληστερόλη και τις φλεγμονές. Ειδικοί προειδοποιούν ότι στην διατροφή μας υπερκαταναλώνουμε ωμέγα 6 ενώ έχουμε μικρή πρόσληψη ωμέγα3. Χρειαζόμαστε και τα δύο αυτά σημαντικά λιπαρά σε σωστή ισορροπία. Σήμερα η διατροφή μας είναι Δυτικού τύπου και υπερφορτωμένη με ωμέγα 6 από έλαια σπόρων (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο) και από το κρέας των ζώων. Πολλά συμπληρώματα περιέχουν συνδυασμό των ωμέγα λιπαρών οξέων.
     Μικρότερη έρευνα έχει γίνει για τα υπόλοιπα λιπαρά οξέα, αλλά υπάρχουν τρία τα οποία φαίνεται να προσφέρουν σημαντικά οφέλη.
Ωμέγα 5
     Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι συστατικό των ωμέγα 5 που προέρχονται από τα ρόδια περιορίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Σε μια άλλη βρέθηκαν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Λέγεται ότι είναι χρήσιμο στην θεραπεία για το έκζεμα, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις ορμονικές διαταραχές.
Ωμέγα 7
     Τα αυστραλιανά φιστίκια macadamia και τι ιπποφαές, είναι πλούσια σε ωμέγα 7 και υποστηρίζουν την παραγωγή ενζύμων τα οποία καίνε τα λίπη. Γίνονται μελέτες πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία της παχυσαρκίας. Επίσης τα ωμέγα 7 που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των φλεγμονών.
Ωμέγα 9
     Το ελαϊκό οξύ το οποίο βρίσκεται στο ελαιόλαδο προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία και θεωρείτε ο σημαντικότερος παράγοντας της Μεσογειακής Δίαιτας. Ωμέγα 9 βρίσκουμε επίσης στα φιστίκια στους σπόρους των σταφυλιών και στα ηλιέλαια. Τα ωμέγα 9 χαμηλώνουν την κακιά κα αυξάνουν την καλή (HDL)χοληστερόλη και βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επίσης είναι χρήσιμα στη θεραπεία μεταβολικών ασθενειών.


     Πηγή: Rich Wallace Διατροφολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου