16 Απρ 2013

12 Πράγματα που Πρέπει να Ξέρετε για τους Σπόρους Κολοκύθας!


Αν την επόμενη φορά που θα καθαρίσετε μια ωραία μεγάλη κολοκύθα, πετάξετε τα σπόρια που έχει μέσα, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Πρέπει να ξέρετε ότι οι κολοκυθόσποροι ήταν πολύ διάσημοι στην αρχαία Ελλάδα. Έχουν 559 θερμίδες τα 100 γρ. Δεν είναι απλώς ότι είναι πεντανόστιμοι, αυτοί οι σπόροι επίσης υποστηρίζουν εξαιρετικά την υγεία μας.

1.     Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη  στον οργανισμό και συμβάλλει στην εξασφάλιση ενός καλού νυχτερινού ύπνου.
2.     Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, με ευεργετικές για την καρδιά και μυοχαλαρωτικές για όλο το σώμα ιδιότητες.
3.     Έχουν υψηλά επίπεδα εύπεπτης πρωτεΐνης που βοηθάει στην σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα όταν τους καταναλώνουμε σαν σνακ μέσα στην ημέρα μας. Και σταθερά επίπεδα σακχάρου σημαίνουν ευκολία στην απώλεια βάρους αν κάνετε δίαιτα.
4.     Η υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο λάδι των σπόρων, έδειξε σε μελέτες ότι μειώνει τα περιστατικά  της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη, μια κατάσταση στην οποία ο προστάτης διογκώνεται.
5.     Οι σπόροι κολοκύθας έχουν επίσης υψηλά ποσοστά ψευδάργυρου, το μεταλλικό χημικό στοιχείο, νούμερο ένα για τον προστάτη των ανδρών.
6.     Είναι μια πολύ καλή πηγή για την ενίσχυση του σιδήρου του αίματος.
7.     Όταν σε μελέτες σε ζώα, προστέθηκαν σπόροι κολοκύθας στη διατροφή τους, τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα ήταν ίδια με αυτά των φαρμάκων, χωρίς όμως τις παρενέργειες των δεύτερων.
8.     Οι φυτοστερόλες που περιέχουν πιστεύεται ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Από όλους τους ξηρούς καρπούς οι σπόροι κολοκύθας έρχονται δεύτεροι (μετά τους ηλιόσπορους και τα φιστίκια Αιγίνης) σε περιεκτικότητα στερολών.
9.     Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που βοηθάει στην τακτική λειτουργία του εντέρου.
10.  Αλκαλοποιούν το ΡΗ του σώματος. Ένα όξινο ΡΗ στο σώμα συνδέεται με πόνο, ασθένειες ακόμα και καρκίνο.
11.  Καλή πηγή βιταμίνης Ε. Περιέχονται 35mg ανά 100 γρ.
12.  Σύμφωνα με έρευνες αποτρέπουν τον σχηματισμό λίθων οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά.
Για να διατηρήσετε και να κερδίσετε όσο γίνεται περισσότερα από τα ευεργετικά οφέλη τους, φάτε τους ωμούς ή ψήστε τους ελαφρά σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά. Πασπαλίστε με λίγο καθαρό θαλασσινό αλάτι και απολαύστε τους. Προσθέστε όμως ακόμα καλύτερα τους ωμούς κολοκυθόσπορους σε σαλάτες ή σε σάλτσα πέστο.
 Υγειοφάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου