22 Απρ 2013

11 Συμβουλές για Περιόδους Κρίσης!




Πολλοί σκεφτόμαστε τι ωραία που θα ήταν να είχα την πολυτέλεια να επισκεπτόμουν ένα σπα για λίγες μέρες και να χανόμουν εκεί από όλους και από όλα. Να ήμουν μακριά από προβλήματα, φασαρίες, εντάσεις και από τόσα άλλα δυσάρεστα που μπορεί να συμβαίνουν. Υπάρχουν όμως κάποιες τεχνικές που συνήθως ακολουθούνται σε τέτοιους χώρους, τεχνικές χαλάρωσης τις οποίες μπορείτε να τις κάνετε και μόνοι σας χωρίς να ξοδευτείτε καθόλου. Ορίστε λοιπόν τι θα σας πρότειναν οι ειδικοί των σπα:
 
1.Κρατήστε μια υγιή στάση!
Είναι πολύ βασικό! Με την κατάσταση της οικονομίας παγκοσμίως, το πλέον εύκολο είναι να σας πάρει από κάτω αν σκέφτεστε μόνο τα οικονομικά και το μέλλον σας αρνητικά. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όλα κάνουν τον κύκλο τους. Η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα δεν μπορείτε ίσως να τα αλλάξετε γι’ αυτό μην σκέφτεστε ώρες ατέλειωτες με απαισιοδοξία. Συγκεντρωθείτε στα θετικά που σίγουρα κάπου εκεί είναι στην ζωή σας. Μόνο 10-15 λεπτά την ημέρα φτάνουν για να  απελευθερώσετε το μυαλό σας, να μιλήσετε με φίλους για άσχετα πράγματα και να αφήσετε και λίγα χαμόγελα να βγουν από μέσα σας. Μετά όλα μπορεί να μοιάζουν λίγο καλύτερα.
2.     Περιποιηθείτε τον εαυτό σας !
Απολαύστε το αγαπημένο σας φαγητό, βγείτε έξω για μια βόλτα στη φύση ή γεμίστε τον οργανισμό σας με τις ευεργετικές ενδορφίνες που δημιουργούνται από την άσκηση και θα δείτε τον εαυτό σας με περισσότερη ενέργεια και όλη αυτή η ενέργεια θα σας φέρει πιο θετική σκέψη. Η πλειοψηφία των επιτυχημένων ανθρώπων όταν  βρέθηκαν σε δύσκολες στιγμές, τις θεώρησαν σαν ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι καινούριο.
3.     Κινηθείτε!
Είτε πρόκειται για γιόγκα, αεροβική, πιλάτες η γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακουφιστείτε από το στρες. Αν ήδη έχετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής μην κάνετε το λάθος να το εγκαταλείψετε ειδικά σε στιγμές κρίσης. Διατηρώντας το πρόγραμμα της άσκησης σας κρατάτε σε έλεγχο τις ορμόνες του στρες που προκαλούν ασθένειες. Είναι βοηθητικό να έχετε το κοντρόλ του σώματός σας όταν νιώθετε ότι δεν το έχετε σε κάποιους άλλους τομείς.
4.     Φροντίστε τις φυσικές σας ανάγκες!
Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσετε να σκεφτείτε σωστά ή να αντεπεξέλθετε σε στρεσογόνες καταστάσεις αν είστε κουρασμένοι, νηστικοί ή και διψασμένοι.  Πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα κρατάνε την φυσική ισορροπία του οργανισμού. Αποφύγετε να τρώτε ένα μεγάλο γεύμα με πολλά λιπαρά που σίγουρα θα σας προσθέσει κούραση και νύστα. Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και ολικής άλεσης ψωμί και δημητριακά μας δίνουν τις απαιτούμενες θερμίδες, βιταμίνες και ότι άλλο χρειάζεται ο οργανισμός χωρίς να μας επιβαρύνουν. Εξίσου σημαντικός είναι και ο ύπνος. Πηγαίνετε για ύπνο  νωρίς την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ξυπνήστε νωρίς το πρωί για να έχετε όλη την μέρα μπροστά σας. Αυτή η ρουτίνα ρυθμίζει σωστά το βιολογικό σας ρολόι και δίνει την δυνατότητα στον οργανισμό σας να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις κατά την διάρκεια του ύπνου.
5.      Αποχαιρετήστε την ζάχαρη και την καφεΐνη!
Βγάλτε από την διατροφή σας ζάχαρη, καφεΐνη και επεξεργασμένα δημητριακά τα οποία επιδρούν αρνητικά στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και στρεσάρουν τα επινεφρίδια. Τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια είναι φορτωμένα με διατροφικά στοιχεία αλλά και με υδατάνθρακες που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο : την φυσική αντικαταθλιπτική ουσία του οργανισμού. Η σεροτονίνη όμως για να παραχθεί χρειάζεται επίσης τροφές με πρωτεΐνες πλούσιες σε τρυπτοφάνη δηλαδή, φρέσκο γάλα, πουλερικά, αυγά και ξηρούς καρπούς.
6.     Γιορτάστε μικρά καθημερινά πράγματα!
Δεν σας κοστίζει τίποτε να διατηρείτε μια θετική στάση απέναντι στα πράγματα και να είστε ευγνώμονες για αυτά που ήδη έχετε. Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι για όσα διαθέτουμε, να συγκεντρώνουμε τις σκέψεις μας εκεί και να μην αφήνουμε τον φόβο να μας κυριεύει.
7.     Κάντε ένα βήμα πίσω!
Τις περισσότερες φορές αφήνουμε να μας παρασύρει το ρεύμα της καθημερινότητας. Ένα βήμα πίσω από όλα αυτά έστω και για λίγο μας δίνει το χρόνο, το κουράγιο και την διαύγεια που χρειάζεται το μυαλό μας για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Το να φορτίσουμε για λίγο τις μπαταρίες μας, δημιουργεί ισορροπίες μέσα μας που συνήθως μας οδηγούν σε επιτυχημένα βήματα. Τα προβλήματα μας λύνονται καλύτερα αν τα δούμε από απόσταση και αν δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας για σωστό σχεδιασμό κινήσεων.
8.     Ακούστε μουσική!
Η αργή κλασσική κυρίως μουσική σε ρυθμούς largo ή adagio των κλασσικών συμφωνιών, έχουν την ικανότητα να ρίχνουν την  πίεση, να χαμηλώνουν τους παλμούς της καρδιάς και να μειώνουν την ένταση που έχει συσσωρευτεί στο σώμα μας. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι αυτού του είδους η μουσική προκαλεί στον εγκέφαλο κύματα τύπου άλφα, χαρακτηριστικά σε περιπτώσεις χαλάρωσης.
9. Πάρτε μια βαθιά ανάσα!
Όταν όλος ο κόσμος γύρω μας δείχνει να έχει τρελαθεί μπορείτε να πάρετε τουλάχιστον τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια σας από μέσα. Ο διαλογισμός είναι μια καλή μέθοδος όμως αν δεν είστε σχετικοί και μόνο το να παίρνετε βαθιές ανάσες για λίγο, είναι ένας απίθανος τρόπος για να χαλαρώσετε πιο εύκολα από όσο νομίζετε. Πάρτε λοιπόν μια βαθιά ανάσα, κρατήστε την, μετρήστε ως το δέκα και εκπνεύστε αργά. Επαναλάβετε τουλάχιστον 10 φορές. Οπότε πάρτε βαθιές ανάσες, όσο πιο βαθιές μπορείτε. Η τακτική εξάσκηση αυτής της άσκησης ενεργοποιεί την χαλάρωση και σας κάνει πιο ανθεκτικούς στο στρες. Φυσικά τις πιο σωστές αποφάσεις τις παίρνουμε μόνο όταν έχουμε θετική  και πιο χαλαρωμένη προσέγγιση σε ότι μας απασχολεί.
10.Μείνετε συγκεντρωμένοι!
Είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να ξεπεράσετε οποιαδήποτε κρίση στην ζωή σας. Σε δύσκολες καταστάσεις κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε από πριν τι  πρέπει να κάνουμε, πώς να το κάνουμε ή ακόμα και πώς να καταστρώσουμε το πιο σωστό πλάνο. Το να διατηρείτε τις βασικές αξίες σας, τους στόχους, και την ηθική σας, θα καθοδηγήσει το δρόμο σας σε δύσκολους καιρούς. Σίγουρα το περιβάλλον σας μπορεί να αλλάξει, αλλά οι βασικές αξίες και οι στόχοι σας θα πρέπει να παραμείνουν οι ίδιοι.
11.Μην κάνετε δραστικές αλλαγές!
Αν περνάτε μια μεταβατική περίοδο τότε χρειάζεται υπομονή. Τα θέλουμε όλα τώρα αμέσως και ίσως και από εχτές! Όλες οι μεταβατικές περίοδοι στην ζωή μας όμως θέλουν τον χρόνο τους για σωστή προσαρμογή.
 
Επεξεργασία: Υγειοφάγος
Πηγή: Organic Spa magazine.
Photo Credit: Through a lens, darkly via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου