22 Απρ 2013

Παίρνετε Αρκετή από τη Βιταμίνη της Λιακάδας?


Παίρνετε αρκετή από την βιταμίνη της λιακάδας? Οι ειδικοί δεν το πιστεύουν. Η βιταμίνη D είναι τόσο σημαντική για την υγεία μας και έτσι η φύση προνόησε και δημιούργησε έναν τρόπο έτσι ώστε να την προσλαμβάνουμε καθημερινά και με τον πιο εύκολο τρόπο : μέσω του ήλιου! Για όσα χρόνια υπάρχει ο άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη κατάφερνε να παίρνει με αυτό τον τρόπο τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D,  που ήταν απαραίτητες για την αποφυγή πολλών ασθενειών που σχετίζονταν με τα οστά και όχι μόνο.

Βέβαια μπορούμε να πάρουμε και κάποιες ποσότητες μέσω της διατροφής μας, όπως από τα λιπαρά οξέα που βρίσκουμε στα ψάρια, από τον κρόκο των αυγών και από τα μοντέρνα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D τρόφιμα, όπως το γάλα. Όμως την μεγαλύτερη ποσότητα μας την παρέχει πάντα ο ήλιος, καθώς οι υπεριώδεις ακτινοβολίες Β διαπερνούν το ανώτερο στρώμα του δέρματος και ενεργοποιούν τα κύτταρα που παράγουν την πρώτη μορφή της βιταμίνης η οποία στην συνέχεια μετά από επεξεργασία από το ήπαρ και τα νεφρά μετατρέπεται σε D3 ( την δραστική μορφή της βιταμίνης).

Δυστυχώς πια περνούμε όλο και περισσότερο καιρό κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους και όταν κυκλοφορούμε έξω ή είμαστε πολύ ντυμένοι ή έχουμε βάλει άφθονο αντηλιακό. Και βέβαια οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότερο κάνει πια την εμφάνισή της η ραχίτιδα, (ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μείωση της εναπόθεσης ασβεστίου και αλάτων στα οστά λόγω έλλειψης της βιταμίνης D). Και κατά ειρωνικό τρόπο, την ώρα που οι επιστήμονες μιλάνε για την έλλειψή της στον ανθρώπινο οργανισμό, την ίδια ώρα ανακαλύπτουν πόσο σημαντική είναι για την γενικότερη υγεία του ανθρώπου και όχι μόνο των οστών και συστήνουν πολύ μεγάλες καθημερινές δόσεις της.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά, για την διατήρηση υγιών και δυνατών μυών και στους ηλικιωμένους μειώνει τα περιστατικά καταγμάτων των οστών. Μέχρι εδώ γνωστά! Φαίνεται όμως να υπάρχουν στο σώμα μας, σε κάθε κύτταρο υποδοχείς της βιταμίνης, η οποία στη συνέχεια ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε τέτοιο συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες όταν διαπίστωσαν ότι τοπικές εφαρμογές της βιταμίνης σε ασθενείς με ψωρίαση μείωσαν το μέγεθος των βλαβών από τη νόσο και σε άλλες έρευνες η βιταμίνη κατέστειλε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Έτσι νέες έρευνες οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D λειτουργεί βοηθητικά σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Με ποιο τρόπο γίνεται αυτό ακόμα δεν είναι πλήρως γνωστό, όμως φαίνεται ότι μειώνει τον πολλαπλασιασμό και την διαφοροποίηση των καρκινικών κυττάρων. Επίσης παρατηρήθηκε ότι η πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο είχαν σημαντικές ελλείψεις της βιταμίνης D. Ο καθηγητής επιδημιολογίας Edward Giovannucci του πανεπιστημίου Harvard School of Public Health in Boston σε ομιλία του δήλωσε: “Προκαλώ άπαντες να βρουν μια βιταμίνη ή έναν παράγοντα  με τόσο συνεπή αντικαρκινικά οφέλη όσο αυτά της βιταμίνης D”.

Η έρευνα συνεχίζεται και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, τώρα πια φαίνεται ότι βοηθάει και στην αποφυγή εκδήλωσης αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Το ίδιο ισχύει και για τον διαβήτη: σε έρευνα που έγινε στη Φιλανδία τα παιδιά που έπαιρναν υψηλή δόση βιταμίνης D τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, είχαν 80% λιγότερα ποσοστά να εκδηλώσουν διαβήτη στην ενήλικη ζωή τους σε σύγκριση με όσα δεν έπαιρναν την βιταμίνη.

Πόση είναι αρκετή? Οι διεθνείς ελάχιστες συνιστώμενες δόσεις είναι 200 μονάδες (IU) την ημέρα για ενήλικες έως 50 ετών, 400 IU για ηλικίες 50-70 και 600 IU για ενήλικες πάνω από 70 ετών. Όταν πρόκειται για συμπλήρωμα διατροφής προτιμήστε D3, την δραστική μορφή της βιταμίνης. Είναι από τις λίγες βιταμίνες που δεν μπορεί κανείς να την πάρει άφθονη από την διατροφή του. Η φύση λογικά προνόησε, και δεν φταίει που εμείς προτιμάμε τους εσωτερικούς χώρους, μιας και ο ήλιος είναι η κύρια πηγή πρόσληψης. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι μια μέτρια έκθεσή μας στον ήλιο θα συμβάλλει στην ενίσχυση των επιπέδων της βιταμίνης D, χωρίς να ανεβάζει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του δέρματος. 10-15 λεπτά λίγες μέρες την εβδομάδα αρκούν.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να μας δυσκολεύει να παίρνουμε τις ποσότητες της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε καθημερινά, αλλά ευτυχώς οι λύσεις είναι απλές και δίπλα μας.

 

Επεξεργασία : Υγειοφάγος

Πηγή: Eating Well Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου