4 Απρ 2013

11 Τροφές Που Πρέπει Να Είναι Βιολογικά Πιστοποιημένες


    Η επιλογή και κατανάλωση βιολογικών προϊόντων είναι κάτι καλό που μπορούμε να κάνουμε και για το σώμα μας και για τον πλανήτη μας. Τρώγοντας βιολογικά νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια γι΄αυτό που βάζεις στο σώμα σου, πιο υγιής και με οικολογική συνείδηση.

Γιατί Βιολογικά?

1.Καλύτερη υγεία λόγω της μείωσης αλλεργιών και ασθενειών
Τα βιολογικά προϊόντα παράγονται χωρίς την χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Γι’ αυτό και δεν περιέχουν ίχνη από αυτά τα χημικά που μπορούν να επηρεάσουν τόσο αρνητικά το ανθρώπινο σώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για παιδιά, έμβρυα, έγκυες γυναίκες και ανθρώπους με ευαίσθητο ανοσοποιητικό ή πεπτικό σύστημα.

2. Καλύτερη υγεία μέσω περισσότερων θρεπτικών συστατικών
Η σωστή φροντίδα και συντήρηση του εδάφους, συν την αποφυγή καλλιεργητικών μεθόδων, όπως της αμειψισποράς, δημιουργούν φρούτα και λαχανικά που περιέχουν τουλάχιστον 50% περισσότερες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες.

3. Καλύτερη γεύση και ποιότητα
Τα βιολογικά προϊόντα καλλιεργούνται σε μικρότερες εκτάσεις, έχοντας την προσοχή που δημιουργεί υγιέστερα φυτά, τα οποία  έχουν την τέλεια ισορροπία σε διατροφική αξία.

4. Σώζουν το περιβάλλον
Αφού στις βιολογικές καλλιέργειες δεν χρησιμοποιούνται βλαβερά χημικά σκευάσματα, δεν υπάρχει ρύπανση του εδάφους, του αέρα ή του νερού, εξασφαλίζοντας ένα καθαρότερο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές.

5. Σεβασμός των ζώων
Η καλή μεταχείριση των ζώων είναι μια σημαντική πτυχή της παραγωγής βιολογικού γάλακτος , βιολογικού κρέατος, βιολογικών πουλερικών και βιολογικών ψαριών. Ενώ καταναλώνουμε βιολογικό κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα γνωρίζουμε ότι τα ζώα αυτά δεν είχαν μια άθλια ζωή περιορισμένα σε ένα κλουβί.

6. Όχι γενετικά τροποποιημένα
Επιλέγοντας βιολογικά, μειώνετε  τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Τώρα μόλις ξεκινάμε να βλέπουμε και να καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που δημιουργούν στο σώμα μας και στον πλανήτη μας οι γενετικές τροποποιήσεις.

    Τα παρακάτω προϊόντα έχει αποδειχτεί ότι είναι συχνά πνιγμένα με θανατηφόρα χημικά, όταν είναι συμβατικής καλλιέργειας, οπότε καλύτερα να μην τα βάλεις ποτέ στο σώμα σου εκτός και αν πρόκειται για πιστοποιημένα βιολογικά! Υπάρχουν συμβατικά προϊόντα που δεν ψεκάζονται τόσο πολύ όσο τα παρακάτω, γι’ αυτό προκειμένου να κάνετε τις σωστές επιλογές καλό είναι να είστε ενημερωμένοι και να γνωρίζετε τη διαφορά.

1.Μήλα: αν αυτό το σούπερ φρούτο δεν δείχνει τέλειο, οι περισσότεροι καταναλωτές το κοιτούν καχύποπτα. Δυστυχώς τα μήλα είναι ευαίσθητα σε τουλάχιστον 30 έντομα και 10 ασθένειες, οπότε τα συμβατικά μήλα ψεκάζονται πολλές φορές κατά την διάρκεια της ανάπτυξης τους. Μυκητοκτόνα και άλλες χημικές ουσίες προστίθενται μετά την συγκομιδή τους, για να αποτρέψουν αλλοιώσεις και προκειμένου να συντηρηθούν μέχρι και 9 μήνες.
2.Σέλερι: Σε κανένα δεν αρέσει η όψη ενός κοτσανιού σέλερι φαγωμένου από μια κάμπια. Έχουν ανιχνευτεί μέχρι και 64 διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων σε αυτό το μικρό λαχανικό.
3.Γλυκές κόκκινες πιπεριές: Οι πτυχές που βρίσκονται στο επάνω μέρος τους συγκρατούν φυτοφάρμακα τα οποία στην συνέχεια απορροφώνται στο εσωτερικό τους. Επίσης δεν έχουν στοιχεία που να αποτρέπουν τις επιθέσεις των εντόμων.
4.Ροδάκινα: Οι καλλιεργητές μπορεί να ψεκάζουν τα ροδάκινα κάθε εβδομάδα από την άνθηση μέχρι και την συγκομιδή. Ο Αμερικάνικος οργανισμός “USDA Pesticide Data Program” βρήκε μέχρι και 62 διαφορετικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων συγκεντρωμένα στο χνούδι των ροδάκινων.
5.Φράουλες: Είναι πολύ ευαίσθητες και με προδιάθεση για ασθένειες, όπως και για επιθέσεις από μύκητες, που μπορούν να τις μετατρέψουν σε χυλό κατά την διάρκεια της μεταφοράς και της αποθήκευσης τους. Τόνοι βρωμιούχου μεθυλίου χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς, χημικό συστατικό που καταστρέφει το DNA του ανθρώπινου οργανισμού δημιουργώντας προβλήματα όπως αναπαραγωγική ανικανότητα, νευρολογικές βλάβες και καρκίνο. Μιας και η ουσία αυτή είναι αρκετά πτητική, εξατμίζεται εύκολα κατά την εφαρμογή της επηρεάζοντας τους κατοίκους των κοντινών περιοχών και ταυτόχρονα καταστρέφει το όζον.
6.Νεκταρίνια: Είναι τόσο παρόμοια με τα ροδάκινα, οπότε έχουν τις ίδιες αδυναμίες και χρειάζονται την ίδια χημική υποστήριξη.
7.Σπανάκι: Οι ακρίδες και άλλα έντομα λατρεύουν αυτά τα πράσινα φύλλα και τα φυτά δυστυχώς απορροφούν χημικές ουσίες από το έδαφος. Για παράδειγμα, το σπανάκι έχει βρεθεί να περιέχει DDT από το έδαφος παρότι το DDT έχει καταργηθεί εδώ και 10 χρόνια.
8.Μαρούλι: Όπως το σπανάκι, το μαρούλι έχει μεγάλη επιφάνεια στο φύλλο του το οποίο χρειάζεται μεγάλη προστασία. Κατάλοιπα από 51 διαφορετικά χημικά ανιχνεύτηκαν από τον οργανισμό “USDA Pesticide Data Program”.
9.Αγγούρια: Χωρίς “προστατευτικούς” ψεκασμούς είναι πολύ ευάλωτα  και ευαίσθητα. Εδώ οι ανιχνεύσεις χημικών κατάλοιπων έφτασαν τις 35.
10.Σταφύλια: Προκειμένου να αποτραπεί η τόσο εύκολη εμφάνιση σήψης στα σταφύλια οι παραγωγοί τα ψεκάζουν πολύ επιθετικά με μυκητοκτόνα. 34 τον αριθμό τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
11. Πατάτες: Τις ψεκάζουν πάνω από 5 φορές κατά την περίοδο ανάπτυξης του φυτού για προστασία ενάντια σε παράσιτα. Αφού γίνει η συγκομιδή έρχεται άλλο γύρος ψεκασμού που θα αποτρέψει την εμφάνιση μούχλας κατά την αποθήκευση.

14 Τροφές που απορροφούν μικρότερη ποσότητα χημικών ουσιών.

1.       Κρεμμύδια

2.       Καλαμπόκι

3.       Ανανάς

4.       Αβοκάντο

5.       Λάχανο

6.       Αρακάς

7.       Σπαράγγια

8.       Μάνγκο

9.       Μελιτζάνα

10.   Ακτινίδιο

11.   Γλυκοπατάτα

12.   Γκρέιπφρουτ

13.   Καρπούζι

14.   Μανιτάρια

Τρόποι να θυμάστε τη διαφορά μεταξύ ασφαλούς και τοξικής λίστας:

·         Οι ασφαλείς τροφές συνήθως έχουν παχύ εξωτερικό φλοιό που δεν καταναλώνουμε. Με λίγες εξαιρέσεις όπως τα σπαράγγια και τα μανιτάρια που αναπτύσσονται τόσο γρήγορα που τα έντομα δεν προλαβαίνουν να επιτεθούν, ενώ οι γλυκοπατάτες έχουν ένα δικό τους μηχανισμό άμυνας απέναντι στους εχθρούς τους.

·         Η επικίνδυνη λίστα γενικά περιέχει λαχανικά με μεγάλες επιφάνειες ή φρούτα με φλοιό που τρώγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου