4 Απρ 2013

14 Ευεργετικές Ιδιότητες Των Λεμονιών : Η Αλκαλική Super Τροφή


Τα λεμόνια έχουν όξινη γεύση αλλά αποτελούν την πλέον αλκαλική για το σώμα τροφή. Αυτή τους η ιδιότητα τα κάνει την καλύτερη επιλογή για την εξισορρόπηση του ph του οργανισμού μας. Είναι αγαπημένη τροφή όλων και απαραίτητο συστατικό σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Ορίστε λοιπόν οι κυριότερες ευεργετικές ιδιότητες των κίτρινων αυτών θησαυρών.

1.Τα λεμόνια έχουν όξινη γεύση, αλλά αλκαλική δράση στον οργανισμό μας βοηθώντας στην αποκατάσταση της ισορροπίας του PH του οργανισμού.

2.Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή που εργάζονται ενάντια σε κρυώματα και ιώσεις.

3.Το συκώτι σας λατρεύει τα λεμόνια: Το λεμόνι είναι ένα απίθανο διεγερτικό για το συκώτι και διαλυτικό για το ουρικό οξύ και άλλες βλαβερές ουσίες. Κάθε πρωί ένα ποτήρι χλιαρό νερό ανακατεμένο με το χυμό ενός φρέσκου λεμονιού είναι η καλύτερη αποτοξίνωση για το συκώτι.

4.Καθαρίζει το έντερο: Το λεμόνι αυξάνει την περίσταλση του εντέρου, αναγκάζοντας το να κινηθεί και να αποβάλει τα υπολείμματα αποβλήτων που υπάρχουν σε αυτό. Επίσης με αυτόν τον τρόπο η σωστή λειτουργία του γίνεται καθημερινή. Εδώ η συμβουλή είναι ίδια με αυτή για το συκώτι - Κάθε πρωί ένα ποτήρι χλιαρό νερό ανακατεμένο με το χυμό ενός φρέσκου λεμονιού – αφού πρώτα πιείτε 2 ποτήρια νερό.

5.Το σκορβούτο ασθένεια που προκαλείται από την έλλειψη της βιταμίνης C στον οργανισμό, θεραπεύεται με τη χορήγηση 50ml φρέσκο χυμό λεμονιού σε νερό κάθε 2 με 4 ώρες.

6.Το κιτρικό οξύ που περιέχει ο φρέσκος χυμός λεμονιού διαλύει τις πέτρες σε νεφρά και χολή.

7.Η βιταμίνη C των λεμονιών ουδετεροποιεί τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την γήρανση και για τους περισσότερους τύπους ασθενειών.

8.Η φλούδα του λεμονιού περιέχει ένα θρεπτικό συστατικό την ταγκερετίνη που έχει αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική σε εγκεφαλικές διαταραχές όπως η ασθένεια του Πάρκινσον.

9.Στην Ινδία η Αγιουρβεδική ιατρική εκτιμά το λεμόνι και σαν φρούτο και για τις ιδιότητές του. Είναι ξινό, ζεστό, βοηθά στις  γαστρικές καούρες, είναι καλό για την ενίσχυση της όρασης, πικάντικο και στυπτικό.

10.Εξοντώνει τα παράσιτα του εντέρου.

11.Τα λεμόνια έχουν πολύ δυνατές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Πειράματα έχουν δείξει ότι ο χυμός λεμονιού εξοντώνει βακτήρια όπως  η ελονοσία, η χολέρα, η διφθερίτιδα, ο τύφος και άλλες θανατηφόρες ασθένειες.

12.Τα αιμοφόρα αγγεία ενδυναμώνονται με την βοήθεια της βιταμίνης Ρ των λεμονιών εμποδίζοντας έτσι εσωτερικές αιμορραγίες. Επίσης  πολύ ενισχύει την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης.

13.Τα λεμόνια περιέχουν 22 αντικαρκινικές ενώσεις που σταματούν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε πειραματικές έρευνες καθώς και φλαβονειδές γλυκοσίδη, που σταματά τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

14. Σύμφωνα με την Θεωρία Βιολογικού Ιονισμού Reams (RBTI), το λεμόνι είναι το μόνο φαγητό στον κόσμο που είναι ανιονικό (έχει αρνητικό φορτίο). Όλα τα άλλα τρόφιμα είναι κατιονικά (έχουν θετικό φορτίο.) Αυτό καθιστά τα λεμόνια εξαιρετικά χρήσιμα για την υγεία, γιατί είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ ανιόντων και κατιόντων που τελικά παρέχει όλη την ενέργεια κυττάρων.

 

Τα λεμόνια περιέχουν βιταμίνη C, κιτρικό οξύ, φλαβονοειδή, σύμπλεγμα βιταμινών Β, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, φωσφόρο, κάλιο και  φυτικές ίνες.

Τα λεμόνια περιέχουν περισσότερο κάλιο απ’ ότι τα μήλα ή τα σταφύλια, το οποίο είναι ευεργετικό για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

 

 

Λεμόνι (Citrus limon), φρέσκο χωρίς φλούδα
Διατροφική Αξία ανά 100
g

(
Source: USDA National Nutrient data base)
Principle
Nutrient Value
Percentage of RDA
Energy
29 Kcal
1.5%
Carbohydrates
9.32 g
7%
Protein
1.10 g
2%
Total Fat
0.30 g
1%
Cholesterol
0 mg
0%
Dietary Fiber
2.80 g
7%
Vitamins
Folates
11 µg
3%
Niacin
0.100 mg
1%
Pantothenic acid
0.190 mg
4%
Pyridoxine
0.080 mg
6%
Riboflavin
0.020 mg
1.5%
Thiamin
0.040 mg
3.5%
Vitamin C
53 mg
88%
Vitamin A
22 IU
1%
Vitamin E
0.15 mg
1%
Vitamin K
0 µg
0%
Electrolytes
Sodium
2 mg
0%
Potassium
138 mg
3%
Minerals
Calcium
26 mg
3%
Copper
37 µg
4%
Iron
0.60 mg
7.5%
Magnesium
8 mg
2%
Manganese
0.030 mg
1%
Zinc
0.06 mg
0.5%
Phyto-nutrients
Carotene-߸
3 µg
Carotene-a
1 µg
Crypto-xanthin-ß
20 µg
Lutein-zeaxanthin
11 µg

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου