10 Απρ 2013

Πονοκέφαλος? 10 Ύποπτες Τροφές.



Ο πονοκέφαλος είναι η πιο καταπιεστική κοινή ασθένεια που υπάρχει. Περίπου το 40% από εμάς υποφέρουν συνήθως από απλούς πονοκεφάλους μικρής εντάσεως, οι οποίοι κυμαίνονται από την αίσθηση ενός σφιξίματος, μέχρι ένα σφυρί που χτυπάει όλο το κεφάλι. 93% έχουν αυτούς τους πονοκεφάλους τουλάχιστον μια ή δύο φορές το χρόνο.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι ημικρανίες, οι οποίες επιμένουν να μας δείχνουν τον παλμό της καρδιάς μας στα πλαϊνά του κεφαλιού μας. Μπορεί να συνοδεύονται από ναυτία, ζάλη, μούδιασμα, πόνο στο λαιμό και τον αυχένα και μια σειρά από άλλα σωματικά συμπτώματα – ακόμη και παραισθήσεις. Μπορούν να είναι ήπιες αλλά μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στη ζωή μας και στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Σε πιο σοβαρές ημικρανίες οι πάσχοντες επιλέγουν την παραμονή τους στο σπίτι, σε σκοτεινά δωμάτια, αποφεύγουν να οδηγούν και δεν αντέχουν ούτε το φως της ημέρας, την εργασία ή την φροντίδα παιδιών.
Η τέλεια θεραπεία για τον πονοκέφαλο δεν είναι ακόμη διαθέσιμη, αλλά υπάρχουν αρκετές επιλογές και πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το ξέσπασμα ενός πονοκεφάλου. Υπάρχουν κακές συνήθειες διατροφής που δεν βοηθούν καθόλου στον έλεγχο του προβλήματος. Ο καθηγητής David Buchholz του Πανεπιστημίου John Hopkins επισημαίνει τις 10 ουσίες που βοηθούν στην πρόκληση πονοκεφάλων, δεν βοηθούν καθόλου στον έλεγχο του προβλήματος και βρίσκονται στα τρόφιμα:
Καφεΐνη. Βρίσκεται στον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου cola. Ένα απότομο σταμάτημά της μπορεί να δημιουργήσει στέρηση στον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.
Σοκολάτα. Οτιδήποτε με κακάο. Η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και να διαστέλλονται, δηλαδή πονοκέφαλος.
Ξηροί καρποί. Αμύγδαλα, φιστίκια, μπορούν όλα να είναι ένοχα, όπως και το βούτυρο ξηρών καρπών.
Γλουταμινικό μονονάτριο. Είναι πολύ διάσημο στην κινέζικη κουζίνα και στα κινέζικα τρόφιμα, αλλά και στο επιτραπέζιο αλάτι, στα αλμυρά σνακ, σούπες, πολλές τροφές με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες. Ακόμα και σε νηστίσιμα μπιφτέκια με υποκατάστατο κρέατος.
Κρέατα και ψάρια. Ειδικά αυτά που είναι σε κονσέρβες, παστά, που έχουν υποστεί ζύμωση, μαριναρισμένα, καπνιστά, μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, λέει ο Buchholz. Ιδιαίτερα αλλαντικά και σαλάμια που είναι διατηρημένα με νιτρώδη ή νιτρικά άλατα είναι τα πρώτα που θα πρέπει να αποφεύγετε. Αποφύγετε το συκώτι από βόειο κρέας και το συκώτι κοτόπουλου.
Γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως τυριά. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει όλα τα είδη σκληρών τυριών και τρόφιμα που παρασκευάζονται με τυρί. Όσο πιο μεγάλης ωρίμανσης είναι το τυρί, τόσο χειρότερα επηρεάζει. Λευκά τυριά, όπως τα τυριά cottage, ricotta και τα τυριά κρέμα δεν δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα, αλλά το γιαούρτι καλό είναι να αποφεύγεται.
Το κόκκινο κρασί. Πάρα πολύ κόκκινο κρασί ή οποιοδήποτε σκουρόχρωμο αλκοολούχο ποτό μπορεί να βάλει τις βάσεις για τον πονοκέφαλό σας. Απ’ όλα τα αλκοολούχα ποτά η βότκα είναι το καλύτερα ανεκτό. Επίσης αποφύγετε το ξύδι. Το μπαλσάμικο είναι χειρότερο από το λευκό.
Ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Στο βιβλίο του, “θεραπεύστε τους πονοκεφάλους” ο Buchholz απαριθμεί τα φρούτα και τα λαχανικά που εμπλέκονται στην πρόκληση πονοκεφάλων. Μεταξύ των φρούτων τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, μπανάνες σταφίδες και άλλα, αποξηραμένα φρούτα διατηρημένα με θειώδη (διαβάστε προσεκτικά τις συσκευασίες των προϊόντων που αγοράζετε,) τα εξωτικά σμέουρα, παπάγια, φρούτα του πάθους, σύκα, χουρμάδες και τα αβοκάντο. Ένοχα  θεωρούνται επίσης τα: μπιζέλια και τα όσπρια. Χειρότερα όμως θεωρούνται τα κρεμμύδια.
Φρεσκοψημμένο ψωμί με μαγιά. Ιδιαίτερα επιβαρυντικό είναι αυτό με προζύμι. Επίσης προσέξτε κουλούρια, λουκουμάδες, ζύμη για πίτσα.
Ασπαρτάμη. Βρίσκεται σε πολλά αναψυκτικά διαίτης και γλυκά με λίγες θερμίδες. Η ασπαρτάμη είναι γνωστό ότι επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα.
Ωραία! Και τι τρώμε? Δεν χρειάζεται να βγάλετε όλα τα παραπάνω από το διαιτολόγιό σας, απλά παρατηρήστε τι έχετε φάει κάθε φορά που σας πιάνει πονοκέφαλος και προσπαθήστε μόνο αυτά να αφαιρέσετε. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να γίνετε ο καλύτερος γιατρός του εαυτού σας  γιατί μόνο εσείς γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα από οποιονδήποτε.
Πηγή: Heal Your Headache, David Buchholz.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου