10 Απρ 2013

Σπαράγγια! Η Ισορροπημένη Super Τροφή



Είναι η εποχή των σπαραγγιών, δηλαδή, ……….Άνοιξη. Και τι καλύτερο από φρέσκα σπαράγγια σε διάφορες μαγειρικές παραλλαγές. Επειδή καλό είναι και να ξέρουμε τι τρώμε και γιατί, σας παραθέτω μια λίστα με τα οφέλη των σπαραγγιών στην υγεία μας.

1. Αντικαρκινικές ιδιότητες. Πλούσια σε γλουταθιόνη  μια σπουδαία αντικαρκινική ουσία σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
2. Σύμφωνα με παραδοσιακές πρακτικές ιατρικές τα σπαράγγια χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία λιθίασης σε νεφρά και για ένα υγιές ουροποιητικό σύστημα.
3. Ταΐζει τα φιλικά στον οργανισμό μας βακτήρια. Ένα από τα λίγα λαχανικά που περιέχουν τον σύνθετο υδατάνθρακα που ονομάζεται ινουλίνη. Η ινουλίνη βοηθά στην ανάπτυξη και την δραστηριότητα των φιλικών βακτηρίων στο γαστρεντερολογικό μας σύστημα, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη εχθρικών μικροβίων και βακτηριδίων.
4. Βοηθούν στην ανάρρωση μετά από ένα μεθύσι. Οι επιστήμονες λένε ότι τα αμινοξέα και τα ανόργανα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν βοηθούν μετά από την κατανάλωση αλκοόλ και προστατεύουν το συκώτι από τις τοξικές παρενέργειες του.
5. Χρησιμοποιείται σαν τονωτικό στην αγιουρβεδική ιατρική.
6. Άριστη πηγή φολικού οξέος, του οποίου έλλειψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί νευρικές ατέλειες στα βρέφη.
7. Διευκολύνουν σε δίαιτες. Όπως με πολλά λαχανικά περιέχει ελάχιστα σάκχαρα, έξυπνες θερμίδες, μηδέν λιπαρά, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πολλές φυτικές ίνες.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτή την Σούπερ Τροφή
·         Στο πέρασμα των χρόνων τα σπαράγγια θεωρούνταν         αφροδισιακά, ίσως λόγω του φαλλικού τους  σχήματος.
 
·         Τα άσπρα σπαράγγια είναι ίδια με τα πράσινα,  απλά   δεν ήταν εκτεθειμένα στον ήλιο  οπότε δεν έγινε ανάπτυξη χλωροφύλλης.
 
·         Τα σπαράγγια μπορούν να μεγαλώσουν μέχρι και 25 εκατοστά σε ένα εικοσιτετράωρο.
 
·         Γνωρίζατε ότι τα σπαράγγια ανήκουν στην οικογένεια των κρίνων?
 
·         Εκτός από την νοστιμιά τους τα σπαράγγια έχουν και μακροβιότητα. Το φυτό ζει μέχρι 15 χρόνια.
Διατροφική αξία
·         Είναι ένα  ισορροπημένο  διατροφικά λαχανικό με πολλά θρεπτικά συστατικά που το κατατάσσουν στις σούπερ τροφές.
·         Πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, φολικό οξύ βιταμίνης Β, βιταμίνη C, και βιταμίνη Α.
·         Είναι γεμάτα με βιταμίνες Β (Β1, Β2, Β3 και Β6).
·         Εξαιρετική πηγή φολακίνης.
·         Φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά όπως  μαγγάνιο, χαλκό, φώσφορο, κάλιο και σελήνιο.
·         Καλή πηγή φυτικών ινών (3 γραμμάρια ανά μερίδα).
·         Περιέχει και πρωτεΐνες (3 γραμμάρια ανά μερίδα).
·         Δεν περιέχει χοληστερόλη ή λιπαρά.
·         Ελάχιστο νάτριο και λιγότερο από 4 θερμίδες ανά κλαράκι.
Τα σπαράγγια καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από 2.500 χρόνια. Κάτι περισσότερο φαίνεται γνώριζαν τότε, οπότε φάτε τα ωμά βάζοντάς τα στην αγαπημένη σας σαλάτα ή στον ατμό – για να εκμεταλλευτείτε μέχρι και το τελευταίο τους συστατικό - και απολαύστε μια άριστη τροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου