29 Μαρ 2013

12 Φυσικοί Τρόποι για την Μείωση της Τριχόπτωσης

 



 

Η τριχόπτωση ταλαιπωρεί και άνδρες και γυναίκες. Ενώ η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν όπως: ορμονικές διαταραχές,  θυρεοειδής που υπολειτουργεί, έλλειψη βιταμινών στον οργανισμό και κακή κυκλοφορία αίματος στο δέρμα της κεφαλής. Παρακάτω υπάρχουν 12 φυσικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να δώσετε ώθηση στην ανάπτυξη των μαλλιών σας και φυσικά στην μείωση της τριχόπτωσης:

Κόψτε τις τροφές ζωικής προέλευσης: Οι ορμονικές διαταραχές είναι ο κύριος ένοχος για την τριχόπτωση. Ιάπωνες ερευνητές συνδέουν την παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής με τα  υψηλά επίπεδα του ενζύμου 5α-αναγωγάση. Η έρευνά τους δείχνει ότι η πρόσληψη ζωικών λιπαρών μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος.

Χρησιμοποιήστε το βότανο Saw Palmetto: Μια έρευνα του περιοδικού Journal of Alternative and Complementary Medicine αναφέρει πως το saw palmetto (serenoa repens) μπορεί να αυξήσει την τριχοφυΐα στους άνδρες. Η ανάπτυξη νέων τριχών βελτιώθηκε σε άνδρες που έπαιρναν 400mg εκχυλίσματος saw palmetto και 100mg β-σιτοστερόλης από saw palmetto καθημερινά. Ωστόσο οι βοτανολόγοι ανέκαθεν έδιναν saw palmetto για την τριχόπτωση και σε άνδρες και σε γυναίκες.

Τσεκάρετε τον θυρεοειδή σας: Ένας θυρεοειδής αδένας που υπολειτουργεί μπορεί να οδηγήσει σε λέπτυνση της των τριχών. Προσθέστε θαλασσινά φύκια στη διατροφή σας όπως  kelp, nori, dulse, kombu και wakame τα οποία είναι όλα πλούσια σε ιώδιο και μπορούν να ισορροπήσουν προβλήματα τέτοιου τύπου. Αποφύγετε ή φιλτράρετε το νερό βρύσης το οποίο περιέχει φθόριο και χλώριο – 2 χημικά που εμποδίζουν τον οργανισμό  να απορροφήσει το ιώδιο που χρειάζεται. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε 100mg φυκοντοκυστώδες καθημερινά ως διατροφικό συμπλήρωμα. Ζητήστε την βοήθεια ενός ολιστικού ομοιοπαθητικού γιατρού σε περίπτωση υποτονικού θυρεοειδούς αδένα.

Βάλτε στην διατροφή σας αρκετά λιπαρά οξέα:  Τα αιθέρια λιπαρά οξέα  από καρύδια, λιναρόσπορο, ψάρι και αβοκάντο είναι επίσης πολύ ευεργετικά για την υγεία των μαλλιών.

Αυξήστε τα επίπεδα της βιοτίνης: Η βιοτίνη ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και προωθεί την καλή υγεία του δέρματος του κεφαλιού και των μαλλιών. Οι διατροφικές πηγές  της βιοτίνης είναι: οι ξηροί καρποί, το αναποφλοίωτο ρύζι και η βρώμη.

Αυξήστε την παραγωγή κερατίνης με MSM: To Methylsulfonylmethane (MSM) είναι μια ένωση οργανοθειούχων το οποίο βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα και βοηθάει στην παραγωγή κερατίνης  - μιας πρωτεΐνης   των μαλλιών, ενώ επίσης δυναμώνει τα θυλάκια των τριχών. Σε μια έρευνα το 100% των ανθρώπων που συμπλήρωσαν την διατροφή τους με MSM είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της τριχόπτωσης και αύξηση της τριχοφυΐας σε μόλις έξι εβδομάδες.

Ανανεώστε τα θυλάκια των τριχών με συμλήρωμα βιταμινών Β: 100mg την ημέρα ενός συμπληρώματος βιταμίνης του συμπλέγματος Β  που περιέχει βιοτίνη και Β6 μπορεί να ελατώσει την λέπτυνση των τριχών αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα του κεφαλιού και ανανεώνοντας τα θυλακια των τριχών.

Αυξήστε την παραγωγή κολλαγόνου με βιταμίνη C: Το κολλαγόνο περιβάλλει τις τρίχες αλλά όπως μεγαλώνουμε αυτό μειώνεται, κάνοντας τις τρίχες πιο ευάλωτες στο σπάσιμο. Ο καλύτερες τρόπος να ενισχύσετε το κολλαγόνο δεν είναι μέσω κάποιων πολύ ακριβών ιατρικών διαδικασιών, αλλά με το να λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C. Οι τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C είναι: τα εσπεριδοειδή φρούτα, οι φράουλες και οι κόκκινες πιπεριές. Συμπληρωματικά 250mg ημερησίως μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή κολλαγόνου που έχει και ένα επιπλέον μπόνους – τη μείωση των ρυτίδων.

Αποφύγετε το σπάσιμο των τριχών με βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε απαιτείται για να θρέψει τα φθαρμένα μαλλιά και να αποτρέψει το σπάσιμό τους. Βοηθάει στην ικανότητα του σώματος να παράγει την απαραίτητη κερατίνη στην τρίχα και έτσι μειώνεται το σπάσιμό της. Συμπληρώνοντας την διατροφή μας με 400 IU βιταμίνης Ε καθημερινά βοηθάμε στην αποκατάσταση των φθαρμένων τριχών.

Τρώτε φαγητά πλούσια σε σίδηρο: Το σίδηρο είναι επίσης απαραίτητο για την ανάπτυξη των τριχών και μπορούμε να το βρούμε με φυσικό τρόπο στην παχύρευστη σκούρα μελάσα στα  πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσα, κάσιους, αποξηραμένα φρούτα, σύκα και μούρα. Για να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο σίδηρο θα χρειαστείτε αρκετή βιταμίνη C.

Δώστε στα μαλλιά σας αρκετά μεταλλικά στοιχεία: Τα μεταλλικά στοιχεία πυρίτιο και ψευδάργυρο (silica, zinc) είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών. 500mg πυριτίου δυο φορές καθημερινά και 30mg ψευδάργυρου ημερησίως θα κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Αυξήστε την κυκλοφορία του αίματος με αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου: Το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Προσθέστε λίγες σταγόνες στην ποσότητα του σαμπουάν που χρησιμοποιείται κάθε φορά που λούζεστε ή ακόμα καλύτερα προσθέστε λίγες σταγόνες δενδρολίβανου σε λάδι καρύδας και κάντε με αυτό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής όσο πιο συχνά μπορείτε πριν το λούσιμο.

     Δοκιμάστε όσα περισσότερα από τα παραπάνω μπορείτε ταυτόχρονα. Ο πόλεμος κατά της τριχόπτωσης πρέπει να είναι καλά οργανωμένος. Μην εγκαταλείπετε τις προσπάθειες γιατί τα αποτελέσματα για να φανούν θέλουν τουλάχιστον 4 μήνες.

Μετάφραση και απόδοση: Υγειοφάγος.

 

Πηγή: Michelle Schoffro Cook

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου