28 Μαρ 2013

Οι 8 χειρότερες τροφές για το σώμα μας


   

 
      Πολλοί άνθρωποι όταν σκέφτονται "τρώω σωστά", έχουν στο μυαλό τους ένα συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων ανά ημέρα. Σωστά? Καταναλώνω τροφές με τις θερμίδες που χρειάζομαι προκειμένου να διατηρώ το ιδανικό βάρος :2.500 θερμίδες για τους άνδρες και 1.800 θερμίδες για τις γυναίκες, την ημέρα κατά μέσο όρο, ανάλογα βέβαια με την ηλικία και την φυσική δραστηριότητα του καθενός.
    Η αλήθεια δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο τρώει κανείς αλλά και με την ποιότητα του φαγητού και με πόση ασφάλεια έχει φτιαχτεί!
    Δείτε παρακάτω τα χειρότερα φαγητά που μπορείτε να βάλετε στο σώμα σας:
 
chips
 

Πατατάκια

     Πολλές μάρκες τέτοιων προϊόντων περιέχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού και λιπαρών - πολύ περισσότερες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός την ημέρα. Εδώ όμως δεν ανησυχούμε μόνο για τις θρεπτικές ουσίες των προϊόντων - τα chips επίσης περιέχουν μια χημική ουσία το ακρυλαμίδη (acrylamide), που αυξάνει το κίνδυνο για πρόκληση πολλών μορφών καρκίνου και στειρότητας. Η ίδια ουσία βρίσκεται και στις δικές μας αθώες τηγανιτές πατάτες.Η ακρυλαμίδη δημιουργείται σε υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλους χρόνους ψησίματος ή τηγανίσματος
    Σύμφωνα με σουηδικά πειράματα, μια μεγάλη μερίδα πατάτες τηγανητές περιέχει 39 ώς 82 μικρογραμμάρια ακρυλαμίδης, ποσοστό εκατοντάδες φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο σε ένα ποτήρι πόσιμο νερό. Eνα κιλό τσιπς περιέχει κατά μέσο όρο 1.212 μικρογραμμάρια της καρκινογόνου ουσίας, ενώ το αντίστοιχο βάρος βραστές πατάτες εμφανίζει μόλις 2,9 μικρογραμμάρια ακρυλαμίδης.
 
 

Κονσέρβα τομάτας


    Εκτός του ότι είναι πολύ λιγότερο νόστιμες από ότι οι αντίστοιχες αληθινά φρέσκες, οι κονσερβοποιημένες τομάτες περιέχουν την ουσία βισφαινόλη Α (bisphenol-A (BPA) υλικό επικάλυψης της κονσέρβας εσωτερικά. Πρόκειται για υλικό εφιάλτη καθώς το ΒΡΑ συνδέεται με μια πληθώρα ασθενειών όπως καρδιακές ασθένειες, παχυσαρκία, γενετικές ανωμαλίες, προβλήματα θυρεοειδή, μέχρι και μορφές καρκίνου. Έχει απαγορευτεί η χρήση του σε παιδικά μπουκάλια (παγουράκια) και δρομολογούνται γενικές καταργήσεις της ουσίας αυτής.
    Μπορείς λοιπόν να απορροφήσεις μέχρι και 50 mcg αυτής της ουσίας από μια κονσέρβα τομάτας και επειδή η οξύτητα της τομάτας κάνουν δύσκολη την κονσερβοποίηση της προτιμήστε φρέσκες ή αν δεν γίνεται διαφορετικά τομάτες σε γυάλινα βαζάκια.
 
 
 

Σέλινο

 
 
 
    Το σέλινο είναι το πιο βρώμικο από όλα τα λαχανικά. Ο οργανισμός "Environmental Working Group" που ασχολείται με την έρευνα και την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος , βρήκε ντουζίνες παρασιτοκτόνων σε μη βιολογικό σέλινο. Οπότε ή αγοράζεται βιολογικό σέλινο ή καλύτερα αφήστε το έξω από τις συνταγές σας.  
 
 
 
 

Μαργαρίνη

 
 
    Αν ένα από τα συστατικά της μαργαρίνης δεν ήταν και χρώμα τροφίμων θα είχε μια απολαυστική απόχρωση του γκρίζου. Αν και πιστεύεται από πολλούς ότι η μαργαρίνη είναι η τέλεια εναλλακτική πρόταση αντί του βουτύρου (δεν περιέχει χοληστερόλη σωστά?) είναι μια απίθανα τρομακτική πηγή από κορεσμένα λιπαρά που επί της ουσίας αυξάνουν την χοληστερίνη σας.
    Έχετε λοιπόν μια πολύ καλή δικαιολογία για να επιστρέψετε στο αληθινό φαγητό : βούτυρο με μέτρο ή ακόμα καλύτερα καταπράσινο (φυσικά) βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο.
 
 
 
 
 
 
 

Μήλα

    Πέρυσι τα μήλα κέρδισαν το βραβείο των πιο επιβαρυμένων με παρασιτοκτόνα φρούτων. Επειδή τα μήλα δεν έχουν μεγάλες αντιστάσεις στα παράσιτα , τα μήλα ψεκάζονται πιο συχνά από άλλα φρούτα. Επίσης ψεκάζονται με χημικά σκευάσματα προκειμένου να παρατείνεται η ζωή τους μετά την συγκομιδή τους. Γι' αυτό αν είστε εραστής των μήλων προτιμήστε βιολογικά, για να τρώτε τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν τα μήλα και όχι ότι χημικό θέλει να τα ψεκάζει ο κάθε παραγωγός.
 
 
 

diet soda

Αναψυκτικά

 
     Πολλές μελέτες έχουν με ακρίβεια συνδέσει την κατανάλωση αναψυκτικών με υψηλή συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, κατάθλιψης,  παχυσαρκίας και πολλών ακόμα. Τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι καθόλου αθώα επίσης, αντί για ζάχαρη περιέχουν ασπαρτάμη (ακόμα χειρότερα) και εκτός των άλλων δεν έχουν καμία διατροφική αξία. Αντιθέτως ο κατάλογος των παρενεργειών είναι μακρύς.
 

 

Γάλα με τεχνιτές ορμόνες



 
    Πολλοί κτηνοτρόφοι δίνουν στα ζώα τους τεχνητές ορμόνες προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος - καλό για τα έσοδα τους, όχι και τόσο καλό για την υγεία μας. Αυτές οι ορμόνες οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα μια άλλη ορμόνη  την Insulin-like Growth Factor ή IGF-1 η οποία κατηγορείται ότι δημιουργεί αυξημένα περιστατικά καρκίνου στους ανθρώπους. Η λύση? Καταναλώστε γάλα το ποίο είναι πιστοποιημένο βιολογικό ή τουλάχιστον να αναγράφει ότι δεν περιέχει rBGH ή rBST ορμόνες.
 
 
 
 

Pop Corn στο φούρνο μικροκυμάτων

 
    Εργαζόμενοι σε εργοστάσια παραγωγής Pop-corn ανέπτυξαν μια πολύ σπάνια μορφή καρκίνου του πνεύμονα από εισπνοή αναθυμιάσεων. Αν δεν σας φτάνει αυτό συνεχίζω.Η εσωτερική επικάλυψη της συσκευασίας  perfluorooctanoic acid (PFOA), ουσία που έχει συνδεθεί με πολλές μορφές καρκίνου καθώς και στειρότητα. Συν το γεγονός ότι τα pop-corn είναι φορτωμένα με αλάτι και λιπαρά. Οπότε, (βιολογικά ακόμα καλύτερα) σπιτικά pop-corn με λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σε λίγα λεπτά έτοιμα. Μην ξεχάσετε να κλείσετε το καπάκι!!!
 
 
Μετάφραση και ελεύθερη απόδοση από care2.com.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου