31 Ιαν 2014

Έρευνα Δείχνει Συστατικά Τροφών που Προστατεύουν από τον Διαβήτη!

 
Ο διαβήτης έχει γίνει η νούμερο ένα δολοφονική ασθένεια του μοντέρνου κόσμου αφήνοντας πίσω του τις καρδιοπάθειες, την υπέρταση και τον καρκίνο. Πρόκειται για μια ασθένεια που φαίνεται πως έχει να κάνει αποκλειστικά με τις διατροφικές συνήθειες αφού πριν από τριάντα χρόνια τα περιστατικά διαβήτη ήταν πολύ λιγότερα.
Νέα έρευνα όμως δείχνει πως η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων φλαβονοειδών όπως είναι οι ανθοκυάνες και άλλες ενώσεις που βρίσκονται για παράδειγμα στα μούρα και το τσάι, προσφέρουν προστασία από τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου East Anglia (UEA) και το King's College του Λονδίνου.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Nutrition δείχνουν πως η υψηλή πρόσληψη αυτών των ενώσεων συνδέεται με χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.
Στην μελέτη όπου συμμετείχαν περίπου 2000 άτομα βρέθηκε πως οι τροφές που περιέχουν ανθοκυάνες έχουν την ικανότητα να μειώνουν τις φλεγμονές που όταν χρονίζουν συνδέονται με την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη.
 
 
Οι επιστήμονες εξηγούν πως : "Η έρευνα μας εξέτασε τα οφέλη από την κατανάλωση συγκεκριμένων υποκατηγοριών των φλαβονοειδών και πιο συγκεκριμένα των φλαβόνων που βρίσκονται στον μαϊντανό, το θυμάρι, το σέλινο και των ανθοκυανινών που βρίσκονται στα μούρα (μύρτιλλα, σμέουρα) στα κόκκινα σταφύλια και σε άλλα φρούτα και λαχανικά με κόκκινη και μωβ απόχρωση, αλλά και στην σοκολάτα (υγείας). Είναι μια από τις πρώτες μελέτες μεγάλης κλίμακας σε ανθρώπους που δείχνει πως αυτές οι ισχυρές ενώσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του διαβήτη. Ήταν ήδη γνωστό το πως αυτές οι ενώσεις μπορούν να ρυθμίσουν την γλυκόζη του αίματος και να επηρεάσουν θετικά στην απομάκρυνση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη. Ήταν όμως ελάχιστα αυτά που ήταν γνωστά για το πως η πρόσληψη τους μπορεί να επηρεάσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, την ρύθμιση της γλυκόζης και των φλεγμονών στους ανθρώπους".
 
 
Στην έρευνα οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 2000 εθελοτριών γυναικών με βάση ερωτηματολόγια ειδικά σχεδιασμένα ώστε να εκτιμηθεί η συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών όπως και η πρόσληψη έξι υποκατηγοριών τους. Αναλύθηκαν δείγματα αίματος για ενδείξεις τόσο της ρύθμισης της γλυκόζης όσο και του ποσοστού των φλεγμονών στον οργανισμό τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσες γυναίκες κατανάλωναν άφθονες ανθοκυάνες και φλαβόνες είχαν χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη (υψηλή αντίσταση στην ισνουλίνη συνδέεται με δαβήτη τύπου 2). Με λίγα λόγια οι άνθρωποι που τρώνε τροφές πλούσιες σε αυτές τις δυο ενώσεις όπως τα μούρα, τα κόκκινα σταφύλια, το σέλινο, τον μαϊντανό, το θυμάρι, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν την νόσο.
Βρήκαν επίσης πως όσοι έτρωγαν τροφές με πολλές ανθοκυανίνες ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από χρόνιες φλεγμονές που συνδέονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ποσότητα που χριεάζεται για να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 αλλά εντόπισαν πως όσοι κατανάλωναν τις περισσότερες ενώσεις φλαβόνης είχαν επίσης βελτιωμένα επίπεδα της αντιπονεκτίνης, πρωτεΐνης που βοηθά στην ρύθμισης μιας σειράς από μεταβολικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων και των επιπέδων της γλυκόζης.
 
 
Μετά από αυτά τα ευρήματα τώρα το Πανεπιστήμιο East Anglia, αναζητά άνδρες και γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που θα βοηθήσουν στην εξάμηνη έρευνα τους, για το αν η καθημερινή κατανάλωση μύρτιλλων μπορεί να βελτιώσει σε θέματα υγείας που συνδέονται με την εκδήλωση καρδιοπαθειών και διαβήτη. Σε αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων.

Υγειοφάγος
 
 
 

Πηγή : University of East Anglia
Photo Credit: kpwerker via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου