14 Δεκ 2013

Η Βιταμίνη C ως Θεραπεία κατά του Καρκίνου!

Μια από τις πρώτες μελέτες που ανακάλυψε πως η βιταμίνη C μπορεί επιλεκτικά να σκοτώνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτονται τα φυσιολογικά κύτταρα ήταν το 1969. Η επιστημονική κοινότητα αγνόησε αρχικά αυτά τα ευρήματα, όμως από τότε σε άλλες έρευνες και κλινικές μελέτες οι επιστήμονες κατάφεραν να παρατείνουν την διάρκεια ζωής ασθενών με καρκίνο μέχρι και έξι φορές περισσότερο με την χορήγηση βιταμίνης C.
Στην συνέχεια σε έρευνα του 1994 τα πειραματόζωα που έπασχαν από καρκίνο και η διατροφή τους περιείχε μόνο ωμά λαχανικά και μεγάλες δόσεις βιταμίνης C, επέζησαν μέχρι και είκοσι φορές περισσότερο από τις υπόλοιπες ομάδες πειραματόζωων με καρκίνο που δεν είχαν όμως αυτή την διατροφή και την χορήγηση της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Μετά από τόσες έρευνες τελικά κατέληξαν σε έρευνα του 2008 στο συμπέρασμα, πως η βιταμίνη C σε μεγάλες δόσεις δρα σαν φάρμακο κατά του καρκίνου.
Στους υγιείς ιστούς η βιταμίνη C λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό για τον καθαρισμό των ιστών και την αφαίρεση των ελευθέρων ριζών, ενώ στα καρκινικά κύτταρα δρα σαν οξειδωτικό που σκοτώνει τα ανώμαλα κύτταρα (καρκινικά) και παράγει ελεύθερες ρίζες. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης παραμένουν στον οργανισμό σε υψηλά επίπεδα, τότε απορροφώνται από τους καρκινικούς όγκους όπου στην συνέχεια παράγεται υπεροξείδιο του υδρογόνου το οποίο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
Οι επιστήμονες εξηγούν όσο πιο απλά γίνεται πως : οι τοξίνες που βρίσκονται στον οργανισμό παίρνουν ηλεκτρόνια από τα κύτταρα και με αυτό τον τρόπο προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Όταν όμως κυκλοφορούν μέσω του αίματος στον οργανισμό ικανοποιητικές ποσότητες αντιοξειδωτικών όπως αυτών της βιταμίνης C, τότε οι τοξίνες καταναλώνουν τα αντιοξειδωτικά και στην συνέχεια αποβάλλονται από τον οργανισμό, χωρίς όμως προηγουμένως να έχουν επηρεάσει αρνητικά τα κύτταρα του οργανισμού.
Εκτός από αυτή την απίθανη ιδιότητα της βιταμίνης C, παράλληλα είναι και ένα δυνατό όπλο ενάντια σε ιούς και βακτήρια. Υπάρχουν πλήθος ερευνών που δείχνουν πως η χορήγηση της βιταμίνης C σε υψηλές δόσεις διευκολύνει στην θεραπεία των περισσότερων μολυσματικών ασθενειών όπως : Ηπατίτιδα, Ιλαρά, Παρωτίτιδα, Τέτανος, Πνευμονία, Εγκεφαλίτιδα, Δηλητηρίαση, Τοξικότητα, Ακτινοβολία.
Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μόνο η ενδοφλέβια χορήγηση βιταμίνης C μπορεί να δώσει επιτυχημένα αποτελέσματα σε περιπτώσεις καρκίνου. Όμως πολλοί υποστηρίζουν πως δεν είναι σαφές ότι η ενδοφλέβια χορήγηση της βιταμίνης C παρέχει πλεονεκτήματα, έναντι της λήψης μέσω του στόματος, στην θεραπεία του καρκίνου. Μάλιστα υποστηρίζουν πως η χορήγηση βιταμίνης C μέσω του στόματος σε υψηλές δόσεις μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική. Αυτό αν πρόκειται για λιποσωμιακή βιταμίνη C και όχι υδατοδιαλυτή βιταμίνη C. Ποια η διαφορά?
Όταν χορηγείται υδατοδιαλυτή βιταμίνη εκτιμάται ότι το 19 % απορροφάται και κυκλοφορεί μέσω του αίματος στον οργανισμό ενώ το υπόλοιπο αποβάλλεται μέσω της πεπτικής οδού. Στην περίπτωση της λιποσωμιακής βιταμίνης το 93% είναι διαθέσιμο στον οργανισμό για να το χρησιμοποιήσει, ενώ από την ενδοφλέβια χορήγηση βιταμίνης C, ο οργανισμός απορροφά το 90% αυτής.
Η λιποσωμιακή βιταμίνη C είναι η βιταμίνη που βρίσκεται κλεισμένη σε ένα στρώμα λίπους και χρησιμοποιεί λιποσώματα για την αύξηση της απορρόφησης της και χρήση της από τον οργανισμό. Σε αντίθεση με την υδατοδιαλυτή βιταμίνη C που όλη γνωρίζουμε, η λιποσωμιακή δεν έχει καθαρτικά αποτελέσματα αν ληφθεί σε μεγάλες δόσεις και μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού.
Στο βιβλίο του Dr. Steve Hickey: "Η βιταμίνη C, Η αληθινή ιστορία", περιγράφεται η αληθινή δοσολογία της βιταμίνης που πρέπει κανείς να λαμβάνει, προκειμένου να έχει αληθινά αποτελέσματα. Σε κανονικές συνθήκες 2 γραμμάρια βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει καθαρτικές αντιδράσεις και οποιαδήποτε παραπάνω ποσότητα βιταμίνης είναι περιττή. Παραδόξως όμως όταν ο οργανισμός νοσεί το έντερο μπορεί άνετα να χειριστεί χωρίς καθαρτικές αντιδράσεις μέχρι και 100 φορές αυτή την δόση των 2 γραμμαρίων.
Ο Hickey συνιστά 3 γραμμάρια κάθε τέσσερις ώρες, προκειμένου να υπάρχουν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης στην ροή του αίματος. Επειδή η διάρκεια δράσης της είναι λίγες μόνο ώρες, είναι σημαντική η λήψη της ανά μικρά χρονικά διαστήματα, και για ασθενείς με καρκίνο ίσως να χρειάζεται και περισσότερο από 3 γραμμάρια την φορά.
Τέλος στην έρευνα τους οι επιστήμονες καταλήγουν πως : Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χορήγηση της βιταμίνης μπορεί να έχει πλεονεκτήματα για ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι είχαν περιορισμένες επιλογές θεραπειών και άσχημη πρόγνωση.

Υγειοφάγος

 


Πηγή : 1.Hickey S. Roberts H. (2005) Cancer: Nutrition and Survival, Lulu Press. 2.Pharmacologic doses of ascorbate act as a prooxidant and decrease growth of aggressive tumor xenografts in mice.

Photo credit: Marcelo Alves / Foter.com / CC BY-SA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου