2 Δεκ 2013

Τα Μεταλλαγμένα Τρόφιμα Ευθύνονται για την Δυσανεξία στη Γλουτένη?

Η ευαισθησία στην γλουτένη εκτιμάται ότι επηρεάζει αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτό τον πλανήτη. Μόνο στην Αμερική είναι 18 εκατομμύρια αυτοί που εμφανίζουν κάποια αντίδραση στην γλουτένη, πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Τα συμπτώματα αυτής της αντίδρασης ποικίλουν από μια ήπια δυσφορία, αέρια, φουσκώματα, μέχρι και την αυτοάνοση νόσο κοιλιοκάκη που αν δεν υπάρξει σωστή διάγνωση της μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Υπάρχει μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη και οι επιστήμονες πίστευαν πως αυτό οφείλεται στις νέες ποικιλίες σίτου οι οποίες περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα γλουτένης.
Τα τελευταία χρόνια όμως οι επιστήμονες αρχίζουν να οδηγούνται στο συμπέρασμα πως υπεύθυνοι είναι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που από την δεκαετία του 1990 η κατανάλωση τους έχει κάνει μια αλματώδη αύξηση. Σε αυτούς ανήκουν : η σόγια, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τα ζαχαρότευτλα, τα κολοκυθάκια και η κίτρινη κολοκύθα, η παπάγια Χαβάης, οι σπόροι άλφα άλφα. Το σιτάρι δεν ανήκει στην κατηγορία των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (προς το παρόν) αλλά οι παραδοσιακές ποικιλίες του έχουν υποστεί αλλοιώσεις με τις φυσικές μεθόδους διασταύρωσης του (υβρίδιο).
Πως και που εντοπίζεται το πρόβλημα?
Στις περισσότερες καλλιέργειες μεταλλαγμένων γίνεται χρήση του Roundup, ισχυρού ζιζανιοκτόνου, του οποίου το δραστικό συστατικό είναι το "glyphosate". Το glyphosate συσσωρεύεται σε υψηλά ποσοστά στην σοδειά και συνεπώς φτάνει και μέχρι το πιάτο μας. Επίσης το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να περιέχει την εντομοκτόνο τοξίνη Bt. Και αυτή καταλήγει στο πιάτο μας μέσω των προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένο καλαμπόκι.
Μια πρόσφατη ανάλυση λοιπόν έδειξε πως η τοξίνη Bt και το glyphosate όπως επίσης και άλλα συστατικά των μεταλλαγμένων τροφίμων συνδέονται με προβλήματα υγείας που σχετίζονται και με την ευαισθησία στη γλουτένη, όπως :
Ανισορροπία των φιλικών βακτηρίων του εντέρου
Το glyphosate που χρησιμοποιείται στις μεταλλαγμένες καλλιέργειες δεν είναι μόνο ένα δυνατό ζιζανιοκτόνο, αλλά και ένα δυνατό αντιβιοτικό. Ακόμα και με ελάχιστη πρόσληψη του μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό των φιλικών βακτηρίων του εντέρου και να βοηθήσει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα φλεγμονές, ανοσολογικές αντιδράσεις, εντερική διαπερατότητα, διαταραχές που επίσης σχετίζονται με ευαισθησία στη γλουτένη.
Διαταραχές της πέψης
Εργαστηριακές έρευνες έδειξαν πως τα πειραματόζωα που τρέφονταν με μεταλλαγμένη σόγια που περιείχε Roundup και glyphosate είχαν μείωση των πεπτικών ενζύμων. Σε τέτοιες περιπτώσεις όπου τα πεπτικά ένζυμα είναι μειωμένα μπορούν να δημιουργηθούν διαταραχές που σχετίζονται με τη γλουτένη.
Βλάβες στο εντερικό τοίχωμα
Όταν υπάρχει βλάβη στο βλεννογόνο του εντερικού τοιχώματος, το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η ευαισθησία στη γλουτένη. Τόσο η τοξίνη Bt όσο και το glyphosate έχουν δείξει πως δημιουργούν προβλήματα και βλάβες στο βλεννογόνο του εντερικού τοιχώματος των πειραματόζωων.
Λάθος ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού και αλλεργίες
Όταν τα πειραματόζωα ήρθαν σε επαφή με την τοξίνη Bt, δημιουργήθηκε άμεσα μια αντίδραση στο ανοσοποιητικό τους, αλλά παράλληλα παρουσίασαν και αντιδράσεις αλλεργικής μορφής σε διάφορες τροφές, αντιδράσεις που δεν υπήρχαν πριν την επαφή τους με τις ουσίες των μεταλλαγμένων. Με παρόμοιο τρόπο αντιδρά σε αυτές τις ουσίες και ο ανθρώπινος οργανισμός με πιο κοινή αντίδραση την ευαισθησία στη γλουτένη ή και σε άλλες τροφές.
Εντερική διαπερατότητα
Πρόκειται για μια κατάσταση όπου στα τοιχώματα του εντέρου σχηματίζονται κενά με αποτέλεσμα ξένα σωματίδια να περνάνε από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος. Η τοξίνη Bt που δημιουργείται από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι κάνει αυτήν ακριβώς τη δουλειά : σκοτώνει τα έντομα που επιτίθενται στο καλαμπόκι τρυπώντας το εντερικό τους σύστημα και έρευνες έδειξαν πως το ίδιο προκαλούν και στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ευαισθησία στην γλουτένη είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε περιπτώσεις εντερικής διαπερατότητας. Η τοξίνη λοιπόν που δημιουργεί "τρύπες" στο έντερο συνδέεται κάπως και με την ευαισθησία στην γλουτένη.
Η εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων της ευαισθησίας στη γλουτένη δεν είναι σαφής, πολλοί παράγοντες αλληλεπιδρούν, αλλά οι γενετικά μεταλλαγμένες τροφές είναι σίγουρα ένα κλειδί για την λύση του γρίφου. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι μεταλλαγμένες τροφές δημιουργούν το πρόβλημα ή αν το επιδεινώνουν. Πάντως οι επιστήμονες επισημαίνουν πως όταν υπάρχει ευαισθησία στη γλουτένη, αν ο ασθενής απέχει από τις γενετικά τροποποιημένες τροφές τότε η ανάρρωση είναι και πιο γρήγορη και πιο ολοκληρωμένη.
Δυστυχώς το λάθος που κάνουν όσοι υποφέρουν από ευαισθησία στη γλουτένη είναι πως σταματούν τις τροφές από σιτάρι και καταναλώνουν τροφές από καλαμπόκι, που στην πλειοψηφία τους είναι από μεταλλαγμένες καλλιέργειες και με αυτό τον τρόπο επιδεινώνουν το πρόβλημα. Αν έχετε λοιπόν δυσανεξία στην γλουτένη τότε υιοθετείστε μια διατροφή χωρίς αυτήν και προτιμήστε βιολογικά τρόφιμα όπου απαγορεύεται αυστηρά η χρήση μεταλλαγμένων σπόρων ή η χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων όπως το Roundup.


Υγειοφάγος
Πηγή : Institute For Responsible Technology.
 
Photo credit: MillionsAgainstMonsanto / Foter.com / CC BY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου