28 Νοε 2013

Μειώστε την Κατανάλωση Κρέατος & Δείτε πως Ωφελείστε!


Ο μέσος άνθρωπος του μοντέρνου δυτικού κόσμου καταναλώνει κατά μέσο όρο 150 - 200 κιλά κρέας το χρόνο. Φανταστείτε με πόσα πλάσματα ισοδυναμεί αυτός ο αριθμός σε ετήσια βάση για όλους τους κατοίκους του πλανήτη! Μήπως είστε έτοιμοι λοιπόν να μειώσετε τουλάχιστον λίγο την κατανάλωση κρέατος?
Τα οφέλη από μια χορτοφαγική διατροφή είναι πολλά, αλλά δείτε τα πιο βασικά :

Μακροβιότητα
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την μειωμένη κατανάλωση κρέατος με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αν κόψετε τελείως το κόκκινο κρέας σύμφωνα με έρευνα του Harvard Medical School μπορείτε να παρατείνετε την ζωή σας έως και 20%. Στην ίδια έρευνα σημειώνεται πως κάθε μερίδα κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 13%.
Υγιές καρδιαγγειακό σύστημα
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Σύμφωνα με το Cleveland Clinic υπάρχουν ουσίες στο κρέας (καρνιτίνη) που αναμειγνύονται με τα βακτήρια του εντέρου και στην συνέχεια δημιουργείται Τριμεθυλαμίνη - Ν- οξείδιο, που ευθύνεται για την σκλήρυνση των αρτηριών. Με λίγα λόγια, δυο ή και περισσότερες μερίδες κρέατος την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 30%.
Υγιές περιβάλλον
Η παραγωγή κρέατος έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη. Οι κτηνοτροφικές φάρμες παράγουν 100 φορές περισσότερα απόβλητα από ότι οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη. Και τα απόβλητα αυτά είναι τόσο μεγάλα σε ποσότητα και όγκο που είναι αδύνατο πια να τους γίνει κάποια επεξεργασία. Αυτό έχει σαν συνέπεια να γίνεται ρύπανση των υδάτων, της γης και του αέρα.
Μεγαλύτερη οικονομία
Τα προϊόντα κρέατος είναι πιο ακριβά συγκριτικά με τα προϊόντα που απαρτίζουν μια χορτοφαγική διατροφή. Αν κιόλας ο προϋπολογισμό σας δεν σας επιτρέπει να καταναλώνετε βιολογικό κρέας που είναι λιγότερο βλαβερό για τον οργανισμό, τότε μειώνοντας το από το διαιτολόγιο σας, κάνετε και καλό στην τσέπη σας.
Διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους
Η παχυσαρκία είναι παγκόσμιο πρόβλημα και ιδίως ανάμεσα στους κρεατοφάγους. Μια έρευνα του American Journal of Clinical Nutrition έδειξε πως αν για 5 χρόνια καταναλώνουμε τουλάχιστον 250 γραμ. κρέατος καθημερινά, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα 2,5 κιλά επιπλέον στο σωματικό μας βάρος.
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι φανατικοί κρεατοφάγοι και άλλοι που το τρώνε περιστασιακά. Όπως και να έχει μια μείωση στην κατανάλωση του κρέατος και των παραγώγων του μόνο σημαντικά οφέλη μπορεί να μας προσφέρει.

Υγειοφάγος

Δείτε Επίσης : Τροφές που Αυξάνουν τον Κίνδυνο Εκδήλωσης Καρκίνου!
Δείτε Επίσης : Οι 12 Τροφές που Προκαλούν Φλεγμονές

 

Πηγή : Harvard Health Publications
 
Photo Credit: CJ Isherwood via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου