22 Νοε 2013

Λεόνουρο για την Υγεία της Καρδιάς!

Ο Λεόνουρος (Leonurus cardiaca) ή Παναγιόχορτο είναι φυτό ιθαγενές της Ευρώπης, ανήκει στην οικογένεια της μέντας και είναι ιδιαίτερα διάσημο ακόμα από την αρχαία Ελλάδα, για την ικανότητα του να ενισχύει την υγεία της καρδιάς, αλλά και επειδή μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας.
Η δύναμη του βασίζεται στα συστατικά που περιέχει, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις αλλά και στο αλκαλοειδές λεονουρίνη, μια ένωση που σε προκαταρκτικές μελέτες φαίνεται πως μπορεί να χαλαρώσει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
Αν και αναμένεται να γίνουν ακόμα πολλές μελέτες για την δράση του Λεόνουρου, οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν πως μπορεί να βοηθήσει ικανοποιητικά στις παρακάτω περιπτώσεις :
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο "Phytotherapy Research" στην οποία συμμετείχαν 50 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση η οποία σχετίζεται με το άγχος, μετά από ένα μήνα θεραπείας με Λεόνουρο το 32% είχαν σημαντικά οφέλη στα συμπτώματα του άγχους τους όπως και της πίεσης, ενώ 48% είχαν μέτρια βελτίωση των συμπτωμάτων.
Φλεγμονές
Σε άλλη εργαστηριακή έρευνα φαίνεται πως το Λεόνουρο μείωσε την απελευθέρωση φλεγμονωδών ενώσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως το συγκεκριμένο βότανο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των φλεγμονωδών ασθενειών.
Καρκίνος
Σε προκαταρκτική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "Journal of Alternative and Complementary Medicine", ανακοινώθηκε πως το Λεόνουρο μπορεί να βοηθήσει στην απόπτωση (είδος προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου) των καρκινικών κυττάρων. Στις εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα το Λεόνουρο βοήθησε σε αυτή την απαραίτητη προϋπόθεση για το σταμάτημα του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Το Λεόνουρο είναι γνωστό και στην κινέζικη παραδοσιακή ιατρική και χρησιμοποιείται για την θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης, του άσθματος, του υπερθυρεοειδισμού, της αϋπνίας, των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, της καρδιακής αρρυθμίας και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του από εγκύους γιατί επιδρά επιταχυντικά στην διαδικασία του τοκετού.
Εκτός από το Λεόνουρο για περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης και προβλήματα που αφορούν την υγεία της καρδιάς, μπορείτε να βρείτε βοήθεια και καταναλώνοντας τον κράταιγο (Crataegus), ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και σκόρδο. Όλα μπορούν μαζί με μια σωστή διατροφή να βοηθήσουν στην προσπάθεια σας να μειώσετε την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη.
Αν και το Λεόνουρο θεωρείται ασφαλές για χρήση είτε σαν βότανο είτε σαν συμπλήρωμα σε μορφή ταμπλέτας, καλό είναι να μιλήσετε και με τον γιατρό σας σχετικά.

Υγειοφάγος
 
 
 
 
Πηγή : 1.Wojtyniak K, Szymański M, Matławska I. "Leonurus cardiaca L. (Motherwort): A Review of its Phytochemistry and Pharmacology." Phytother Res. 2013 Aug; 2."Anti-inflammatory activity of Motherwort (Leonurus sibiricus L.)." Immunopharmacol Immunotoxicol. 2009 Jun
Photo Credit: Dick Culbert via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου