7 Οκτ 2013

Τροφές για Έναν Υγιή Προστάτη!


Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη των αντρών και περιβάλλει την ουρήθρα. Αυτός ο αδένας που κατά την γέννηση έχει βάρος λίγα μόλις γραμμάρια, μπορεί μετά την ηλικία των 45 να παρουσιάσει διάφορα προβλήματα από μικρής ανησυχίας προστατίτιδα, καλοήθη υπερτροφία, μέχρι καρκίνο του προστάτη. Υπάρχουν τροφές όμως που ενισχύουν την υγεία και την λειτουργία του όπως :

Κολοκυθόσποροι

Οι σπόροι κολοκύθας προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία του προστάτη, ειδικά για τους άνδρες που έχουν καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, που επηρεάζει άνδρες με ηλικία πάνω από τα 50 έτη. Το λάδι που περιέχεται στους κολοκυθόσπορους ισορροπεί τις ορμόνες τεστοστερόνη και διυδροτεστοστερόνη που ευθύνονται για την υπερδιέγερση των κυττάρων και την δημιουργία υπερπλασίας. Έρευνα δείχνει πως οι άνδρες που έχουν υψηλά ποσοστά καροτενοειδών στην διατροφή τους, παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσιοι σε καροτενοειδή. Στους σπόρους κολοκύθας επίσης περιέχονται ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και ψευδάργυρος, στοιχεία που επίσης δρουν προστατευτικά για τον προστάτη.

Πιπέρι Καγιέν

Η καψαϊκίνη που περιέχεται στο καγιέν είναι γνωστή για την ικανότητα της να μειώσει τον πόνο, όμως έρευνες δείχνουν πως μπορεί να σκοτώσει και τα καρκινικά κύτταρα συμπεριλαμβανομένων και των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Έχει την ικανότητα να οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα σε αυτοκτονία (απόπτωση).

Μπρόκολο

Μια super τροφή γεμάτη με σουλφοραφάνη, ινδόλες και φυτοθρεπτικά συστατικά, ουσίες με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο "Cancer" φαίνεται πως η ινδόλη-3-καρβινόλη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη όπως και του προστατικού αντιγόνου (PSA). Στην έρευνα επίσης φάνηκε πως η κατανάλωση μπρόκολου περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη μέχρι και 45%.

Πράσινο Τσάι

Οι διάσημες πια κατεχίνες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι πέρα από τις άλλες ευεργετικές ιδιότητες τους (ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αποτοξίνωση, μείωση σωματικού βάρους) βοηθούν και στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του προστάτη. Οι έρευνες δείχνουν πως η επιγαλλοκατεχίνη του πράσινου τσαγιού είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του PSA και άλλων δυο δεικτών του καρκίνου του προστάτη. Επίσης οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μπορούν να βοηθήσουν και σε περιπτώσεις προ καρκινικών βλαβών όπως την ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του προστάτη. Μια άλλη ικανότητα που έχουν οι κατεχίνες είναι πως μπορούν να διορθώσουν βλάβες του DNA οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πολλές μορφές καρκίνου όπως και του προστάτη.

Ρόδια

Αυτά τα ασυνήθιστα φρούτα καθημερινά αποκαλύπτουν τα οφέλη που μπορούν να παρέχουν στην υγεία μας. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά χρήσιμα για την υγεία του προστάτη. Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την παραγωγή καρκινικών κυττάρων του προστάτη και να τα οδηγήσει σε απόπτωση.

Κουρκουμάς

Παραδοσιακά ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση των φλεγμονών, όμως τελευταία οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Επιστήμονες του πανεπιστημίου του New Jersey ανακοίνωσαν πως η κατανάλωση κουρκουμά ή ακόμα καλύτερα σε συνδυασμό με μπρόκολο μπορεί αποτελεσματικά να αποτρέψει ή και να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη. Αυτός ο συνδυασμός ήταν υπεύθυνος για την μείωση των καρκινικών όγκων. Επιπλέον όπως δημοσίευσαν οι επιστήμονες ο κουρκουμάς είναι άλλη μια τροφή που μπορεί να οδηγήσει τα καρκινικά κύτταρα σε απόπτωση.

Μανιτάρια

Τα ασιατικά μανιτάρια Shiitake, Maitake, Reishi, Oyster περιέχουν εργοθειονεΐνη, ένα φυσικό αμινοξύ με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύει τα κύτταρα σε όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένου και του προστάτη. Επιπλέον τα Shiitake περιέχουν υψηλές ποσότητες από έναν τύπο β-γλυκάνης με δυνατές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ντομάτες

Η πιο διάσημη πηγή λυκοπενίου, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό καροτενοειδές που μελέτες έχουν δείξει πως βελτιώνει την υγεία του προστάτη. Αν και η φρέσκια ντομάτα είναι θρεπτική, το λυκοπένιο αυξάνεται όταν αυτή έχει υποστεί επεξεργασία. Έτσι βρασμένη η ντομάτα μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία για τον προστάτη απ' ότι ωμή. Μελέτη σε πανεπιστήμιο της Βραζιλίας έδειξε πως άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη που κατανάλωναν καθημερινά 50 γρ. πάστα τομάτας για 10 εβδομάδες, είχαν μείωση στα επίπεδα του PSA, 10% μεγαλύτερη σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν την πάστα. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόννης δημοσίευσαν πως μια μερίδας ντομάτες καθημερινά μπορεί να προστατέψει από την φθορά του DNA που μπορεί να οδηγήσει και σε καρκίνο του προστάτη.

Καρύδια Βραζιλίας

Πρόκειται για τους σπόρους του Βραζιλιάνικου δέντρου "Bertholletia excelsa". Αυτοί οι σπόροι (ξηροί καρποί) είναι πλούσιοι μέχρι και 10 φορές περισσότερο, σε σελήνιο, και οι έρευνες έχουν δείξει πως αυξημένη πρόσληψη σελήνιου έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Είναι επίσης καλή πηγή ψευδαργύρου, άλλη ουσία σημαντική για την υγεία του προστάτη. Επιπλέον περιέχουν μαγνήσιο, θειαμίνη και πρωτεΐνες με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.





Υγειοφάγος



Πηγή : Prostate Research Labs

Photo Credit: Bernd Brägelmann via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου