30 Σεπ 2013

Τα Απίστευτα Συστατικά της Μπύρας!


Τι πιο ωραίο από μια βραδιά με φίλους υγιεινά σνακ και δροσερές μπύρες! Είτε κάνετε υγιεινή διατροφή είτε όχι, το πιο πιθανό είναι πως θεωρείτε την μπύρα σαν την πιο υγιεινή επιλογή όταν πρόκειται για ένα δροσερό ποτό. Λάθος!

Πριν αναφέρω τα συστατικά που βρίσκονται συνήθως στην μπύρα, δείτε λίγο πως αντιδρά ο οργανισμός στο αλκοόλ:


  • Το αλκοόλ μεταβολίζεται από τον οργανισμό με τελείως διαφορετικό τρόπο απ' ότι οι υπόλοιπες ουσίες που καταναλώνετε. Διαπερνά το πεπτικό σύστημα και πηγαίνει απευθείας στο αίμα. Παρακάμπτει την πεπτική οδό και απορροφάται ανέπαφο από τον οργανισμό και στην συνέχεια πηγαίνει κατευθείαν στο ήπαρ.
  • Το ήπαρ είναι το κύριο όργανο καύσης του λίπους και αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος το αλκοόλ είναι ο χειρότερος εχθρός σας αφού το ήπαρ θα μεταβολίσει πρώτα το αλκοόλ κάνοντας δύσκολο το κάψιμο του λίπους.
  • Η άλλη κύρια λειτουργία του ήπατος είναι ο καθαρισμός του σώματος από τις περιβαλλοντικές τοξίνες και αν αυτό είναι απασχολημένο με την επεξεργασία του αλκοόλ τότε η απομάκρυνση των τοξινών είναι εξαιρετικά μειωμένη και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, πρόωρη γήρανση, μειωμένη λίμπιντο και άλλες ασθένειες.

Το αλκοόλ λοιπόν σίγουρα δεν είναι και ότι καλύτερο για τον οργανισμό, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η αλήθεια είναι πως όταν πίνετε μπύρα δεν ξέρετε στο 100% τι ακριβώς περιέχει, γιατί οι εταιρίες βάση νόμου, δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν όλα τα συστατικά που περιέχονται στην μπύρα. Ακόμα και η ποσότητα αλκοόλ ή οι θερμίδες που περιέχονται ανά φιάλη είναι προαιρετικά. Όσο για τα υπόλοιπα συστατικά? Απλά οι εταιρίες δεν χρειάζεται να αναφέρουν τι ακριβώς βρίσκεται σε κάθε φιάλη μπύρας.
 
 
Σύμφωνα με το βιβλίο "Chemicals Additives in Beer" στην κάθε φιάλη μπύρα που καταναλώνετε μπορεί να βρίσκεται:

Προπυλενογλυκόλη - συστατικό που χρησιμοποιείται στα αντιψυκτικά.

Γλουταμινικό Μονονάτριο (MSG) - ουσία που μεταξύ των άλλων προκαλεί εθισμό (όπως και το αλκοόλ άλλωστε).

Αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ (EDTA) παρασκευάζεται από φορμαλδεΰδη, αιθυλενοδιαμίνη και κυανούχο νάτριο.!!!!

Θειώδη άλατα και συντηρητικά με αντιμικροβιακή δράση που συνδέονται με την εμφάνιση άσθματος και αλλεργιών.

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης - από γενετικά τροποποιημένα καλαμπόκια και μόνο.

Φυσικές Γεύσεις - που μπορεί να προέρχονται από οπίσθιους αδένες καστόρων!!!

Καραμελόχρωμα - Οι κατηγορίες III & IV προέρχονται από την αμμωνία και θεωρούνται καρκινογόνες ουσίες.

Μονοστεατική γλυκερίνη και πεψίνη, ζωικής προέλευσης και χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του αφρού.

Χρωστικές όπως κόκκινο 40, μπλε 1, κίτρινο 5, όλα παράγωγα πετρελαίου που ευθύνονται για αλλεργίες, άσθμα και υπερκινητικότητα.

Δισφαινόλη-Α (BPA) η εσωτερική επικάλυψη των αλουμινένιων κουτιών, μέρος της ουσίας εντοπίζεται και στην μπύρα. Το ΒΡΑ μιμείται τα γυναικεία οιστρογόνα και μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άντρες και να δημιουργήσει προβλήματα σε πολλά όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Καρραγενάνες - συνδέονται με φλεγμονές του πεπτικού συστήματος και σε πολλές περιπτώσεις θεωρούνται καρκινογόνες.
 
 
Οι περισσότερες μπύρες που παρασκευάζονται σε μεγάλη κλίμακα γίνονται με χρήση μεγαλύτερης ποσότητας μεταλλαγμένου καλαμποκιού παρά με κριθάρι. Και αυτό γιατί με την προσθήκη του καλαμποκιού η μπύρα γίνεται "ηπιότερη" και με πιο "ελαφρύ σώμα".

Ένα καλό παράδειγμα είναι η μπύρα Guinness, διάσημη και κάποτε Ιρλανδική μπύρα. Τώρα πια η Guinness περιέχει ένα είδος ζελατίνης που προέρχεται από την κύστη του οξύρρυγχου (ψαριού). Αυτό το συστατικό βοηθά στην αφαίρεση οποιασδήποτε θολούρας από την μπύρα. Και ενώ νομίζεις πως πίνεις μια ακριβή μπύρα με μεγάλη ιστορία και άριστα συστατικά, τελικά ανακαλύπτεις πως περιέχει και κύστες ψαριών!!!

Το 2007 και η Greenpeace βρήκε μεταλλαγμένο ρύζι και χωρίς έγκριση χρήσης, στις μπύρες Bud light και Budweiser και η εταιρία απάντησε πως κατέστρεψε την συγκεκριμένη παρτίδα ρυζιού. ποιος όμως νιώθει σίγουρος πως τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι?
 
 
Τελικά αν μετά από όλα αυτά αποφασίζετε να συνεχίσετε να πίνετε μπύρα σίγουρα ρισκάρετε αρκετά με όλα αυτά τα τρελά συστατικά που περιέχονται στο κάθε μπουκάλι. Ίσως κάποιες εταιρίες να μην κάνουν χρήση τέτοιων ουσιών ( πράγμα απίθανο). Ψάξτε για βιολογικές μπύρες στις οποίες απαγορεύεται η χρήση μεταλλαγμένων συστατικών, ή για μικρές βιοτεχνίες παραγωγής μπύρας και κάντε την δική σας έρευνα σχετικά με το τι βάζουν στην μπύρα που παρασκευάζουν. Υπάρχουν και οι μοναστηριακές μπύρες που φτιάχνονται με παραδοσιακές συνταγές, αλλά όπως και να έχει κάντε την έρευνα σας πριν αποφασίσετε ποια μπύρα είναι η "αληθινή".
 
 
 
Υγειοφάγος




Πηγή : 1.Organic Consumers Association, 2. Center of Science and Public Interest, "Chemicals Additives in Beer".

Photo Credit: Dinner Series via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου