23 Αυγ 2013

Μαγνήσιο για Υγιή Οστά στα Παιδιά!


Το μαγνήσιο όπως και το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών των παιδιών, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Είναι γνωστό ότι το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών των ενηλίκων, όμως πολύ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει την σημασία αυτού του χημικού στοιχείου για τα οστά των παιδιών. Σε αυτή την έρευνα φάνηκε η σχέση πρόσληψης μαγνησίου, απορρόφησης και πυκνότητας των οστών των παιδιών.
 
 
Πολλά θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα προκειμένου τα παιδιά να έχουν γερά οστά και ένα από αυτά είναι το μαγνήσιο σύμφωνα με τους ερευνητές. Το ασβέστιο είναι επίσης σημαντικό αλλά αν δεν υπάρχει μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου ίσως το μαγνήσιο να είναι πιο σημαντικό.
Στην έρευνα συμμετείχαν 63 υγιή παιδιά ηλικίας από 4-8 ετών που δεν έπαιρναν κανένα βιταμινούχο σκεύασμα ή μέταλλα. Στην συνέχεια πήραν πληροφορίες σχετικά με την διατροφή των παιδιών για να προσδιορίσουν πόσο ασβέστιο και πόσο μαγνήσιο κατανάλωναν μέσω της τροφής τους και στην συνέχεια έκαναν μετρήσεις για αυτά τα δυο στοιχεία.
Βρήκαν πως η ποσότητα του μαγνησίου που λάμβαναν τα παιδιά μέσω της τροφής τους ήταν το κλειδί για τα οστά των παιδιών, και ότι η πρόσληψη ασβεστίου δεν ήταν τόσο σημαντικά δεμένη με την πυκνότητα των οστών και με την συνολική περιεκτικότητα τους σε ανόργανα άλατα.



Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο των "Ακαδημαϊκών Εταιριών Παιδιατρικής" στην Washington, D.C. και αναμένονται οι δημοσιεύσεις στα επιστημονικά περιοδικά. Διατυπώθηκε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του μαγνησίου στους ανθρώπους που έχουν μοντέρνες διατροφικές συνήθειες, ενώ και τα χημικά λιπάσματα μειώνουν ή εξαφανίζουν το μαγνήσιο στις συμβατικές καλλιέργειες.
 
 
Με όλα αυτά λοιπόν καλό είναι να προσθέσουμε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο στην καθημερινή διατροφή των παιδιών μας, όπως :
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά : σπανάκι, λάχανο
Ξηρούς καρπούς : αμύγδαλα, σουσάμι, κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους, σπόρους λιναριού, αλλά και μπανάνες, αποξηραμένα βερίκοκα, αβοκάντο, φακές, σοκολάτα και δημητριακά ολικής.
 
 
Και για εσάς και για τα παιδιά σας είναι σημαντική μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα, χωρίς επεξεργασμένες "φτωχές" τροφές.


Υγειοφάγος
 
 
 
Πηγή : U.S. News

Photo Credit: Stegsie via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου