14 Αυγ 2013

Έρευνα Συνδέει την Κατάθλιψη με την Χρήση Ζιζανιοκτόνων στις Καλλιέργειες!


Η χρήση των φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες είναι γνωστό πως δηλητηριάζει το οικοσύστημα και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου. Σε πρόσφατη έρευνα όμως που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology, βρέθηκε πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην έκθεση των ανθρώπων με τα ζιζανιοκτόνα και την κατάθλιψη.
Στην μελέτη αυτή πήραν μέρος περισσότεροι από 700 Γάλλοι αγρότες και βρέθηκε πως όσοι χρησιμοποιούσαν ζιζανιοκτόνα στις καλλιέργειες τους είχαν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν κατάθλιψη (την νέα επιδημία της σύγχρονης εποχής) συγκριτικά με όσους δεν έκαναν χρήση τέτοιων σκευασμάτων. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση τους σε αυτά τα δηλητήρια τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα να χρειαστούν και μακροχρόνια θεραπευτική αγωγή για την κατάθλιψη.
Οι συγγραφείς της έρευνας καταλήγουν πως "τα ευρήματα έχουν τεράστιες επιπτώσεις για την δημόσια υγεία των εργαζομένων στην γεωργία, με δεδομένο την δημόσια επιβάρυνση της υγείας λόγω της κατάθλιψης και το γεγονός πως τα ζιζανιοκτόνα χρησιμοποιούνται ευρέως στην γεωργία και στην διαχείριση των τοπίων".
 
 
Το Αμερικανικό Πρακτορείο Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) έχει αυξήσει τα επιτρεπόμενα όρια της ουσίας "glyphosate", πράγμα που σημαίνει πως οι γεωργοί μπορούν να κάνουν αλόγιστη χρήση του χωρίς κυρώσεις. Το glyphosate είναι γνωστό με την εμπορική ονομασία Roundup που χρησιμοποιείται ευρέως στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες της Αμερικής, αλλά και στην Ευρώπη ως ζιζανιοκτόνο που "καθαρίζει" τα χωράφια πριν την σπορά του καλλιεργούμενου φυτού. Κάθε ερασιτέχνης κηπουρός μπορεί να το βρει στα ράφια ενός καταστήματος με τέτοια ήδη και να το χρησιμοποιήσει στον κήπο του.
Ο μηχανισμός πίσω από την σχέση των ζιζανιοκτόνων με την κατάθλιψη δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστός, όμως προστίθεται και αυτή η ένδειξη στις αυξανόμενες επιστημονικές αποδείξεις πως η έκθεση στα ζιζανιοκτόνα είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για την υγεία. Υπάρχουν πλήθος ερευνών που συνδέουν τα ζιζανιοκτόνα με την εμφάνιση καρκίνου, την νόσο Πάρκινσον, την υπογονιμότητα και τις γενετικές ανωμαλίες. Τώρα απλά ανακαλύφθηκε πως μπορούν να υπάρχουν και ψυχολογικές συνέπειες από την χρήση τους.
 
 
Η χρήση των ζιζανιοκτόνων από ιδιώτες είναι συχνή και μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα με γεωπονικά είδη προσφέρει πολλά παρόμοια δηλητήρια. Παραμένει όμως η χρήση τους μεγάλη (σε ποσοστό 80%) στην γεωργία. Και όσο η βιομηχανική γεωργία αυξάνεται τόσο θα αυξάνεται και η χρήση τέτοιων ουσιών. Σαν αποτέλεσμα αυξάνεται και η εμφάνιση κατάθλιψης και άλλων σοβαρών ασθενειών.
 
Υγειοφάγος
 
 

 
Πηγή : Greenpeace, EPA, American Journal of Epidemiology.
Photo Credit: CIAT International Center for Tropical Agriculture via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου