'Οπως εμείς έτσι και τα φυτά έχουν δημιουργήσει τρόπους να αμύνονται απέναντι στις επιθέσεις που δέχονται από το περιβάλλον. Για να προστατευτούν τα φρούτα, συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών και θεραπευτικών ουσιών κοντά στην επιφάνεια τους (φλούδα), και λειτουργούν προστατευτικά για να διατηρήσουν άθικτο τον πολύτιμο θησαυρό τους - τον σπόρο.
Κι όμως πετάμε τις φλούδες των φρούτων χωρίς να συνειδητοποιούμε πόσο ευεργετικές είναι για εμάς. (Αν βέβαια αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα που δεν είναι ραντισμένα με χημικές ουσίες). Την επόμενη φορά που θα φάτε τα παρακάτω τρόφιμα κρατήστε την φλούδα τους γιατί ακόμα και οι ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το θέμα και συμβουλεύουν πως μας κάνει καλό να τις καταναλώνουμε.
Εσπεριδοειδή
Μήλα
Όσο πιο βαθιά καθαρίσετε την φλούδα του μήλου τόσο λιγότερα από τα θρεπτικά συστατικά του θα πάρετε. Βάλτε στην άκρη το μαχαίρι και απολαύστε τα μήλα ολόκληρα. Μελέτες σχετικά μα την κατανάλωση της φλούδας των μήλων έχουν δείξει πως βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης και στην μείωση των λιπιδίων στο αίμα, με αποτέλεσμα να προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Μην ξεχνάτε και όταν φτιάχνετε χυμούς στον αποχυμωτή να βάζετε το μήλο χωρίς να το ξεφλουδίσετε.
Αμύγδαλα
Πολλοί προτιμούν τα αμύγδαλα καθαρισμένα, χωρίς την καφέ φλούδα τους. Η φλούδα των αμυγδάλων προωθεί την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενισχύοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου. Επιπλέον η φλούδα περιέχει φλαβονοειδείς ουσίες που σε συνδυασμό με την βιταμίνη Ε των αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει την μείωση της χοληστερόλης.
Πατάτες
Η πλειοψηφία των ινών της πατάτας βρίσκεται στην φλούδα της. Τρώγοντας λοιπόν τις πατάτες με την φλούδα έχετε ένα καλό σύμμαχο ενάντια στην δυσκοιλιότητα. Επιπλέον οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες βοηθούν στην διατήρηση του σωστού βάρους μας, αφού μας κάνουν να πεινάμε λιγότερο. Ακόμα περιέχουν κάλιο, που είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς, αλλά και βιταμίνη C, Β, ασβέστιο και φυτοχημικά. Την επόμενη φορά που θα καθαρίσετε πατάτες, βεβαιωθείτε ότι οι φλούδες δεν έχουν πράσινα σημεία και δοκιμάστε να τις ραντίσετε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και το αγαπημένο σας μυρωδικό (ρίγανη, θυμάρι) και ψήστε στο γκριλ για 10-15 λεπτά.
Κρεμμύδια
Υγειοφάγος
Πηγή : Journal of Nutrition, http://www.nutraingredients.com/Research/Orange-peel-extract-could-fight-skin-cancer, Academy of Nutrition and Dietetics.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου