15 Ιουλ 2013

Μέτρια Κατανάλωση Αλκοόλ κατά την Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Μειώνει το IQ του Μωρού!


Η κατανάλωση μεγάλης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν, έχουν δείξει πως επηρεάζουν την ικανότητα μάθησης του μωρού από την εμβρυική ζωή του ακόμη. Άλλες επίσης έδειχναν πως ένα ποτήρι ποτού την εβδομάδα ίσως και να ανεβάζει τον δείκτη νοημοσύνης των μωρών. Νεότερες μελέτες όμως δείχνουν καθαρά πως ακόμη και μικρή κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης – μερικά αλκοολούχα ποτά μέσα στην εβδομάδα – μπορούν να μειώσουν το IQ του μωρού κατά μερικούς βαθμούς.
 
 
Σύμφωνα με το Περιοδικό “PLOS ONE” περισσότερο επισημαίνεται στην έρευνα, πως στις έγκυες των οποίων ο οργανισμός επεξεργάζεται πιο αργά το αλκοόλ, υπάρχει μεγαλύτερο κίνδυνος να βλάψουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού τους. Κάποιες γυναίκες είναι γενετικά πιο ευάλωτες και άλλες πιο ανθεκτικές στο αλκοόλ και κατά συνέπεια και τα μωρά που κυοφορούν, αλλά δεν ήταν γνωστό από τι εξαρτάται αυτή η διαφορά.
 
 
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι μητέρες που αργούσαν να αποβάλλουν το αλκοόλ από τον οργανισμό τους, εξέθεταν σε αυτό περισσότερη ώρα τα μωρά τους, σαν να έπιναν μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού τους, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση, την οικονομική τους επιφάνεια ή γενικότερα τον τρόπο ζωής τους. Όσες γυναίκες κατανάλωναν αλκοόλ αλλά ο οργανισμός τους μπορούσε να το αποβάλλει ταχύτερα δεν επηρέαζαν με αυτήν τους την κατανάλωση τον εγκέφαλο του μωρού τους στον ίδιο βαθμό.
Στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τα γονίδια που μεταβολίζουν αργά το αλκοόλ, οι επιστήμονες εξέτασαν ένα μεγάλο αριθμό γυναικών ανάμεσα στις οποίες υπήρχαν γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, μέχρι άλλες που έπιναν λίγο (έως 3 μικρά ποτήρια κρασί την εβδομάδα). Οκτώ χρόνια αργότερα μέτρησαν τον δείκτη νοημοσύνης IQ των παιδιών τους.(4,167 παιδιά)
Ανακάλυψαν τέσσερα γονίδια που ευθύνονται για την αργή επεξεργασία του αλκοόλ στο σώμα των μητέρων και χαμηλότερο IQ μέχρι και 3,5 βαθμούς κατά μέσο όρο στα παιδιά αυτών των γυναικών που επίσης έπιναν λίγο αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση. Και αυτοί οι 3 βαθμοί για ένα άτομο μπορεί να μην είναι και τόσο σημαντικοί, όμως για ένα τόσο μεγάλο δείγμα πληθυσμού είναι.
 
 
Δεν είναι εφικτό και πραγματικό να διαπιστώσει μια μέλλουσα μητέρα αν διαθέτει τα γονίδια αργού μεταβολισμού του αλκοόλ στον οργανισμό της οπότε :

"Οι επιστήμονες καταλήγουν πως κάποιες γυναίκες μπορούν θεωρητικά να πίνουν ένα ποτήρι κρασί πότε - πότε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές είναι πως θα πρέπει να ενθαρρύνονται όλες οι γυναίκες να μην πίνουν καθόλου αλκοόλ για τους εννέα αυτούς πολύτιμους μήνες."



Υγειοφάγος
 
Πηγή : PLOS ONE
Photo Credit: angelocesare via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου