30 Ιουλ 2013

Τα Ραπανάκια δεν Είναι Μόνο για την Όρεξη!

Τραγανά και δροσερά ραπανάκια, ποιος αντιστέκεται? Η πιπεράτη γεύση τους είναι αυτή που κάνει την διαφορά στην σαλάτα μας. Μεγαλώσαμε όλοι λέγοντας το κλασσικό “ραπανάκια για την όρεξη”, αλλά πόσοι γνωρίζουν τι ακριβώς μπορούν να προσφέρουν στην υγεία μας? Φυσικά είναι νόστιμα και η γεύση τους είναι ο καλύτερος λόγος να τα απολαύσουμε αλλά δείτε και μερικούς ακόμη :
·         Το ραπανάκι γνωστό από την αρχαιότητα ως “ραφανίδα”, αναφέρεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από πολλούς αρχαίους συγγραφείς. Ορεκτικό, αντιβηχικό, για την διάλυση νεφρολίθων, χολολίθων και σαν φάρμακο ενάντια στην αρθρίτιδα και τις ηπατικές παθήσεις.
·         Είναι πλούσια σε σημαντικές βιταμίνες όπως Α, Β9 και C. Τα φύλλα τους μάλιστα περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C, πρωτεΐνη και ασβέστιο απ’ ότι οι ρίζες. Μην πετάτε τα φυλλαράκια, μπορείτε επίσης να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή να δοκιμάσετε να τα βάλετε στην φάβα ή στο φακόρυζο.
·         Τρώγοντας ραπανάκια παίρνεται όλα τα βασικά μέταλλα για τον οργανισμό σας όπως : κάλιο, φολικό οξύ, φώσφορο, ψευδάργυρο. Όλα αυτά τα μέταλλα είναι σημαντικά για την υγεία των νεύρων, των μυών και των αρθρώσεων.  
·         Χαρίζουν μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι τα ραπανάκια – ιδίως τα μαύρα – περιέχουν μια ποικιλία από ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις βλαβερές επιπτώσεις τους.
·         Με τόσα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα ραπανάκια, πρέπει να γίνουν το αγαπημένο σας σνακ που θα μασουλάτε όσο πιο συχνά γίνεται για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό χωρίς ασθένειες.
·         Είναι ιδανικά αν κάνετε δίαιτα αφού με 16 μόλις θερμίδες ανά 100 γραμμάρια είναι από τα λαχανικά με τις λιγότερες θερμίδες.
·         Αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, φουσκώματα ή άλλα προβλήματα πέψης τότε τρώτε ραπανάκια τακτικά, για να καθαρίσουν και να αποτοξινώσουν το εντερικό σας σύστημα και να επαναφέρουν την ισορροπία του μεταβολισμού.
·         Τα ραπανάκια είναι ένας καλός σύμμαχος των νεφρών και της χοληδόχου κύστης. Τα ένζυμα που περιέχουν, έχουν καθαριστική δράση και διατηρούν τον οργανισμό καθαρό από τοξίνες.
·         Τα ραπανάκια ανήκουν στην οικογένεια των “κραμβοειδών” στην οποία επίσης ανήκει και το μπρόκολο που έχει καθιερωμένη δράση ενάντια στον καρκίνο. Συγκεκριμένα ένζυμα και φυτικά συστατικά που περιέχονται στα ραπανάκια  αναστέλλουν την μετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων.
·         Ο χυμός από ραπανάκι είναι μια δοκιμασμένη θεραπεία για προβλήματα του δέρματος όπως η ακμή και οι σκούρες κηλίδες. Τρίψτε λίγο ραπανάκι και στύψτε το για να πάρετε τον χυμό του τον οποίο θα βάλετε στα σημεία που χρειάζεται. Ξεπλύνετε λίγα λεπτά αργότερα και επαναλάβετε για λίγες μέρες για να δείτε αποτελέσματα.

 
Υγειοφάγος
 
 
 
Photo Credit: Susan E Adams via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου