10 Ιουλ 2013

Συμβουλές για πιο Υγιεινό Μπάρμπεκιου!


Μια συχνή καλοκαιρινή διασκέδαση είναι το μπάρμπεκιου. Συνδυάζει το φαγητό με την παρέα και την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους. Δυστυχώς πολλές μελέτες έχουν συνδέσει τα κάρβουνα και το μπάρμπεκιου με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να μην σταματήσετε να απολαμβάνετε αυτή σας την διασκέδαση, προστατεύοντας όσο γίνεται τον εαυτό σας και όσους μοιραστούν μαζί σας, τις λιχουδιές που θα φτιάξετε.
  • Αν πρόκειται να ψήσετε κρέας και πουλερικά, μαρινάρετε τα σε μαρινάτες που έχουν σαν βάση το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Οι έρευνες δείχνουν πως αυτά τα δυο συστατικά μειώνουν τον σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων έως και 99% κατά την διάρκεια του ψησίματος, ενώ προσθέτουν απίθανη γεύση και διατηρούν το κρέας ζουμερό.
  • Προσθέστε βότανα και μυρωδικά που μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου όπως : δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, βασιλικό, μέντα. Έρευνες του Πανεπιστημίου του Κάνσας ανακάλυψαν ότι η χρήση αυτών των μυρωδικών μειώνει δραστικά έως και 87% τον σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών - χημικών ουσιών που δημιουργούν διάφορες μορφές καρκίνου. Προσθέστε τα λοιπόν στις μαρινάτες σας ή κατά την διάρκεια του ψησίματος και για ακόμα καλύτερες γεύσεις προτιμήστε τα φρέσκα.
  • Επιλέξτε κρέατα ή ψάρια που δεν περιέχουν πολύ λίπος. Υπάρχουν ουσίες - ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες - που σχηματίζονται όταν τα λίπη θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες ή όταν πέφτουν στα κάρβουνα και δημιουργείται καπνός. Κρέατα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας τέτοιων ενώσεων. Γι' αυτό τυχόν λίπος που είναι ορατό με το μάτι αφαιρέστε το και αυτό. Και μην ξεχνάτε τα λαχανικά που δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά.
  • Ψήνετε πάντα σε μέτρια με χαμηλή θερμοκρασία δηλαδή αφήνετε πάντα τα κάρβουνα να "κάτσουν" αρκετά, πριν βάλετε το κρέας επάνω. Σκοπός είναι το κρέας να ψηθεί καλά εσωτερικά (ώστε να σκοτωθούν τυχόν μικρόβια του ωμού κρέατος) και εξωτερικά να μην καεί. Και σε αυτό θα βοηθήσει η χαμηλή θερμοκρασία.
  • Κατά την διάρκεια του ψησίματος έχετε τα μάτια σας άγρυπνα για τυχόν φλόγες που μπορεί να δημιουργηθούν από τα υγρά και τα λίπη που πέφτουν στα κάρβουνα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καεί εξωτερικά το κρέας, πράγμα που συνδέεται άμεσα με την δημιουργία καρκινογόνων ουσιών.
  • Προσθέστε περισσότερα λαχανικά στην σχάρα, έναν από τους πιο εύκολους τρόπους να προστατευτείτε από κάθε μορφή καρκίνου. Φτιάξτε σουβλάκια με λαχανικά ή απλά συμπεριλάβετε τα μαζί με το κρέας. Προσέξτε μόνο μην τα παραψήσετε. Αφήστε τα όσο γίνεται πιο τραγανά γιατί αλλιώς χάνετε όλες τις ευεργετικές τους βιταμίνες.
  • Τα σταυρανθή λαχανικά : μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο περιέχουν τις μοναδικές γλυκοζινολικές ενώσεις που σχηματίζουν τις ισοθειοκυανικές ουσίες, που είναι προστατευτικές ενάντια στον καρκίνο. Σε κάθε μπάρπμεκιου λοιπόν μην τα ξεχνάτε.
  • Καθαρίζετε την σχάρα σας μετά από κάθε χρήση και για λόγους καθαριότητας αλλά και για έναν ακόμα. Τα απανθρακωμένα τμήματα των τροφών που ψήσατε, την επόμενη φορά θα κολλήσουν στα καινούρια σας ψητά. Και θα αλλοιώσουν την γεύση τους και καταναλώνετε καμμένη τροφή μαζί με την καινούρια.
 
 
Υγειοφάγος


Photo Credit: greckor via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου