1 Ιουλ 2013

Πράσινος Καφές!


Ο πράσινος καφές είναι ο όρος που αναφέρεται στους κόκκους του καφέ πριν αυτοί καβουρδιστούν. Έχει ιδιότητες που τον κάνουν ωφέλιμο για την υγεία αλλά και για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Ο ωμός καφές περιέχει χλωρογενικό οξύ, μια αντιοξειδωτική ουσία η οποία διασπάται όταν οι κόκκοι του καφέ ψήνονται και είναι αυτή η ουσία που προσδίδει στον πράσινο καφέ τις ευεργετικές του ιδιότητες. Η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή αφού είναι η διαδικασία του καβουρδίσματος που δίνει στον ψημένο καφέ το άρωμα και την γεύση που ξέρουμε.
Ο πράσινος καφές (ή το εκχύλισμα του), φημίζεται ότι είναι ευεργετικός για την πρόληψη ή την θεραπεία καταστάσεων όπως : διαβήτης, καρδιοπάθεια, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, νόσος Πάρκινσον, καρκίνος του παχέος εντέρου. Επίσης μειώνει φλεγμονές στο σώμα και επιβραδύνει την γήρανση.
Μείωση σωματικού βάρους
Σε έρευνα του Gastroenterology Research and Practice ανακοινώθηκε πως από τους συμμετέχοντες που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, όσοι έπαιρναν εκχύλισμα πράσινου καφέ είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση του βάρους τους, συγκριτικά με όσους έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Σε άλλη έρευνα του BMC Complementary and Alternative Medicine οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο πράσινος καφές προστατεύει από την αύξηση του σωματικού βάρους πολεμώντας την απορρόφηση του λίπους και προωθώντας τον μεταβολισμό του λίπους από το ήπαρ.
Υπέρταση
Μια μελέτη του Hypertension Research καταλήγει πως ο ωμός καφές μπορεί να ωφελήσει άτομα με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση. Στην έρευνα συμμετείχαν 117 άνδρες με ήπια υπέρταση στους οποίους δόθηκε είτε εικονικό φάρμακο είτε εκχύλισμα πράσινου καφέ για ένα μήνα. Με το τέλος της μελέτης, όσοι έπαιρναν το εκχύλισμα του πράσινου καφέ είχαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Νόσος Αλτσχάιμερ
Εργαστηριακή έρευνα σε πειραματόζωα που δημοσιεύτηκε στο Nutritional Neuroscience έδειξε πως το εκχύλισμα πράσινου καφέ χωρίς καφεΐνη προστάτεψε τον εγκέφαλο από παράγοντες που οδηγούν στην νόσο Αλτσχάιμερ. Στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε ότι βοήθησε στην καταπολέμηση της αντίστασης της ινσουλίνης.
Η κατανάλωση του πράσινου καφέ θεωρείται γενικά ασφαλής, όμως η μακροχρόνια κατανάλωση του πράσινου καφέ ίσως αυξήσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (αμυνοξύ που σε αυξημένα επίπεδα σχετίζεται με παθήσεις της καρδιάς) και μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του σακχάρου. Γι' αυτό ζητήστε την συμβουλή του γιατρού σας για μακροχρόνια χρήση.
 
 
Υγειοφάγος
 
 
 
Πηγή : 1. Ho L, Varghese M, Wang J, Zhao W, Chen F, Knable LA, Ferruzzi M, Pasinetti GM. "Dietary supplementation with decaffeinated green coffee improves diet-induced insulin resistance and brain energy metabolism in mice. 2. Shimoda H, Seki E, Aitani M. "Inhibitory effect of green coffee bean extract on fat accumulation and body weight gain in mice." BMC Complement Altern Med. 2006. 3. Kozuma K, Tsuchiya S, Kohori J, Hase T, Tokimitsu I. "Antihypertensive effect of green coffee bean extract on mildly hypertensive subjects.

Photo Credit: pixelish via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου