10 Ιουν 2013

Ανακούφιση από τα Συμπτώματα της Ουρικής Αρθρίτιδας με την Βοήθεια των Κερασιών!

Γνωρίζετε πως τα κεράσια έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα των φλεγμονών στο σώμα σε τέτοιο βαθμό ώστε  να καταφέρνουν να ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη?
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με αυξημένους βιοδείκτες φλεγμονής, όπως αυξημένα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), έχει αποδειχθεί ότι έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ερευνητές από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανέφεραν τα αποτελέσματα σχετικά με τα ευρήματα από την αυξημένη κατανάλωση κερασιών σε 18 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες με αυξημένες συγκεντρώσεις CRP -δείκτη της φλεγμονής. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά 280 γρ κεράσια (περίπου 45 κεράσια) για 28 ημέρες. Έγιναν αιματολογικές λήψεις στην αρχή, κατά την διάρκεια, στο τέλος και ένα μήνα αφού τελείωσε το πρόγραμμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως  από τις πρώτες μέρες της κατανάλωσης των κερασιών ο δείκτης CRP άρχισε να μειώνεται, την τελευταία δε μέρα είχε μια μείωση της τάξης του 20%. Όταν μετά από ένα μήνα αξιολογήθηκε πάλι ο δείκτης φλεγμονής CRP, διαπίστωσαν πως είχε επανέλθει ξανά στα πρώτα επίπεδα στα οποία οι ασθενείς δεν έτρωγαν κεράσια.
Τα κεράσια είναι επίσης γνωστό πως μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις ουρικής αρθρίτιδας - μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος που κυκλοφορεί στο αίμα. Όπως όλα τα σκουρόδερμα φρούτα, τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοχημικά που προάγουν την υγεία του ανθρώπου με διάφορους τρόπους. Ενώ τα γλυκά κεράσια μπορεί να είναι πιο νόστιμα, οι πιο ισχυροί μαχητές των φλεγμονών είναι τα κεράσια που ανήκουν στις ξινές ποικιλίες. Εκτός από την καταπολέμηση της φλεγμονής και της ουρικής αρθρίτιδας, τα κεράσια έχουν βρεθεί επίσης βοηθητικά στην  μείωση του λίπους του σώματος και στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.
Η ουρική αρθρίτιδα και η αρθρίτιδα έχουν δύο κοινά σημεία. Κάθε κατάσταση κάνει το σώμα να πονάει, και ανταποκρίνονται θετικά στις ισχυρές θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα κεράσια που εξαλείφουν τον πόνο. Τα κεράσια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και ανθοκυανινών, τα θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι ανακουφίζουν από  πόνο, φλεγμονή και την ακαμψία που προκαλούν οι παραπάνω καταστάσεις. Οι ανθοκυανίνες είναι και οι ουσίες που δίνουν στο φρούτο αυτό το βαθύ κόκκινο-μωβ χρώμα του. Όσο πιο σκούρο το χρώμα, τόσο πιο υψηλό το επίπεδο των αντιοξειδωτικών ουσιών.
Τώρα που είναι η εποχή τους αν υποφέρετε από ουρική αρθρίτιδα πάρτε αρκετή ποσότητα κερασιών, πλύνετε τα, αφαιρέστε τα κουκούτσια τους και τοποθετήστε τα σε μικρές μερίδες στον καταψύκτη. Θα έχετε ένα απόθεμα από αυτόν τον πολύτιμο σύμμαχο για μήνες και πολύ εύκολα θα τα προσθέτετε απευθείας στον αποχυμωτή για την παρασκευή χυμών, σε φρουτόκρεμες και φρουτοσαλάτες.
Το University of Michigan Health System, αναφέρει πως άνθρωποι που κατανάλωναν περίπου μισό κιλό κεράσια ημερησίως, μέσα σε ένα μήνα διαπίστωσαν σημαντική ανακούφιση του πόνου που προερχόταν από τις αρθρώσεις λόγω ουρικής αρθρίτιδας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο τα κεράσια είτε καταναλώνονται ωμά είτε μαγειρεμένα, περιέχουν τις ίδιες αντιφλεγμονώδεις  ουσίες, απλά τα ωμά περιέχουν  λίγο μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των ουσιών.
Το ίδιο ισχύει και για τα κεράσια σε κονσέρβα (όχι τα μαρασκίνο που περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά). Είναι μια εύκολη λύση για να μπορεί να έχει κανείς στο σπίτι του όλο τον χρόνο, τα ευεργετικά κεράσια σε στιγμές έξαρσης του πόνου στις αρθρώσεις.  
Τα κεράσια (η ξινή ποικιλία τους) φαίνεται να έχουν την μεγαλύτερη παυσίπονη ενέργεια αλλά και κάλιο το οποίο βοηθά το σώμα στην δημιουργία ενός αλκαλικού περιβάλλοντος. Ο χυμός τους επίσης είναι πολύ ευεργετικός και 180 ml χυμού ισοδυναμεί με 225 γρ. φρέσκων κερασιών.
Μπορείτε να τα βρείτε και σε άλλες μορφές όταν δεν είναι η εποχή τους. Για παράδειγμα υπάρχει σκόνη κερασιών που μπορείτε να προσθέσετε σε κάθε χυμό που θα φτιάξετε, συμπληρώματα διατροφής, υγρά εκχυλίσματα και κάψουλες. Μερικά συμπληρώματα μάλιστα περιέχουν και βιταμίνη C, κερσετίνη, αντιοξειδωτικές ουσίες και ανθοκυανίνες. Μια κοινή ημερήσια δόση από εκχύλισμα κερασιών είναι 2.000mg διαιρεμένη σε τέσσερις δόσεις (500mg*4).
 
Υγειοφάγος
 
Πηγή: “The role of cherries in exercise and health”.P. G. Bell, M. P. McHugh, E. Stevenson, G. Howatson

Photo Credit: Risager via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου