2 Μαΐ 2013

Γνωρίστε τις Ευεργετικές Ιδιότητες του Κρεμμυδιού!

Το ξέρατε ότι τα κρεμμύδια ανήκουν στην οικογένεια των κρίνων? Με δάκρυα ή χωρίς, χαρίζουν πλούσια οφέλη στην υγεία μας και γεύση στο φαγητό μας! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει: κρεμμύδια για καλύτερη υγεία!

Οι ευεργετικές φυτοχημικές ουσίες που βρίσκονται στα κρεμμύδια βοηθούν την λειτουργία της βιταμίνης C στον οργανισμό μας άρα, βοηθούν στην δημιουργία ανοσίας ενάντια σε ιούς και μικρόβια. Οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν άγρια κρεμμύδια για την θεραπεία σε κρυολογήματα, βήχα, άσθμα, ακόμα και για να διώξουν ενοχλητικά έντομα.

Για αιώνες χρησιμοποιούσαν κρεμμύδια για να θεραπεύσουν φλεγμονές και μολύνσεις.

Περιέχουν φυσικά μια ποικιλία οργανοθειούχων ενώσεων, σαν αυτές που βρίσκονται στο σκόρδο και έτσι η κατανάλωση ωμών κρεμμυδιών βοηθά στην μείωση των λιπιδίων του αίματος, στην αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL και κρατά την καρδιά σας υγιή.

Τα κρεμμύδια έχουν την ιδιότητα να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης γαστρικών ελκών.

Τα κρεμμύδια περιέχουν χρώμιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Μια πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία έδειξε ότι η κατανάλωση ενός γρ. ξερό κρεμμύδι την ημέρα για 4 εβδομάδες σε αρουραίους, αύξησε την οστική περιεκτικότητα τους  σε ανόργανα άλατα κατά 17% και σε πυκνότητα κατά 13% σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώα. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση κρεμμυδιού έχει τη δυνατότητα να μειώνει την συχνότητα εμφάνισης της οστεοπόρωσης.

Είναι πλούσια σε Φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες τα οποία διεγείρουν την ανάπτυξη των φιλικών στο έντερο προβιοτικών βακτηριδίων (Bifidobacterium),  δημιουργώντας έτσι στο έντερο ένα περιβάλλον δυνατό απέναντι σε εχθρικά βακτήρια.

Ένα πανίσχυρο φλαβονοειδές που περιέχεται στα κρεμμύδια η κερσετίνη, είναι γνωστή για την δράση της ενάντια στον καρκίνο. Επίσης περιέχει σουλφίδια που έρευνες έδειξαν ότι προστατεύουν ενάντια στον καρκίνο του στομάχου.

Σας τσίμπησε μέλισσα? Απλώστε χυμό κρεμμυδιού στην περιοχή του τσιμπήματος για ανακούφιση από τον πόνο και το κάψιμο.

Οι πράσινες κορυφές των φρέσκων κρεμμυδιών είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, οπότε μην τα ξεχνάτε στην σαλάτα σας.

Διατροφική αξία

Χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και χοληστερόλη. Μεγάλη ποσότητα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ και μαγγάνιο. Θρεπτικά και ιδανικά για περιόδους δίαιτας. Όπως τα περισσότερα λαχανικά, βοηθούν στην αλκαλοποίηση του ΡΗ του σώματος.
Αφού φάτε ωμά κρεμμύδια και θέλετε να μην υπάρχει η χαρακτηριστική τους μυρωδιά στην ανάσα σας δοκιμάστε να μασουλίσετε φρέσκο μαϊντανό!

Πώς να αποφύγετε τα δάκρυα?

1.  Βάλτε το κρεμμύδι στο ψυγείο για μια ώρα πριν το καθαρίσετε. Αυτό επιβραδύνει την ταχύτητα απελευθέρωσης των ουσιών που σας δακρύζουν.

2.  Έχετε ένα παράθυρο ανοικτό για φρέσκο αέρα την ώρα που καθαρίζετε κρεμμύδια ή καθαρίστε τα κάτω από τον αποροφητήρα.

3.  Κόψτε τελευταία την ρίζα, μιας και αυτή έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ένζυμα που προκαλούν δάκρια.

4.  Κάποιοι προτείνουν να τα κόβετε κάτω από τρεχούμενο νερό όμως σκεφτείτε πως έτσι όλες οι ευεργετικές ουσίες πάνε στην αποχέτευση και όχι στον οργανισμό σας!

Πολλές οι Ελληνικές ποικιλίες κρεμμυδιών: κόκκινα, άσπρα, νεροκρέμμυδα και η πιο φημισμένη ποικιλία κρεμμυδιού, το βατικιώτικο κρεμμύδι με το κόκκινο εξωτερικό χρώμα και την πικάντικη γεύση, του Δήμου Βοιών (όπως ονομάζονται πια τα Βάτικα).

Υγειοφάγος

 

Πηγή: 1. Real Food for Life
            2. Visitvatika.gr
Photo Credit: Francesco Bartaloni via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου