15 Μαΐ 2013

Ο Ωφέλιμος Μαϊντανός!

Από την αρχαιότητα ο μαϊντανός ήταν γνωστός στους Έλληνες που τον χρησιμοποιούσαν σαν αρωματικό βότανο αλλά και σαν φάρμακο για πολλές παθήσεις. Τα φύλλα του είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν και αιθέρια έλαια. Στην Τουρκία δε, τον χρησιμοποιούν σε μεγάλες ποσότητες σε σαλάτες είτε με ψιλοκομμένη τομάτα είτε μόνο του!
Πρόκειται για ένα βότανο που του έχουμε δώσει δεύτερο ρόλο στην διατροφή μας. Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούμε? Δείτε τα οφέλη και τις καταπληκτικές ιδιότητες του μαϊντανού :
·                    Ο Μαϊντανός είναι φορτωμένος με βιταμίνη C και σίδηρο ιδιότητα που τον κάνει χρήσιμο σε όσους πάσχουν από αναιμία και κούραση.
·                    Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες που αναζητούν και εξαλείφουν τις ελεύθερες ρίζες. Ένα από τα  αντιοξειδωτικά που περιέχει, η λουτεολίνη είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες.
·                    Επίσης είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β12 την βιταμίνη που βρίσκεται “μόνο” στα ζωικά προϊόντα και οι χορτοφάγοι συνήθως αναγκάζονται να παίρνουν συμπλήρωμά της. Περιέχει ακόμα βιταμίνη Α, φολικό οξύ και βήτα καροτένιο.
·                    Η συχνή κατανάλωση μαϊντανού βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
·                    Οι διουρητικές του ιδιότητες ευνοούν την αποτοξίνωση και τη νεφρική λειτουργία.
·                    Ο μαϊντανός φρεσκάρει την δύσοσμη αναπνοή όταν μασήσουμε λίγα φύλλα του.
·                    Είναι φορτωμένος με χλωροφύλλη η οποία καθαρίζει και οξυγονώνει το αίμα.
·                    Περιέχει βιταμίνη Κ η οποία είναι σημαντική για την δημιουργία ανθεκτικών οστών, όπως επίσης και για την διατήρηση της μυελίνης (επικάλυψης των νεύρων) για ένα υγιές νευρικό σύστημα στο σύνολο του.
·                    Βοηθάει στην καλή λειτουργία του ήπατος, του θυρεοειδή, του στομάχου και ενισχύει το πεπτικό σύστημα.
·                    Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθάει να αποβληθούν από τον οργανισμό παράσιτα του εντέρου, τα λεγόμενα “σκουληκάκια”.
·                    Επιπλέον, ο μαϊντανός ανακουφίζει από τα εντερικά αέρια, δυσπεψία, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, και κολικούς.
·                     Επιπλέον, βοηθά να σβήσουν οι φακίδες και οι κηλίδες του δέρματος όταν χρησιμοποιείται πολτός μαϊντανού με λίγες σταγόνες λεμόνι περίπου τρεις φορές την μέρα. Εφαρμογή μιας πάστας μαϊντανού με λίγο ελαιόλαδο επουλώνει τους μώλωπες.
Χυμός αποτοξίνωσης με μαϊντανό
4 καρότα
2 κλαράκια σέλερι
1,5 κούπα σπανάκι
0,5 κούπα μαϊντανό
Η παρασκευή του χυμού χρειάζεται αποχυμωτή. Επειδή ο μαϊντανός έχει έντονη γεύση μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον καρότα αν προτιμάτε τον χυμό με πιο γλυκιά γεύση.
 
Υγειοφάγος

Photo Credit: titanium22 via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου