13 Μαΐ 2013

Εχινάκεια για Ανοιξιάτικες Ιώσεις & Αλλεργίες!

Όσοι έχουμε οικογένειες με μικρά παιδιά έχουμε παρατηρήσει ότι όταν αλλάζουν οι εποχές γινόμαστε λίγο πιο ευάλωτοι σε κρυολογήματα και ιώσεις και εμείς και τα πιτσιρίκια μας. Και ενώ κάθε φορά ελπίζουμε πως το ανοσοποιητικό μας θα βγει πιο δυνατό από αυτή την ταλαιπωρία, όλο και κάποια νέα ίωση προκύπτει και μας επιτίθεται.
Υπάρχει όμως ένα όμορφο λουλούδι που κατορθώνει με τις ιδιότητες του να ενισχύει την δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ο λόγος για την εχινάκεια. Η ονομασία της προέρχεται από την λέξη ἐχῖνος (εχινόδερμα), που σημαίνει “αχινός” λόγω του ακανθώδους κεντρικού δίσκου. Η χρήση της ήταν πολύ διαδεδομένη ανάμεσα στους Ιθαγενείς Ινδιάνους της Αμερικής και είναι συγγενής με την μαργαρίτα.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Maryland Medical Center τονίζουν πως, οι έρευνες των ιστορικών δείχνουν πως χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον 400 χρόνια για την θεραπεία λοιμώξεων, την περιποίηση πληγών αλλά και σαν θεραπεία για τα “πάντα”! Σε όλη την ιστορία της, την χρησιμοποίησαν για θεραπείες της οστρακιάς, της σύφιλης, της ελονοσίας και της διφθερίτιδας.  Με την εισαγωγή των αντιβιοτικών στην σύγχρονη ζωή μας η χρήση της εχινάκειας άρχισε να μειώνεται, όμως έρευνες στην Γερμανία σχετικά με την δράση της και την αποτελεσματικότητά της άρχισαν να την κάνουν ξανά διάσημη.
Σήμερα λοιπόν χρησιμοποιείται για να μειώσει την διάρκεια του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, αλλά και για να μειώσει τα συμπτώματα όπως πόνο στο λαιμό, βήχα, πυρετό. Συγκεκριμένα:
·         Χρησιμοποιείστε την με την πρώτη ένδειξη καταρροής και συμπτωμάτων κρυολογήματος για να προλάβετε την ανάπτυξη και επιδείνωσή τους.
·         Χρησιμοποιείστε την για την ανακούφιση από ήπιες δερματικές παθήσεις και για την ακμή.
·         Βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ήπιας μορφής εκζέματος και της αλλεργικής δερματίτιδας.
Οι Βοτανολόγοι την προτείνουν για την καταπολέμηση οποιασδήποτε λοίμωξης στον οργανισμό αλλά και για την αντιμετώπιση των εποχικών αλλεργιών. Είναι σημαντικό να κάνουμε χρήση προιόντων που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και όχι να το εξασθενούν. Είναι γνωστό πως η χρήση των αντιβιοτικών δεν βοηθά σε περιπτώσεις κρυολογημάτων όπως επίσης και ότι εξασθενούν γενικότερα όλο τον οργανισμό -σκοτώνοντας και τα φιλικά βακτήρια του. Διαλέξτε άριστης ποιότητας εχινάκεια κατά προτίμηση προϊόν που θα περιέχει την ρίζα του φυτού  αφού εκεί βρίσκονται οι περισσότερες ευεργετικές ουσίες της.
 
Υγειοφάγος

Photo Credit: Zanastardust via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου