14 Απρ 2013

Μαγειρέψτε Υγιεινά για το παιδί σας. Πετάξτε τα Teflon!

    Ποιος δεν αγαπά μια ομελέτα στο τηγάνι που γλιστράει αφήνοντας πίσω ελάχιστο λίπος χωρίς να κολλάει σε αυτό? Μάγειροι ανά τον πλανήτη απολαμβάνουν την στιγμή, από τότε που η Teflon επίστρωση για μαγειρικά σκεύη, έκανε την εμφάνισή της. Οπότε γατί να μαγειρέψουμε χωρίς αυτή?

   Teflon είναι η επίστρωση φτιαγμένη από πολυτετραφθοροαιθυλένιο, και κατασκευάζεται με τη χρήση υπερφθοροοκτανοϊκού οξέος. Και τα δυο ανήκουν στην οικογένεια  υπερφθοριοχημικών. Δύσκολο πολύ να τα προφέρει  κανείς.  Θεωρούνται άκρως τοξικές ουσίες και εξαιρετικά ανθεκτικές – δεν γίνεται ποτέ διάσπασή τους στο περιβάλλον- και φυσικά μολύνουν τα ζώα και τους ανθρώπους όλου του πλανήτη.
    Και βέβαια οι κατασκευαστές θα σας πουν ότι κάτω από φυσιολογικές συνθήκες τα σκεύη με αυτές τις επιστρώσεις δεν ελευθερώνουν χημικά αέρια. “Μόνο ίσως  με την υπερθέρμανσή τους”. Οι υπηρεσίες προστασίας καταναλωτών & τροφίμων και Φαρμάκων λένε πως “ίσως” και να υπάρχει πρόβλημα με την μακροχρόνια έκθεση. Αλλά δεδομένου ότι υπάρχουν πιο ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις γιατί να παίζουμε με τις πιθανότητες? Θα μου πείτε με το Teflon να βρίσκεται παντού – κατσαρόλες, τηγάνια, ταψιά και τόσα άλλα – τι εναλλακτική?
    Αν δεν θέλετε το φαγητό να σας κολλάει στο σκεύος, πρώτα ζεστάνετε το, μετά βάλτε το λάδι και αφήστε το να ζεσταθεί και αυτό, πριν βάλετε το φαγητό. Δεν θα κολλάει με αυτό το κολπάκι. Γίνεται μην αποθαρρύνεστε!
    Έχετε υπ’ όψη σας ότι αυτές οι ουσίες βρίσκονται επίσης και σε ρούχα, ταπετσαρίες και χαλιά που γράφουν στην ετικέτα τους  “δεν λεκιάζει”,  λιπαρά, συσκευασμένα τρόφιμα και σακούλες ποπ κορν μικροκυμάτων.  Ακόμα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως το οδοντικό νήμα και make-up (δείτε τα συστατικά των προϊόντων  που κατασκευάζονται με Teflon ή περιέχουν συστατικά που περιλαμβάνουν λέξεις "φθόριο" ή "υπερφθόριο").
Υγειοφάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου