15 Απρ 2013

Φύτρες ! Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε!


Υπάρχει μια τροφή που δεν είναι πολύ διαφημισμένη και που δεν της έχει δοθεί η απαιτούμενη σημασία. Μια τροφή τόσο σημαντική, με απίστευτη διατροφική αξία και με την δυνατότητα να αυξήσει την δύναμη, την ενέργεια και την ζωτικότητα του σώματος!

ΟΙ ΦΥΤΡΕΣ !
Κατά την διάρκεια της βλάστησης, όταν σπόροι, καρποί, δημητριακά, όσπρια μουλιάζουν σε νερό και μετά βλασταίνουν, η τεράστια δύναμη της ζωής απελευθερώνεται και τεράστιες ποσότητες από θρεπτικά συστατικά βγαίνουν από το σπόρο και πολλαπλασιάζονται. Την ίδια στιγμή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (καλός τύπος), και λιπαρά οξέα αυξάνονται σε ποσότητα και διατροφική αξία. Μπορείτε να φτιάξετε φύτρες από ότι σπόρο σκεφτείτε. Μπρόκολο, πράσινη σόγια, κόκκινη σόγια, τριφύλλι, άλφα-άλφα, ρεβίθι, κάρδαμο, φακή, φασόλι, σινάπι, ηλιόσπορο, σουσάμι, σέλινο, ραπανάκι, κ.λπ.


Οι φύτρες είναι φορτωμένες με ιαματικά ένζυμα που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σε τεράστιο βαθμό, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη τροφή. Είτε είστε υγιείς, είτε υποφέρεται από χρόνια κόπωση, πεπτικές διαταραχές, κατάθλιψη ή ακόμα και καρκίνο τα ένζυμα και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στις φύτρες μπορούν να σας βοηθήσουν. Έρευνες έδειξαν πως εντυπωσιακές αλλαγές γίνονται στους σπόρους όταν βλασταίνουν και τους μεταμορφώνουν σε εξαιρετική πηγή διατροφής.
Και ποιες είναι αυτές οι αλλαγές?
1.       Η ποιότητα της πρωτεΐνης στους σπόρους στα όσπρια ή στα δημητριακά βελτιώνεται. Οι πρωτεΐνες αλλάζουν μορφή με το μούλιασμα και την βλάστηση και βελτιώνεται η θρεπτική τους αξία.
2.     Αυξάνεται η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αφού οι περισσότεροι δεν παίρνουν ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών, οι φύτρες είναι ο τέλειος προμηθευτής.
3.     Τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στους σπόρους αυξάνουν κατά την διάρκεια της ανάπτυξης της φύτρας. Πρόκειται για τα ευεργετικά λιπαρά που χρειάζεται το σώμα μας και λίγοι παίρνουμε αρκετά με την διατροφή μας.
4.     Αυξάνεται η ποσότητα των βιταμινών ιδιαίτερα οι Α, Ε, C και το σύμπλεγμα Β. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες κάποιων σπόρων, όσπριων και δημητριακών μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 20% κατά την διάρκεια της βλάστησης. Πιο αναλυτικά η βιταμίνη Β1 αυξάνει μέχρι 285%, η  Β2 έως 515% και η νιασίνη 256%.

Είναι τόσο απλό και εύκολο να βάλουμε τις φύτρες στην διατροφή μας,
·         Προσθέστε μια χούφτα φύτρες μπρόκολου στην     αγαπημένη σας σαλάτα.
·         Ρίξτε μια μεγάλη χούφτα φύτρες φασολιών στο αγαπημένο σας φαγητό, μόλις το κατεβάσετε από τη φωτιά.
·         Υπάρχει σαν συστατικό σε πολλά κινέζικα πιάτα οπότε φτιάξτε τα δικά σας σπρινγκ ρολλς και προσθέστε φύτρες φασολιών.

·         Στο αγαπημένο σας σάντουιτς μια χούφτα φύτρες άλφα-άλφα
·         Για επιπλέον πικάντικη γεύση στην σαλάτα ή στο σάντουιτς κατάλληλες είναι οι φύτρες από ραπανάκι μουστάρδα ή μοσχοσίταρο.
·         Οι φύτρες από  τα ασιατικά πράσινα φασόλια mung είναι μόνα τους μια εξαιρετική σαλάτα.
Υπάρχει όμως μια δυσκολία! Τις φύτρες τις τρώμε φρέσκες! Μόνο έτσι βγαίνουμε κερδισμένοι από αυτή την απίθανη τροφή! Η όλη διαδικασία είναι πανεύκολη αλλά θέλει μια μικρή εξοικείωση. Η “επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως”. Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΙΣ ΦΥΤΡΕΣ

1. Bάζουμε λοιπόν περίπου 20- 50gr σπόρους σε ένα ευρύχωρο γυάλινο βάζο. Φροντίζουμε το βάζο που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να γίνεται εύκολα η κυκλοφορία του αέρα και να υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθούν οι φύτρες και να μπορούμε να τις  βγάλουμε εύκολα όταν θα είναι πια έτοιμες. Στη συνέχεια  τους ξεβγάζουμε αρκετές φορές με άφθονο νερό.

2. Ρίχνουμε στο βάζο νερό προσέχοντας να είναι 4 με 5 δάχτυλα πάνω από το επίπεδο των σπόρων και το σκεπάζουμε με ένα τουλπάνι ή διαφανές ύφασμα το οποίο στερεώνουμε με ένα σπάγκο ή με ένα λαστιχάκι και αφήνουμε τους σπόρους να μουσκέψουν περίπου 12 ώρες κατά προτίμηση τη νύχτα που είναι σκοτεινά.
3. Την άλλη μέρα αφού οι σπόροι μας μούλιασαν αρκετά, χρειάζονται ξέπλυμα. Παίρνουμε λοιπόν το βάζο μας και χωρίς να βγάλουμε το τούλι από την είσοδό του αδειάζουμε όλο το νερό. Το γεμίζουμε μια δύο φορές και το αδειάζουμε ξανά. Τοποθετούμε το βάζο ανάποδα σε σκοτεινό αλλά καλά αεριζόμενο σημείο για να στραγγίσει καλά το νερό. 
4. Πρέπει να τους ξεπλένουμε κάθε μέρα 2 φορές τις δύο πρώτες μέρες, και μία φορά μετά την δεύτερη μέρα μέχρι να είναι έτοιμοι για κατανάλωση, δηλαδή σε πέντε μέρες περίπου ανάλογα τους σπόρους. Για να επωφεληθούμε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά πρέπει να τις καταναλώνουμε αμέσως, αλλιώς μένουν στο ψυγείο για 2-3 μέρες, αφού πρώτα τις βγάλουμε από το βάζο τις πλύνουμε καλά και τις τοποθετήσουμε σε πιο μεγάλο γυάλινο βάζο.
Αν θέλουμε πριν τις καταναλώσουμε μπορούμε να τις εμπλουτίσουμε με χλωροφύλλη και για να γίνει αυτό αφήνουμε το βάζο εκτεθειμένο στο φυσικό φως για 5-6 ώρες.
 
Υγειοφάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου