18 Απρ 2013

Ψείρες! Πως να τις Απομακρύνετε Φυσικά!


Οι ψείρες στο κεφάλι των πιτσιρικιών αλλά και τον μεγαλύτερων παιδιών είναι κάτι που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. Σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με την υγιεινή ή την καθαριότητα του παιδιού. Οι ψείρες είναι παράσιτα και στ’ αλήθεια δεν νοιάζονται για το αν το κεφάλι στο οποίο κατοικούν είναι καθαρό ή όχι. Ευτυχώς δεν μεταδίδουν ασθένειες όπως άλλα παράσιτα.

Οι ψείρες δεν πηδούν και δεν πετάνε. Μεταφέρονται από το ένα κεφάλι στο άλλο μόνο μέσω άμεσης επαφής. Αν δηλαδή χρησιμοποιήσετε ξένη βούρτσα, μαξιλάρι, ακουμπήσετε το κεφάλι σε “βρώμικο” κάθισμα (λεωφορείο, αεροπλάνο). Σκεφτείτε πόσο χαμηλά στο κάθισμα φτάνει το κεφαλάκι του μικρού σας!
Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου όταν δούμε αυτά τα ζουζούνια, είναι πως θα τα εξολοθρεύσουμε και λογικό! Τα σαμπουάν για την απομάκρυνση της ψείρας που κυκλοφορούν είναι γεμάτα χημικές τοξικές ουσίες όπως περμεθρίνη, μαλαθείο και πυρεθροειδή , που μπορεί να είναι μικρή η ποσότητα τους, αλλά πρόκειται για ουσίες εξαιρετικά επικίνδυνες. Για παράδειγμα, το μαλαθείο  είναι τοξικό για τα ζωτικά όργανα και δημιουργεί ενδοκρινολογικές διαταραχές. Ενώ έχει  παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών παιδικού καρκίνου του εγκεφάλου και λευχαιμίας, διαφορά στην συμπεριφορά, νευρομυϊκά προβλήματα, δερματικά προβλήματα και άλλες παρενέργειες, μετά την θεραπεία για τις ψείρες με τέτοια σκευάσματα.
Το πιο “αστείο” είναι τα σκευάσματα που υπάρχουν στην αγορά και η χρήση τους είναι προληπτική. Χημικά δηλαδή στο κεφαλάκι των παιδιών μας προληπτικά!
Υπάρχουν πιο ασφαλείς τρόποι απομάκρυνσης των  ψειρών :
·                    Πνίξτε τις ψείρες και τα αυγά τους στο λάδι. Καλύψτε τα μαλλιά και το κεφάλι του παιδιού με μαγιονέζα ή ελαιόλαδο, φορέστε του ένα σκουφάκι και αφήστε το όλη νύχτα να δράσει (θα πάθουν ασφυξία).
·                    Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια όπως νερολί, θυμάρι, τριαντάφυλλο, κιτρονέλλα, αποτελεσματικά ενάντια σε ψείρες και στα αυγά τους. Μια καλή αναλογία είναι 12 σταγόνες  αιθέριο έλαιο σε 25 ml ελαιόλαδο.
·                    Στο εμπόριο θα βρείτε πολύ πυκνές χτένες ειδικές για ψείρες. Με το κεφάλι προς τα κάτω μέσα στην μπανιέρα, χτενίζετε αμέτρητες φορές μέσα στην ημέρα και αφαιρείτε όσα αυγά εντοπίζετε με το χέρι. Αν σας είναι δύσκολο να τα βρείτε, ένα καλό κολπάκι είναι να βάλετε στο κεφάλι του παιδιού λίγη μαγειρική σόδα. Αυτό θα κάνει και τις ψείρες και τα αυγά πιο ορατά.
Τέλος υπομονή, μην πανικοβάλλεστε. Ξεπερνιέται! Οι ψείρες επιβιώνουν 1-2 ημέρες μακριά από το ανθρώπινο σώμα, οπότε καλύπτετε το κεφάλι του παιδιού, πλένετε τα σεντόνια του καθημερινά για λίγες μέρες και να είστε σίγουρη ότι δεν αποκτήσουν όλοι στην οικογένεια φαγούρα στο κεφάλι τους.
 
Υγειοφάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου