17 Απρ 2013

Εποχή για Αγκινάρες!


 Είναι η εποχή της αγκινάρας! Γνωστή από τα χρόνια της αρχαιότητας σε όλη την Μεσόγειο, θεωρούνταν τροφή που μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Μπορεί να φτάσει και τα δύο μέτρα σε ύψος και εμείς τρώμε το μπουμπούκι της και πιο συγκεκριμένα την καρδιά του μπουμπουκιού. Πρόκειται για φυτό με πολύ ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου και τώρα που είναι η εποχή της καλό είναι να την εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε.

·           Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και θερμίδες, αλλά είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών. Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνει την κακιά χοληστερόλη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου εμποδίζοντας τοξικές ουσίες να απορροφηθούν από αυτό.
·           Η αγκινάρα περιέχει πικρές ουσίες όπως κιναρίνη και σεσκιτερπένια που σε μελέτες μειώνουν την χοληστερόλη στο αίμα.
·           Η φρέσκια αγκινάρα είναι εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος. Παράγοντας που βοηθάει τα ένζυμα στην σύνθεση του DNA. Υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος πριν την σύλληψη και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθούν στην αποτροπή νευρολογικών βλαβών στο νεογέννητο.
·           Η φρέσκια αγκινάρα επίσης περιέχει καλές ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως C. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, παρέχει αντίσταση στα μικρόβια και στις ελεύθερες ρίζες.
·           Είναι η φυτική πηγή της βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την υγεία των οστών και όπως έδειξαν μελέτες και για την υγεία του εγκεφάλου. Γι’ αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην θεραπεία ασθενών με Alzheimer.
·           Περιέχει αντιοξειδωτικά φυτοχημικά, όπως φερουλικό οξύ, καφεϊκό οξύ και σιλυμαρίνη, που εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν το σώμα.
·           Είναι επίσης πλούσια σε σύμπλεγμα των βιταμινών Β, όπως νιασίνη, Β6, θειαμίνη και παντοθενικό οξύ, που είναι αναγκαίες για την μεταβολική λειτουργία των κυττάρων.
·           Επιπλέον η αγκινάρα έχει μεγάλες ποσότητες μέταλλων όπως χαλκός, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο και φώσφορο. Το κάλιο είναι σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των υγρών του σώματος και βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος . Ο χαλκός απαιτείται στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και ο σίδηρος επίσης.
·           Περιέχει μικρότερες ποσότητες από βήτα–καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
·           Όμως το καλύτερο το φιλάμε για το τέλος. Η αγκινάρα φημίζεται για την ικανότητά της να αποτοξινώνει το συκώτι. Έρευνες έδειξαν ότι η αγκινάρα μπορεί να προστατέψει από τις τοξικές χημικές ουσίες που το βλάπτουν. Επίσης είναι ευεργετικές και για την χολή και τον καθαρισμό της. Αυτές τις ικανότητές της μπορεί κανείς να τις εκμεταλλευτεί  βράζοντας τα φύλλα της και πίνοντας τον ζωμό.
Μπορείτε να τις φάτε ωμές βάζοντάς τες στην αγαπημένη σας σαλάτα (ώστε να μην καταστρέψετε καμία ευεργετική της ουσία) αλλά και μαγειρεμένη με χίλιους δυο τρόπους. Να ξέρετε ότι το εσωτερικό μέρος των κοτσανιών είναι εξίσου τρυφερό και νόστιμο με την καρδιά της.
 
Πηγή: Power Of Food, NYU Medical Center.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου