30 Απρ 2013

9 Λόγοι να Τρώτε Πάντα Φρούτα & Λαχανικά Εποχής!


Είναι παρήγορο να ξέρουμε ότι τα πάντα στο σύμπαν είναι στην θέση τους. Ότι όλα συμβαίνουν την ώρα που πρέπει να συμβούν. Το καλοκαίρι έρχεται στην ώρα του και νιώθουμε ασφαλείς όταν όλα λειτουργούν όπως πρέπει.

Δεν πρέπει λοιπόν να εφαρμόζουμε αυτή την λογική και για τη διατροφή μας? Δηλαδή, να τρώμε τροφές όταν  είναι η εποχή τους. Δεν ψάχνουμε για παράδειγμα τον Δεκέμβριο να βρούμε κεράσια! Εδώ θα βρείτε λόγους  για τους οποίους θα πρέπει να τρώμε εποχιακά!

Θρεπτικά συστατικά

Τα φυτά  μεγαλώνουν παίρνοντας όση τροφή χρειάζονται από το έδαφος και τον ήλιο. Τα φρέσκα προϊόντα της κάθε εποχής συλλέγονται όταν έχουν ωριμάσει και αναπτυχτεί πλήρως.  Έρευνες δείχνουν πως ώριμα φρούτα και λαχανικά που είχαν μεγάλη έκθεση στον ήλιο έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών.

Γεύση

Τα ώριμα φρούτα που είχαν όλο το χρόνο να αναπτυχθούν κάτω από τον ήλιο έχουν καλύτερη γεύση. Σκεφτείτε μια τομάτα που μεγαλώνει μήνα Φεβρουάριο σε κάποιο θερμοκήπιο, πόση διαφορά έχει από μια τομάτα που μεγαλώνει σε έναν κήπο στα μέσα καλοκαιριού. Ποια από τις δυο θέλει κανείς να την γευτεί αμέσως τραγανή, ζουμερή και μυρωδάτη?

Οικονομία

Τα εποχιακά τρόφιμα είναι πολύ φτηνότερα λόγω προσφοράς και ζήτησης. Είναι πολύ πιο φτηνό το κόστος παραγωγής για τον αγρότη που καλλιεργεί εποχιακά και θα πουλήσει έτσι την σοδειά του σε πιο χαμηλή τιμή. Πόσο νομίζετε ότι θα αγοράζατε ένα καρπούζι τον μήνα Απρίλη και πόσο θα το πάρετε τον Ιούλιο?

Περιβάλλον

Η εποχιακή παραγωγή αναπτύσσεται χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα από τον άνθρωπο, όπως φυτοφάρμακα ή γενετική τροποποίηση. Ξέρουμε πόσο όλες αυτές οι τοξικές ουσίες μολύνουν το νερό, το έδαφος και την υγεία μας. Επίσης όσον αφορά τις εποχιακές παραγωγές, συνήθως είναι και ντόπιες παραγωγές, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται η τροφή μας να ταξιδέψει χιλιόμετρα και χιλιόμετρα για να φτάσει στο πιάτο μας. Άρα λιγότερη περιβαλλοντική μόλυνση.

Δημιουργικότητα και ποικιλία

Είτε ψωνίζετε από σούπερ μάρκετ είτα από λαϊκές αγορές, αν επιλέγετε εποχιακά θα αναγκαστείτε να βρείτε νέες, δημιουργικές και νόστιμες συνταγές ανάλογα με το τι βρίσκετε κάθε εποχή. Ψάξτε σε παλιά ξεχασμένα βιβλία συνταγών ή στο ιντερνέτ για το τι άλλο μπορείτε να φτιάξετε με αυτές τις αγκινάρες. Η ποικιλία και οι εναλλαγές στην διατροφή μας κάνουν καλό και στην υγεία μας κάνοντας απίθανη την περίπτωση να αποκτήσουμε κάποια τροφική δυσανεξία.

Δυνατή κοινωνία

Στις λαϊκές αγορές των μεγάλων πόλεων αλλά και στις μικρότερες πληθυσμιακά κοινωνίες, λίγο- πολύ αρχίζουμε και γνωρίζουμε αυτούς που παράγουν το φαγητό μας και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, οπότε νιώθουμε πιο οικείοι με την όλη διαδικασία. Είναι στο χέρι μας να προτιμάμε προϊόντα εποχής και να δίνουμε με αυτό τον τρόπο το μήνυμα ότι θέλουμε ποιοτικό υγιεινό φαγητό. Μαζί παραγωγοί και καταναλωτές είμαστε πιο ισχυροί για αλλαγές προς το καλύτερο.

Κάλυψη των εποχιακών αναγκών μας

Ο φυσικός κύκλος της παραγωγής είναι σχεδιασμένος τόσο τέλεια, για να υποστηρίζει την υγεία μας ανάλογα με την κάθε εποχή. Την άνοιξη για παράδειγμα η αφθονία των πράσινων λαχανικών, αλκαλοποιούν το σώμα μας, το αποτοξινώνουν και μας βοηθούν να χάσουμε τα περιττά κιλά από τις πιο βαριές χειμωνιάτικες τροφές. Το καλοκαίρι που χρειαζόμαστε δροσιά και ενυδάτωση υπάρχουν φυσικά αγγουράκια, καρπούζια και τόσα ακόμα.

Βιολογικά

Τα προϊόντα που καλλιεργούνται εκτός εποχής χρειάζονται επιπλέον ανθρώπινη παρέμβαση, φυτοφάρμακα, συντηρητικά για να αναπτυχθούν, να συντηρηθούν και να δείχνουν πιο ελκυστικά στους καταναλωτές. Επιλέγοντας ντόπια και εποχιακά, το πιο πιθανό είναι ότι θα πάρετε καθαρότερο προϊόν. Πολλοί είναι οι καλλιεργητές που δεν αντέχουν το κόστος της βιολογικής πιστοποίησης, αλλά εξακολουθούν να έχουν μια πιο καθαρή και υγιεινή καλλιεργητική πρακτική.

Αρμονία

Ζώντας σε αρμονία με τον ρυθμό της φύσης, είμαστε και οι ίδιοι πιο ισορροπημένοι, και με ευγνωμοσύνη για την ομορφιά της φύσης γύρω μας. Μπορούμε να ζούμε χωρίς διαρκή διαμάχη με την φύση, με όσα αυτή απλόχερα μας προσφέρει κάθε εποχή. Μπορεί να νομίζουμε ότι οι επιλογές μας είναι περιορισμένες αλλά αν εμπιστευτούμε την φύση που μας έφτασε ως εδώ τόσες χιλιάδες χρόνια μετά, τότε η τροφή μας θα είναι και θρεπτική και υγιεινή για εμάς.

 

Υγειοφάγος
Photo Credit: ReneS via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου