19 Απρ 2013

Γνωριμία με 5 Σημαντικά Μανιτάρια!

Σήμερα ο κόσμος μας απειλείται από διάφορες επικίνδυνες ασθένειες. Τουλάχιστον αυτά μας πληροφορούν τα ΜΜΕ. Γρίπη των πτηνών, γρίπη των χοίρων, Η1Ν1 και τόσες άλλες νέες ονομασίες που πρώτη φορά τις ακούμε. Αν αναλογιστεί κανείς το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης σήμερα και την απειλή σοβαρών επίσης ασθενειών όπως, διαβήτης, καρκίνος, καρδιαγγειακά, πιο σημαντικό φαίνεται να είναι η όσο γίνεται καλύτερη υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τα μανιτάρια ενισχύουν την ανοσία των κυττάρων αλλά και το σώμα συνολικά. Πολλά είναι τα φάρμακα που έχουν ως κύριο συστατικό: μανιτάρια!
Η επιστημονική κοινότητα παραδέχεται ότι ενισχύουν την ανοσοποιητική δραστηριότητα.
Ας μην παραβλέπουμε τα διατροφικά οφέλη. Πρόκειται για άριστη πηγή όλων των βασικών αμινοξέων, βιταμινών Β, D. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D –βιταμίνη γνωστή για την συμβολή της στην λειτουργία του ανοσοποιητικού- τους δίνει μια μοναδική αξία. Ακόμα προσφέρει κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες. Επίσης είναι χαμηλά σε θερμίδες και υδατάνθρακες.

1.Reishi (Ganoderma lucidum), καταπληκτικό μανιτάρι που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ιαπωνία και την Κίνα για θεραπευτικούς λόγους για πάνω από 2000 χρόνια, χαρίζοντάς του τον τίτλο του πρώτου ιατρικού μανιταριού. Αμέτρητες ιδιότητες αναλγητικές, αντιγηραντικές, αντιαλλεργικές, αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντι-ιικές. Αυτό το μανιτάρι επίσης χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει τον μυελό τον οστών και λειτουργεί σαν καρδιοτονωτικό, και αποτοξινωτικό για το ήπαρ. Προστατεύει από τις παρενέργειες των ακτινοβολιών, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην μείωση παρενεργειών από χημειοθεραπείες όπως η απώλεια των μαλλιών.


2.Cordyceps (C. sinensis), δεν πρόκειται τόσο για μανιτάρι, όσο για ένα φαρμακευτικό μύκητα. Η καταγωγή του και οι πρώτες χρήσεις του έχουν τις ρίζες τους στο Θιβέτ. Παραδοσιακά το χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό για όλο το σώμα, μιας και αυξάνει την ενέργεια, την ζωτικότητα και την γρήγορη ανάρρωση μετά από ασθένειες. Ενισχύει το ενδοκρινολογικό σύστημα, και αποτρέπει ή και θεραπεύει ασθένειες των πνευμόνων, των νεφρών και του ήπατος. Όταν το 1993 Κινέζες αθλήτριες έσπασαν όλα τα ρεκόρ, αποκάλυψαν ότι το μυστικό τους ήταν το  Cordyceps. Σε αντίθεση με τα διεγερτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα και καταστρέφουν το σώμα, το  Cordyceps αυξάνει την ενέργεια των κυττάρων αυξάνοντας το οξυγόνο τους και όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου δεν υπάρχει ασθένεια.
Οι έρευνες έδειξαν ότι ενισχύει διάφορα κύτταρα μαχητές του ανοσοποιητικού βελτιώνοντας την λειτουργία τους και την κινητικότητά τους. Λειτουργεί περισσότερο εξισορροπητικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι αν αυτό υπολειτουργεί το Cordyceps θα το ενισχύσει ενώ, αν υπέρ λειτουργεί τότε θα το επιβραδύνει και θα μειώσει την παραγωγή και κινητικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων.


3. Το maitake (Grifola frondosa), έχει καταγωγή από την Ιαπωνία και την Βόρεια Αμερική και πρόκειται για ένα μανιτάρι που διεγείρει το ανοσοποιητικό με δράσεις κατά των καρκινικών όγκων. Αποστάγματα με τις θεραπευτικές ουσίες αυτού του μανιταριού φαίνεται ότι αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού. Ενώ ανάμεσα στις θεραπευτικές του λειτουργίες είναι και η μείωση της LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και την αρτηριακής πίεσης.


4. Ο βασιλικός Agaricus (Α. blazei), κατάγεται από την Βραζιλία όπου τον αποκαλούν “το μανιτάρι του Θεού”. Η πλουσιότερη πηγή βήτα-γλυκάνης, ουσία που ενισχύει τη δράση των κυττάρων μαχητών, του ανοσοποιητικού συστήματος. Η δράση του πρωτοπαρατηρήθηκε, όταν άνθρωποι που κατανάλωναν συχνά αυτό το μανιτάρι ήταν πιο υγιείς και δεν εκδήλωναν ασθένειες ενηλίκων. Οι μελέτες έδειξαν επίσης δράση κατά των καρκινικών όγκων.


5. Το  shiitake (Lentinus edodes), επίσης από την Ιαπωνία, έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που παρέχει. Το shiitake περιέχει λεντινάνη, ένα πολυσακχαρίτη που παρουσιάζει έντονη αντικαρκινική δράση. Σε πειράματα έχει δράσεις ενάντια σε υιούς από ινφλουέντσα μέχρι HIV, λόγω της ενίσχυσης που παρέχει στα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ευεργετικό και για το ήπαρ, αφού βοηθάει σε περιπτώσεις Ηπατίτιδας Β και καρκίνου. Η κατανάλωσή του ενισχύει την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηριδίων γαλακτικού οξέος, που δρουν προστατευτικά για το έντερο σε περιπτώσεις υψηλής σε λιπαρά διατροφής. Και το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού μας είναι εγκατεστημένο στο έντερό μας.
Υγειοφάγος
 Πηγή: 1. “Novel Antimicrobials from Mushrooms” by Paul Stamets, HerbalGram, 2002
              2.“The Role of Polysaccharides Derived from Medicinal Mushrooms in Cancer  Treatment Programs: Current Perspectives (Review)” by J. E. Smith et al., 2003, Volume 52 in the Expert Advice series.

1 σχόλιο:

  1. Πράγματι.

    Το Κόρντισεπς, ιδίως το Cordyceps Sinensis, είναι μία ιδιαίτερα αξιόλογη τροφή, η οποία δικαίως χαρακτηρίζεται και ως "υπερτροφή".

    Χρησιμοποιείται ευρέως στην ΠΚΙ ενώ τις τελευταίες 2 δεκαετίες έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μέρους της επιστημονικής κοινότητας.

    Το αποτελέσματα ήταν να υλποιηθούν πληθώρα μελετών σχετικά με τις βιολογικές δράσεις και τις φαρμακολογικές ιδιότητες που παρουσιάζει το Κόρντισεπς.

    Επίσης, παρουσιάζει ανταπτογόνο δράση και για αυτόν τον λόγο ανήκει και στα προσαρμογόνα βότανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή