7 Νοε 2013

Καθαρίστε τις Αρτηρίες σας με Ένα Φρούτο!


Για την πρόληψη και την θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν χρειάζεται να ψάξετε στο φαρμακείο του σπιτιού σας αλλά στα δέντρα που βρίσκονται σε πολλούς κήπους σπιτιών και στους απίθανους καρπούς τους : τα ρόδια!

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Atherosclerosis" επιβεβαιώνει πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να αποτρέψει ή να αντιστρέψει την παθολογική κατάσταση που συνδέεται με την καρδιακή θνησιμότητα, κατάσταση που προκαλείται από την συσσώρευση λιπαρών υλικών στις στεφανιαίες αρτηρίες και το σταδιακό φράξιμο τους, γνωστή ως αθηροσκλήρωση.

Στην μελέτη δόθηκε εκχύλισμα ροδιού στα πειραματόζωα που είχαν γενετική προδιάθεση για αθηροσκλήρωση για ένα διάστημα δυο εβδομάδων. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί το μέγεθος των αθηρωματικών πλακών εντός του αορτικού κόλπου και η αναλογία στεφανιαίων αρτηριών και αθηρωματικών πλακών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ερευνητές παράλληλα επιβεβαίωσαν και άλλες ευεργετικές επιδράσεις από την κατανάλωση του εκχυλίσματος ροδιού :

  • Μειωμένα επίπεδα οξειδωτικού στρες.
  • Μειωμένη συσσώρευση λιπιδίων στον καρδιακό μυ.
  • Μειωμένες ανώμαλες ενδείξεις στο ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Μειωμένη καρδιακή διεύρυνση
  • Μειωμένα επίπεδα των πρωτεϊνών που συνδέονται με φλεγμονώδεις διεργασίες εντός των αρτηριών.
  • Μειωμένη διείσδυση μακροφάγων στον καρδιακό μυ.

Αυτή η μελέτη έρχεται να προστεθεί στις τόσες που μιλάνε για τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού, αλλά πιο στοχευμένα εξηγεί πως το ρόδι μπορεί να καθαρίσει τις αρτηρίες μας. Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Clinical Nutrition" παρακολουθήθηκαν για τρία χρόνια οι συμμετέχοντες σε αυτήν. Βρέθηκε πως η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού, κατάφερε να αντιστρέψει την στένωση καρωτίδων κατά 29%, σε διάστημα ενός έτους.

Η κατανάλωση ροδιού έχει ποικίλες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό που όλες μαζί δρουν παράλληλα για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα :

Αντιφλεγμονώδη δράση
Οι φλεγμονές παίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων αλλά και στην δημιουργία καρδιαγγειακών ασθενειών. Το ρόδι έχει πλήθος ουσιών με αντιφλεγμονώδη δράση.

Αντιοξειδωτική δράση
Ένας τρόπος με τον οποίο τα λιπίδια του αίματος δημιουργούν πρόβλημα στις αρτηρίες, είναι μέσω της οξείδωσης. Το ρόδι έχει βρεθεί πως μειώνει το οξειδωτικό στρες στο αίμα και μελέτες έχουν δείξει πως η μείωση του οξειδωτικού στρες μεταφράζεται σε 44% μείωση των αθηρωματικών βλαβών.

Αντιμικροβιακή δράση
Η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες συχνά είναι παράλληλη με ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις που βοηθούν στην επιδείνωση του προβλήματος. Το ρόδι έχει μια μεγάλη και ευρείας τάξεως αντι-βακτηριακή και αντι-ιική δράση.

Αντι-υπερτασική δράση
Ο χυμός ροδιού περιέχει φυσικά ένζυμα και οξείδιο του αζώτου, δυο βοηθήματα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Όπως και να έχει, καταναλώστε ρόδια - ιδίως τώρα που είναι η εποχή τους - φτιάξτε με αυτά χυμούς, φάτε τα σκέτα ή προσθέστε τα σε σαλάτες, για χρώμα, γεύση και καθαρές αρτηρίες.



Υγειοφάγος



Πηγή : GreenMedInfo


Photo Credit: John-Morgan via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου