25 Οκτ 2013

Έρευνα Δείχνει πως τα Oreos είναι Εξίσου Εθιστικά με την Κοκαΐνη!

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό έχουν αντιληφθεί πως ο εγκέφαλος μας επιθυμεί κάποιες "απαγορευμένες" τροφές με τον ίδιο τρόπο που επιθυμεί άλλες ουσίες που του δίνουν "ευχαρίστηση", όπως τα ναρκωτικά. Προηγούμενες μελέτες σε τρωκτικά και ανθρώπους έχουν δείξει πως οι περιοχές του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη, (παγωτό, λουκάνικα, burger), είναι αυτές που ανταποκρίνονται και με την χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως συγκεκριμένες τροφές προκαλούν στον εγκέφαλο αντιδράσεις όμοιες με αυτές που προκαλούν οι εθιστικές ουσίες και αν δεν εκπληρωθεί το αίτημα του εγκεφάλου, ο οργανισμός εμφανίζει φυσιολογικές αντιδράσεις παρόμοιες με τα συμπτώματα στέρησης : π.χ. έλλειψη καφεΐνης= πονοκέφαλος.
 
Νέα έρευνα από φοιτητές του Connecticut College προσθέτει επιπλέον στοιχεία που δείχνουν πως το φαγητό μπορεί να είναι εθιστικό.
Σε αυτή την έρευνα δημιούργησαν ένα λαβύρινθο με δυο πλευρές. Στην πρώτη πλευρά τοποθέτησαν κέικ ρυζιού και στην δεύτερη τα γνωστά Oreos. Τα πειραματόζωα είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν ποια μεριά του λαβύρινθου θα εξερευνήσουν, ενώ οι ερευνητές κατέγραφαν τον χρόνο που αυτά δαπανούσαν σε κάθε πλευρά. Στην συνέχεια σύγκριναν τα αποτελέσματα με παρόμοιο πείραμα που αντί για τις παραπάνω τροφές είχε στην μια μεριά κοκαΐνη ή μορφίνη ενώ στην άλλη ένα αλατούχο διάλυμα. Επίσης μελέτησαν την αντίδραση του εγκεφάλου των πειραματόζωων στο "κέντρο ευχαρίστησης" τους.
 
Το αποτέλεσμα?
Τα πειραματόζωα πέρασαν εξίσου μεγάλο χρονικό διάστημα στην πλευρά των Oreos όπως και στην πλευρά της κοκαΐνης στην παρόμοια έρευνα. Αυτό που είναι όμως ξεχωριστό είναι πως τα πειραματόζωα είχαν μεγαλύτερη εμπειρία ευχαρίστησης καθώς έτρωγαν τα Oreos απ' ότι στην πλευρά της κοκαΐνης (σύμφωνα με τις μετρήσεις των εγκεφαλικών τους αντιδράσεων και λειτουργιών).
Όλα αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν και αυτό που έως τώρα ήταν απλώς μια υπόθεση : Πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλο σε εθιστικές συμπεριφορές και μπορεί να ενεργοποιηθούν αντιδράσεις όμοιες με αυτές που δημιουργούν οι καταχρηστικές ναρκωτικές ουσίες.
 
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στον ανθρώπινο οργανισμό και σε αυτό των αρουραίων και πως μια τέτοια έρευνα δεν μπορεί να διεξαχθεί με συμμετέχοντες εθελοντές, λόγω της ακαταλληλότητας των ουσιών που θα έπρεπε να χορηγηθούν, βγαίνουν συμπεράσματα που εξηγούν γιατί η παχυσαρκία είναι η "νόσος" με τα περισσότερα κρούσματα και ένα από αυτά είναι πως : "είναι πιο οικονομικό να προμηθευτεί κανείς τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λιπαρά από το να προμηθευτεί ουσίες όπως η κοκαΐνη ή η μορφίνη" όπως εξηγεί η Jamie Honohan που συμμετείχε στην έρευνα.

 
Υγειοφάγος

Πηγή : Connecticut College News

1 σχόλιο:

  1. "Υγειοφάγε" μόλις σήμερα σε ανακάλυψα. Κάνεις πολλή καλή δουλειά. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή