3 Οκτ 2013

Το Συστατικό της Ιαπωνικής Κουζίνας που Προστατεύει από την Ραδιενέργεια!

Μετά την μεγάλη έκθεση σε ραδιενέργεια των κατοίκων της Ιαπωνίας λόγω του πυρηνικού εργοστασίου της Fukushima, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Hiroshima έκαναν έρευνες σχετικά με την προστατευτική δράση του μίσο (miso) ενάντια στην ραδιενέργεια και στην ακτινοβολία με εκπληκτικά αποτελέσματα.
 
 
Το μίσο είναι ένα παραδοσιακό συστατικό της ιαπωνικής διατροφής. Πρόκειται για ένα μείγμα σόγιας ή άλλων οσπρίων με ρύζι ή σιτάρι ή βρώμη, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση με φιλικά βακτήρια και στην συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει σε ξύλινους κάδους, μερικές φορές μέχρι και για τρία χρόνια. Περιέχει βιταμίνες, άλατα, μέταλλα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Χρησιμοποιείται συνήθως για να αρωματίσει τα φαγητά σε Ιαπωνία και σε άλλες ασιατικές χώρες.
 
 
Στην συγκεκριμένη επιστημονική δημοσίευση τονίζεται η προστασία του οργανισμού από διάφορες μορφές ακτινοβολίας όταν γίνεται κατανάλωση του μίσο. Επίσης όπως αναφέρουν το μίσο δρα προστατευτικά και ενάντια στον καρκίνο και την υπέρταση. Τα πειραματόζωα που χρησιμοποιήθηκαν χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, από τι οποίες η μια είχε κανονική διατροφή και η δεύτερη τροφές στις οποίες είχε προστεθεί μίσο. Στην συνέχεια και οι δυο ομάδες ακτινοβολήθηκαν. Διαπιστώθηκε στην δεύτερη ομάδα που κατανάλωνε το μίσο σημαντική αύξηση του χρόνου επιβίωσης και πολύ λιγότερες βλάβες από την ακτινοβολία. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις όπου υπήρχαν διάφορες μορφές καρκίνου οι επιστήμονες κατάφεραν να καταστείλουν την νόσο με χορήγηση μίσο στα πειραματόζωα. Παρά το γεγονός ότι το μίσο είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, με την χορήγηση του σταθεροποιήθηκε και η πίεση του αίματος στους αρουραίους.
Η όλη μελέτη ξεκίνησε από την ανάγκη επιβίωσης της Ιαπωνίας μετά την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου της Fukushima. Η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε η προστατευτική δράση του μίσο ενάντια στην ραδιενέργεια ήταν το 1945 όταν έγινε η ρίψη της πυρηνικής βόμβας στο Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς. Ένας γιατρός και 20 άλλοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Ναγκασάκι δεν ανέπτυξαν καμία αρρώστια λόγω της ακτινοβολίας. Ο γιατρός (Tatuichiro Akizuki) κατάλαβε πως αυτό οφειλόταν στην σούπα με μίσο και φύκια (wakame) που αυτός και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι κατανάλωναν καθημερινά σε μεγάλη ποσότητα. Τα φύκια wakame, έχει επίσης αποδειχθεί πως βοηθούν στην μείωση των ζημιών στον ανθρώπινο οργανισμό από την ακτινοβολία.
 
 
Συνιστάται από πολλούς φυσικούς ιατρούς η κατανάλωση του για αρκετό καιρό πριν και μετά από έκθεση σε ακτινοβολία (ακτινοθεραπεία, αξονική, σπινθηρογράφημα) καθώς προστατεύει από τις ασθένειες που προκαλούνται από την ακτινοβολία, αφού αφαιρεί τα ραδιενεργά στοιχεία από το ανθρώπινο σώμα και ελέγχει τις φλεγμονές που προκαλούνται από την ραδιενέργεια.
 
 
Όπως το καλό κρασί έτσι και το μίσο έχει το δικό του μοναδικό χρώμα, γεύση και άρωμα, ανάλογα με τα συστατικά, την περιοχή προέλευσης και τον χρόνο παλαίωσης. Αν θέλετε να ενισχύσετε έναν εξασθενημένο οργανισμό με διατροφικές ελλείψεις και με όξινο ΡΗ τότε θα διαλέξετε πιο εύκολα ένα σκουρόχρωμο και μακράς παλαίωσης μίσο. Για να εξισορροπήσετε έναν οργανισμό τότε ένα ελαφρύτερο μίσο με πιο γλυκιά γεύση και μικρότερη παλαίωση είναι προτιμότερο.


Υγειοφάγος


Πηγή : Journal of Toxicologic Pathology, Beneficial Biological Effects of Miso with Reference to Radiation Injury, Cancer and Hypertension

Photo Credit: Stacy Spensley via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου