13 Σεπ 2013

"Φυσικά" Αρωματικά & Ενισχυτικά Γεύσης!

Υπάρχουν πολλές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των "φυσικών αρωμάτων" ή "φυσικών γεύσεων". Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι ακριβώς είναι αυτές οι ουσίες ούτε και την προέλευση τους, για τον πολύ απλό λόγο ότι οι εταιρίες τροφίμων κρατούν αυτές τις πληροφορίες σαν μυστική ιδιοκτησία τους.
 
 
Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων η κατηγορία "φυσικά αρώματα" μπορεί να περιλαμβάνει : "το αιθέριο έλαιο, την ελαιορητίνη, εκχύλισμα, ουσία, απόσταγμα, υδρολυμένη πρωτεΐνη, ή οποιοδήποτε προϊόν ψησίματος, θέρμανσης ή ενζυμικής διαδικασίας, το οποίο περιέχει τα αρωματικά συστατικά που προέρχονται από μπαχαρικά, φρούτα, λαχανικά, βότανα, φλοιό-οφθαλμό-ρίζα-φύλλα ή άλλο παρόμοιο υλικό φυτών, κρέατος, πουλερικών, θαλασσινών, γαλακτοκομικών, προϊόντων ζύμωσης, αυγών, των οποίων η προσθήκη στα τρόφιμα είναι αρωματική και όχι διατροφική".
 
 
Αυτό με λίγα και απλά λόγια σημαίνει ότι η βιομηχανία τροφίμων μπορεί να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε βρίσκεται στην φύση και να το ονομάσει "φυσική γεύση". Ένα πολύ καλό και τρανταχτό παράδειγμα είναι το καστόριο. Πρόκειται για τις εκκρίσεις του κάστορα που σε συνδυασμό με τα ούρα του τα χρησιμοποιεί για να οριοθετήσει την περιοχή του. Οι αδένες αυτοί βρίσκονται στην βάση της ουράς του και το περιεχόμενο τους χρησιμοποιείται σαν πρόσθετο τροφίμων. Αν το καστόριο βρίσκεται στο αναψυκτικό σας, το παγωτό ή σε οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο που καταναλώνετε δεν θα το μάθετε ποτέ αφού αναγράφεται και αυτό σαν "φυσικό αρωματικό"!
 
 
Αυτά τα αρώματα δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση της γεύσης που δεν ανταποκρίνεται στο προϊόν που τρώτε πραγματικά. Λειτουργούν αρνητικά στον οργανισμό μας, αφού μπορούν να δημιουργήσουν εθισμό σε τροφές όχι αληθινές, χρησιμοποιώντας μια γεύση ή μυρωδιά που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική του προϊόντος.
Δεν θέλουν για παράδειγμα να έχετε την αληθινή γεύση της πατάτας, αλλά το 1 εκατομμυριοστό μέρος της καλύτερης γεύσης της. Με αυτό τον τρόπο και στην προσπάθεια σας να βρίσκετε συνέχεια αυτή την τέλεια γεύση, τρώτε όλο και περισσότερο από το συγκεκριμένο προϊόν και βέβαια γεμίζετε τις τσέπες των μεγάλων εταιριών τροφίμων.
Οι εταιρίες τροφίμων χρησιμοποιούν τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας σας με σκοπό το δικό τους κέρδος και βέβαια μέσα στα "πλαίσια του νόμου".
 
 
Είναι γνωστό ότι οι "τεχνητές γεύσεις" έχουν σαν βάση το πετρέλαιο και διάφορες χημικές προσμίξεις, αλλά οι φυσικές γεύσεις μπορούν να ξεγελάσουν και τους πιο έμπειρους. Για παράδειγμα με τον όρο φυσικό άρωμα περιγράφεται και το γλουταμινικό μονονάτριο ουσία που με την κατανάλωση της προκαλεί "διεγερσιμοτοξικότητα". Από το 1968 άρχισαν οι πρώτες δημοσιεύσεις από επιστήμονες για την συγκεκριμένη ουσία η οποία προστίθεται σε όλα τα κινέζικα φαγητά εστιατορίου και έχει δημιουργήσει το δικό της σύνδρομο : "Το σύνδρομο του Κινέζικου Εστιατορίου". Έχει την ικανότητα να σας κάνει να θέλετε να τρώτε ακατάσχετα.
 
 
Έχετε αναρωτηθεί γιατί "κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα" πατατάκι? Ή γιατί η θύμηση της γεύσης ενός προϊόντος σας κάνει να το λιγουρεύεστε τόσο έντονα? Υπεύθυνα είναι τα φυσικά αρώματα.
Αν σκέφτεστε να ενοχοποιήσετε τις εταιρίες τροφίμων ή τους χημικούς τροφίμων που τα δημιουργούν, δεν θα καταφέρετε τίποτα. Απλά σταματήστε να εμπιστεύεστε τον όρο "φυσικό" όταν αυτός αναγράφεται στην συσκευασία ενός προϊόντος για να καλύψει ένα σωρό συστατικά που δεν μπορεί να τα πει με το όνομα τους.
 
 
Οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν αληθινή τροφή για την επιβίωση τους αλλά και για καλή υγεία και όχι κάποιες "τροφές" που έχουν δημιουργηθεί σε κάποιο εργαστήριο ή εργοστάσιο. Θέλετε στ' αλήθεια να τρώτε φαγητά και μετά να έρχεται στο νου σας ο πισινός του κάστορα και οι ουσίες που αφήνει ουρώντας οι οποίες μπορεί να βρίσκονται σε αυτά που τρώτε?

Υγειοφάγος
Πηγή : FDA, wikipedia.
 
Photo Credit: VanDerMouche via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου