11 Σεπ 2013

Μέθοδοι & Συμβουλές για την Οριστική Διακοπή του Καπνίσματος!

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα αλλά σας φαίνεται ακατόρθωτο? Μάθετε γιατί το κάπνισμα είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας, μαζί με συμβουλές για το πως μπορείτε να νικήσετε αυτή την συνήθεια οριστικά.
Κίνδυνοι για την υγεία
Γνωρίζετε ότι το κάπνισμα σας κάνει κακό, αλλά ποιες ακριβώς είναι οι ασθένειες που αποδεδειγμένα προκαλούνται από το κάπνισμα?
Καρκίνος
Ο καρκίνος είναι με απλά λόγια, η χωρίς κανόνες αύξηση ανώριμων (ανώμαλων) κυττάρων που βρίσκονται μέσα στο σώμα μας με μια ανεξέλεγκτη ταχύτητα. Οι διάφορες μορφές καρκίνου που προκύπτουν από το κάπνισμα καθώς οι διάφορες ουσίες που εισπνέονται από τον καπνό, βρίσκουν τον δρόμο τους και μεταφέρονται σε όλα τα σημεία του σώματος, όπως τους πνεύμονες, την ουροδόχο κύστη, το στόμα, το φάρυγγα, το στομάχι, τον μυελό των οστών.
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Το κάπνισμα είναι η νούμερο ένα αιτία αυτής της πάθησης, κατά την οποία περιορίζεται η ροή του αέρα στους πνεύμονες και είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στις μοντέρνες δυτικές χώρες.
Στεφανιαία Νόσος
Πρόκειται για το αποτέλεσμα από την συσσώρευση πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών (αποτέλεσμα του καπνίσματος) και είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου σε Ευρώπη και Αμερική.
Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής
Πιο συχνή κατάσταση στους άνδρες καπνιστές άνω των 60 ετών το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής που σε περίπτωση ρήξης του ένα ποσοστό 80-90% είναι θανατηφόρο.
Βρογχίτιδα
Μια αναπνευστική ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στους βρογχικούς σωλήνες των πνευμόνων. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε δυσκολία της αναπνοής και βήχα. Η βρογχίτιδα είναι πιο σοβαρή για όσους καπνίζουν και μπορεί να γίνει και μόνιμη πάθηση.
Εμφύσημα
Είναι η ασθένεια που δυσκολεύει το σώμα να αποκτήσει τη σωστή ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται, κάνοντας δύσκολη την αναπνοή και μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε χρόνιο βήχα.
Βλαβερά Συστατικά
Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε κάποια από τις παραπάνω ασθένειες, αλλά τι είναι αυτό στα τσιγάρα που μπορεί να προκαλεί τέτοιες θανατηφόρες ζημιές στην υγεία? Μια σειρά από επιβλαβή συστατικά : αρσενικό, βηρύλλιο, βενζόλιο, κάδμιο, χρώμιο, νικέλιο, χλωριούχο βινύλιο, πολώνιο-210, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη σε κάποιον που εκτίθεται συνέχεια σε αυτά.
Με όλα αυτά η διακοπή του καπνίσματος φαίνεται σαν λύτρωση και σαν η μόνη λύση αλλά η εθιστική του δράση δυσκολεύει αυτή την απόφαση των καπνιστών αφάνταστα.
Ο λόγος που το κάπνισμα είναι εθιστικό είναι ένα και μόνο συστατικό : η νικοτίνη. Ανάλογα με την μάρκα που αγοράζετε, τα τσιγάρα περιέχουν από 8 έως 20 χιλιοστόγραμμα νικοτίνης, πράγμα που δεν έχει και μεγάλη σημασία αφού μόνο 1 χιλιοστόγραμμο απορροφάται από το σώμα όταν καπνίσετε.
Με την εισαγωγή της νικοτίνης στον οργανισμό απελευθερώνεται ταχύτατα μια γερή ποσότητα αδρεναλίνης, καθώς και επιπλέον γλυκόζη που σας δίνει την αίσθηση μεγαλύτερης ενέργειας. Στην συνέχεια και μέσα από μια αλυσιδωτή αντίδραση γίνεται απελευθέρωση ντοπαμίνης, ουσίας που προκαλεί μια αίσθηση ηρεμίας, ευτυχίας και ειρήνης. Για να ξαναφτάσει κάποιος πάλι στο ίδιο σημείο πρέπει να "κάψει" και άλλο ένα τσιγάρο, που σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει κατανάλωση πολλών τσιγάρων μέσα στην ημέρα για να διατηρηθεί αυτή η αίσθηση που το σώμα πια απαιτεί.
Πως να σταματήσετε το κάπνισμα
Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή, αλλά μπορείτε να βρείτε ένα τρόπο που να λειτουργήσει για εσάς. Κάθε μια μέθοδος διακοπής έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και η επιτυχία βρίσκεται στο να επιλέξετε την σωστή μέθοδο που ταιριάζει σε εσάς.
Με το "μαχαίρι"
Είναι ο πιο απλός και πιο ανέξοδος τρόπος να κόψετε το κάπνισμα αλλά και ο πιο δύσκολος αφού απαιτεί πρώτα την απόφαση σας και στην συνέχεια δυνατή θέληση για να την διατηρήσετε. Αν είστε δυνατός χαρακτήρας μπορείτε να έχετε επιτυχία με αυτή την προσπάθεια αλλιώς υπάρχουν και άλλες μέθοδοι πιο επιστημονικοί που μπορούν να σας προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη.
Αντικατάσταση νικοτίνης
Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει την χρήση ενός έμπλαστρου νικοτίνης ή παστίλιας, τσίχλας, ή εισπνοής. Με την χρήση αυτής της μεθόδου το σώμα λαμβάνει την νικοτίνη που χρειάζεται χωρίς όλες τις επιβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα. Η ποσότητα νικοτίνης μειώνεται σταδιακά με σκοπό το πλήρες σταμάτημα.
Φαρμακευτική αγωγή
Πρόκειται για δυο ουσίες, την υδροχλωρική βουπροπιόνη και την βαρενικλίνη, που θα σας βοηθήσουν να απεξαρτηθείτε από την δράση της νικοτίνης. Αν κάνετε χρήση άλλων φαρμάκων αυτές οι δυο ουσίες ίσως να μην είναι κατάλληλες για εσάς γιατί έχουν παρατηρηθεί αλληλεπιδράσεις όταν λαμβάνονται μαζί με άλλα φάρμακα. Το μεγάλο μείον της συγκεκριμένης μεθόδου είναι οι παρενέργειες που προκαλούν αυτές οι ουσίες, αφού μια από αυτές είναι και η αλλαγή στην συμπεριφορά.
Βελονισμός
Με την μέθοδο αυτή γίνονται συνεδρίες κατά τις οποίες ο βελονιστής τοποθετεί 3-4 λεπτές βελονίτσες στα σημεία του μετώπου και της μύτης. Από την στιγμή της πρώτης συνεδρίας η μέθοδος υπόσχεται πως στις πρώτες 24 ώρες θα αρχίσει να δημιουργείτε απέχθεια για το κάπνισμα και πως προσφέρει βοήθεια στο σύνδρομο στέρησης από την νικοτίνη.
Ύπνωση
Η ύπνωση χρησιμοποιείται σε μια προσπάθεια να συνδέσει τα αρνητικά και δυσάρεστα αποτελέσματα του καπνίσματος, σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο ώστε να μειώσουν ή να εξαλείψουν την επιθυμία για κάπνισμα. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου ποικίλει από άτομο σε άτομο αφού ένα στα τέσσερα άτομα δεν μπορούν να υπνωτιστούν.
Ομάδες Υποστήριξης
Δεν είστε οι μόνοι που προσπαθείτε να απαλλαγείτε από αυτή την βλαβερή συνήθεια και δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Υπάρχουν πολλά ιατρεία διακοπής του καπνίσματος και πολλές ομάδες υποστήριξης για όσους προσπαθούν, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας, σας επιτρέπουν να μοιραστείτε μαζί τους συναισθήματα και σκέψεις και να έχετε ζωντανή την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για ένα αίσιο αποτέλεσμα.
  • Για καλύτερα αποτελέσματα όποια μέθοδο και να διαλέξετε τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά φρούτα και λαχανικά μπόρεσαν πιο εύκολα να σταματήσουν το κάπνισμα και υπέφεραν λιγότερο από την εξάρτηση τους στην νικοτίνη.
  • Καθαρίστε το σπίτι, τα ντουλάπια και τα συρτάρια ώστε να μην υπάρχουν πουθενά τσιγάρα.
  • Το κάπνισμα είναι για πολλούς ένας τρόπος διαχείρισης του άγχους. Για να αντιμετωπίσετε το στρες με εναλλακτικούς τρόπους δοκιμάστε να ασκείστε τακτικά, κάντε χαλαρωτικά μπάνια με αιθέρια έλαια, κάντε χαλαρωτικά μασάζ, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει.
Τα καλά νέα πάντως είναι πως υπάρχουν τρόποι και μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος περισσότεροι από ποτέ, οπότε κάντε μια τεράστια χάρη στον εαυτό σας και απαλλαγείτε από αυτό σήμερα.

Υγειοφάγος
 
 
Photo Credit: geyergus via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου