11 Ιουλ 2013

Μελισσόχορτο! Το Φυσικό Αντικαταθλιπτικό!

 
Το μελισσόχορτο (Melissa officinalis) ή βάλσαμο, μελισσοβότανο και μέλισσα, έχει την λατινική ονομασία "melisso phyllum" που σημαίνει : το μέλι των μελισσών, αφού είναι και το αγαπημένο τους λουλούδι.

Στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε τι πιο ανακουφιστικό από ένα βότανο εξαιρετικά αποτελεσματικό για περιπτώσεις έντονου στρες, έντασης, αϋπνίας και κατάθλιψης. Αφού εκτός των άλλων, οι κύριες ιδιότητες του μελισσόχορτου είναι καταπραϋντικές και χαλαρωτικές.

Αυτό το βότανο ήταν ιερό στο ναό της θεάς Αρτέμιδος, οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο όπως αναφέρει ο Διοσκουρίδης, ενώ ο Παράκελσος του έδωσε την ονομασία "ελιξίριο της ζωής".

Το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλλεργιών, αμηνόρροιας, άγχους, άσθματος, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, αλλά και για βρογχίτιδα, ανεμοβλογιά, χρόνια κόπωση, κολικούς, κρυολογήματα, κατάθλιψη, πυρετό, μετεωρισμό, γρίπη, νόσο Grave, πονοκεφάλους, έρπη, υπερκινητικότητα, υπέρταση, υστερία, δυσπεψία, αϋπνία, κράμπες, ναυτία, νευρικότητα, αίσθημα παλμών της καρδιάς λόγω νεύρων, πόνο, ανησυχία, άνοια, στομαχόπονο. Ακόμα ηρεμεί την καρδιά, καθαρίζει το ήπαρ, και βελτιώνει την κυκλοφορία του chi.

Γερμανικές μελέτες δείχνουν πως τα αιθέρια έλαια του μελισσόχορτου βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από τα υπερβολικά εξωτερικά ερεθίσματα. Το αιθέριο έλαιο αραιωμένο σε ένα λάδι βάσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις έρπη ή και έρπη ζωστήρα. Δεν σκοτώνει τον ιό του έρπη αλλά σταματάει τον πολλαπλασιασμό του.

Τοπικά χρησιμοποιείται ως κομπρέσα ή κατάπλασμα για εγκαύματα, έκζεμα, τσιμπήματα εντόμων, πονοκεφάλους, πόνους αρθρίτιδας. Το αφέψημα του γίνεται τονωτική λοσιόν για το πρόσωπο, το αιθέριο έλαιο μπαίνει σε αρώματα και λάδι για θεραπευτικό μασάζ και το αποξηραμένο βότανο σε υφασμάτινα σακουλάκια διώχνει το σκώρο  από τις ντουλάπες.

Το φρέσκο μελισσόχορτο είναι βρώσιμο. Ψιλοκομμένο μπορεί να μπει σε σαλάτες, μαρινάτες, πέστο, γαρνιτούρες, σε πιάτα με ψάρια και πουλερικά. Αν το βρείτε φρέσκο δοκιμάστε να το βάλετε στο μπουκάλι του κρύου νερού στο ψυγείο για λίγη ώρα, για μια άλλη γεύση στο νερό σας.

Το μελισσόχορτο περιέχει βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, κατεχίνες, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, πτητικά έλαια : κιτράλη, λιναλοόλη, ευγενόλη, κιτρονελλάλη, γερανιόλη και τα οξέα : ηλεκτρικό και ροσμαρινικό με μεγάλη αντιοξειδωτική δράση.

Είναι ένα βότανο ασφαλές για μεγάλους και παιδιά και η γεύση του αφεψήματος είναι ακόμη πιο έντονη αν το φτιάξετε με φρέσκο μελισσόχορτο. 'Εχει απίθανη λεμονάτη γεύση και είτε ζεστό ή κρύο βοηθά να καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και να μας ηρεμεί, ακόμα και καθημερινά.

Υγειοφάγος
Πηγή : University of Maryland Medical Center
Photo Credit: kthread via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου