23 Ιουλ 2013

Φτιάχνετε Χυμούς? Τι να Κάνετε με τον Πολτό του Αποχυμωτή!

Πολλοί πιστεύουν πως είναι σπατάλη να πετάξουν τον πολτό που απομένει μετά την παρασκευή χυμού με τον αποχυμωτή.
Καταναλώνουμε χυμούς για τα θρεπτικά συστατικά τους και προκειμένου να μπορέσει ο οργανισμός να τα αφομοιώσει άμεσα. Με αυτό τον τρόπο τα κύτταρα μας έχουν αμέσως στην διάθεση τους τα μέταλλα και τις βιταμίνες που χρειάζονται για όλες τις λειτουργίες τους αλλά και για κάθε θεραπευτικό σκοπό.
 
Σίγουρα και οι ίνες είναι πολύ σημαντικές για την υγεία μας ιδίως για την σωστή λειτουργία του εντέρου, όμως ο πολτός που περισσεύει μάλλον δεν είναι για κατανάλωση και ότι καλύτερο υπάρχει αφού :
·         Έχει οξειδωθεί και τα θρεπτικά συστατικά του, έχουν όλα περάσει στον χυμό, οπότε δεν συμβάλλει καθόλου στην υγεία μας
·         Δεν έχει και την καλύτερη γεύση, αφού όλες οι γευστικές ουσίες έχουν μεταφερθεί στον χυμό
·         Δεν έχει υγρασία προκειμένου να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να τον φάει σαν φρουτόκρεμα
 
Ίσως να μην είναι και το καλύτερο φαγώσιμο αλλά μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για τελείως διαφορετικούς σκοπούς :
·         Χρησιμοποιείστε τον πολτό σαν λίπασμα για τα φυτά. Θάψτε μικρές ποσότητες γύρω από την ρίζα των φυτών, τα οποία έχουν την ικανότητα να ανακατασκευάζουν τα συστατικά του πολτού σε οργανικά υλικά για την θρέψη τους. Βεβαιωθείτε ότι θάβετε τον πολτό και δεν τον αφήνετε επιφανειακά γιατί θα αποσυντεθεί και θα μαζευτούν ζουζούνια.
·         Φτιάξτε λίπασμα κομπόστ αν έχετε μεγαλύτερες ποσότητες πολτού. Θα χρειαστείτε τον ειδικό κάδο κομποστοποίησης αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η καλύτερη τροφή για τα λουλούδια σας και τα κηπευτικά σας.
·         Αν έχετε στο σπίτι σκύλο μπορείτε να ανακατέψετε τον πολτό με την τροφή του. Με αυτό τον τρόπο συμπληρώνετε την τροφή του με φυτικές ίνες και λίγες θερμίδες. Εναλλακτικά μπορείτε διατηρείτε τον πολτό στην κατάψυξη σε μικρά σακουλάκια και να τον προσθέτετε στο φαγητό που εσείς μαγειρεύετε για τον σκύλο σας.
·         Είναι υπέροχη τροφή και για τα υπόλοιπα  κατοικίδια (αν είστε από τυχερούς που έχουν). Οι παμφάγες κότες για παράδειγμα θα τον λατρέψουν.
·         Αν ζείτε στην εξοχή φτιάξτε ένα σπιτάκι για άγρια πουλιά και βάλτε τους τον πολτό μαζί με ότι ψίχουλα σας περισσεύουν. Θα σας λατρεύει όλη η φύση.
 
Φτιάξτε χυμούς φρούτων και λαχανικών, χρησιμοποιήστε έξυπνα τον πολτό που περισσεύει και αν σκέφτεστε ότι χάνετε φυτικές ίνες καταναλώνοντας χυμούς τότε τρώτε συχνά σαλάτες, ωμά λαχανικά και τροφές πλούσιες σε ίνες όπως όσπρια και δημητριακά.
 
Υγειοφάγος
 
Photo Credit: USDAgov via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου