5 Ιουν 2013

Ενημερωθείτε για τα Συστατικά των Αντηλιακών & Κάντε Σωστές Επιλογές!


Όταν κάνετε χρήση αντηλιακών έχετε την εντύπωση ότι είστε προστατευμένοι από την  ηλιακή ακτινοβολία, τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος, σωστά?  Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει πάντα! Σύμφωνα με την “Μη Κερδοσκοπική Περιβαλλοντική Ομάδα” (EWG) της οποίας οι επιστήμονες κάνουν ελέγχους σε μια πληθώρα αντηλιακών προϊόντων σχετικά με την προστασία που παρέχουν και την ασφάλεια τους, οι χαλαρές οδηγίες και οι κανονισμοί που ισχύουν για τα συστατικά των αντηλιακών, τα καθιστούν το πιο αδύναμο εργαλείο σας ενάντια στους κινδύνους από τον ήλιο. Και αυτό ισχύει για προϊόντα αντηλιακά, προϊόντα για τα χείλη, προϊόντα μακιγιάζ, όλα με “SPF” δείκτη προστασίας.

Το αποτέλεσμα? Μόνο το 25% αυτών των προϊόντων προσφέρουν ασφαλή προστασία ενάντια στις UVA και UVB ακτίνες του ηλίου, χωρίς να περιέχουν επικίνδυνα συστατικά. Προσθέτουν επίσης πως ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί σχετικά με την αντηλιακή προστασία αλλά δυστυχώς τα αντηλιακά δεν προσφέρουν πάντα ασφάλεια. Ο λόγος? Τα συστατικά που βρίσκονται σε αυτού του είδους τα προϊόντα εκθέτουν τους ανθρώπους σε τόσο τοξικές χημικές ουσίες που στην πραγματικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Το “EWG στην αναφορά του επισημαίνει τα επικίνδυνα αυτά συστατικά :

Αντηλιακά με Ρετινόλη

Σύμφωνα με τις έρευνες η Ρετινόλη (βιταμίνη Α) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εκδήλωση όγκων στο δέρμα που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο! Ωστόσο προστίθεται στα αντηλιακά προϊόντα λόγω της αντιγηραντικής ιδιότητας που έχει. Η Καναδική κυβέρνηση πρωτοπορεί και απαιτεί να αναγράφεται ο κίνδυνος από την χρήση της βιταμίνης Α στην συσκευασία των προϊόντων και η παράλληλη έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Και αυτό γιατί η εμφάνιση του μελανώματος έχει αύξηση 2% κάθε χρόνο, την τελευταία δεκαετία.

Αντηλιακά με δείκτη μεγαλύτερο από 50 SPF

O SPF είναι μέτρο προστασίας μόνο ενάντια στις ακτίνες UVB, που προκαλούν  ηλιακά εγκαύματα  και όχι ενάντια στις UVA ακτίνες, που προκαλούν καρκίνο του δέρματος. Οι υψηλότεροι του 50 SPF δείκτες προστασίας, δίνουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Σας επιτρέπουν να κάθεστε περισσότερη ώρα στον ήλιο χωρίς να καίγεστε, αλλά το δέρμα ουσιαστικά μένει απροστάτευτο από τις UVA ακτίνες.

Αντηλιακά που περιέχουν   Οξυβενζόνη (Oxybenzone)

Η οξυβενζόνη είναι χημική ουσία, συστατικό των αντηλιακών, που απορροφάται από το δέρμα, το διαπερνά και πολύ εύκολα κυκλοφορεί μέσω του αίματος σε όλο τον οργανισμό.  Έχει την ικανότητα να μιμείται την λειτουργία των ορμονών και μακροπρόθεσμα δημιουργεί αναπαραγωγικά προβλήματα και προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα. Οι ερευνητές που ασχολούνται με τον αυτισμό επισημαίνουν επίσης πως η οξυβενζόνη είναι και νευροτοξική, δηλαδή βλαβερή για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες με τα συστατικά στα οποία μπορεί να αναγράφεται ως : Oxybenzone, benzophenone, benzophenone-3.

Αντηλιακά σε σκόνη, σπρέι, μαντηλάκια

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων Ανακοίνωσε πως τα αντηλιακά προϊόντα σε σπρέι, σκόνη και μαντηλάκια θα πάψουν να κυκλοφορούν μετά το τέλος του 2013. Ποιος θα συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί μετά από αυτή την ανακοίνωση? Τα αντηλιακά σε αυτές τις μορφές μπορούν εύκολα κατά την χρήση τους να απορροφηθούν μέσω της εισπνοής και δεύτερον, είναι τέτοια η μορφή τους που δεν μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος για το ποσοστό κάλυψης.

Συνδυασμός αντηλιακών-εντομοαπωθητικών

Σύμφωνα με τον EWG πρόκειται για περιττά και επιβλαβή προϊόντα που περιέχουν ερεθιστικές χημικές ουσίες. Ένα εντομοαπωθητικό θα χρειαστεί μόνο μια εφαρμογή, ενώ ένα αντηλιακό θα χρειαστεί σίγουρα περισσότερες. Πέρα από αυτό κατά την διάρκεια της ημέρα κάποιος χρειάζεται αντηλιακό και κατά την διάρκεια της νύχτας κάποιο εντομοαπωθητικό!

Ενυδατικές λοσιόν, προϊόντα χειλιών και προϊόντα μακιγιάζ με SPF

Δυστυχώς λιγότερο από το 10% αυτών των προϊόντων πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για πραγματική προστασία ενάντια στις UVA και UVB ακτίνες σύμφωνα πάντα με τον EWG. Έτσι οι ισχυρισμοί ότι μπορούν να αποτρέψουν τις βλάβες στο δέρμα που προέρχονται από τον ήλιο, δεν είναι τόσο αληθείς.

Αν όλα αυτά είναι επικίνδυνα για τους ενήλικες σκεφτείτε πόσο πιο επικίνδυνα γίνονται για τα παιδιά και τους εφήβους. Ψάξτε στην αγορά για αντηλιακά προϊόντα χωρίς τα παραπάνω συστατικά και έχετε υπ’ όψη σας πως η νούμερο ένα αντηλιακή σας προστασία είναι η παραμονή σας στην σκιά ειδικά μεταξύ 11 το πρωί με 4 το απόγευμα, όταν η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ισχυρότερη και η νούμερο 2, η κάλυψη του δέρματος με ρούχα όσο το δυνατό περισσότερο. Όταν έχετε πάρει αυτά τα μέτρα μπορείτε πιο εύκολα να προστατέψετε την μικρή επιφάνεια εκτεθειμένου δέρματος με αντηλιακό.

 

Υγειοφάγος

 

Πηγή : Environmental Working Group (EWG)
Photo Credit: árticotropical via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου