28 Μαΐ 2013

Super Τροφές που Προστατεύουν & Παρατείνουν την Ζωή!


Φανταστείτε, να τρώτε κάτι που θα σας βοηθούσε να ελέγχετε το βάρος σας, να τονώνει την διάθεση σας και να σας κρατάει σε εγρήγορση, χωρίς παρενέργειες! 

Δεν πρόκειται για κάποια φαρμακευτική ουσία, αλλά για τροφές που έχουν τέτοιες ιδιότητες και ακόμη περισσότερες :

Αμύγδαλα

Πλούσια σε βιταμίνη Ε. Εξαιρετική πηγή των βιταμινών Β, χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου, ψευδάργυρου, ριβοφλαβίνης και φυτικών ινών. Επίσης τα αμύγδαλα περιέχουν υγιεινά λιπαρά. Μειώνουν με συχνή κατανάλωση των κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Έχουν προβιοτικές επιδράσεις, αφού διεγείρουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο. Περίπου 22 αμύγδαλα την ημέρα όταν κάνετε δίαιτα, βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους μιας και παρέχουν εύκολα αίσθημα κορεσμού και αυξάνουν την αποβολή λίπους από το σώμα.

Σταυρανθή λαχανικά

Λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, όλα προσφέρουν μοναδικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία προτείνει να τριπλασιάσουμε την κατανάλωση αυτών των λαχανικών αφού μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Αυτά τα λαχανικά επίσης περιέχουν σουλφοραφάνη, μια οργανική χημική ένωση που λειτουργεί ενάντια στην ανάπτυξη των ελικοβακτηριδίων του πυλωρού, που συνδέεται με το έλκος και τον καρκίνο του στομάχου.

Πράσινο Τσάι

Έχει ήπια θερμογενετική δράση που ενισχύει τον μεταβολισμό και αυξάνει το κάψιμο θερμίδων. Οι έρευνες δείχνουν πως αναστέλλει και την αποθήκευση νέου λίπους. Το κύριο συστατικό  του πράσινου τσαγιού οι πολυφαινόλες, προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν την οξειδωτική βλάβη. Ειδικότερα η επιγαλλοκατεχίνη φαίνεται σε έρευνες πως χαμηλώνει την χοληστερόλη, ρυθμίζει την ινσουλίνη (που παίζει μεγάλο ρόλο στην ρύθμιση του σωματικού βάρους) και αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Όσπρια

Όλα τα είδη φασολιών, φακές, μπιζέλια ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο, φολικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο. Τα όσπρια περιέχουν τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες που έχουν την ικανότητα να μάχονται ασθένειες, σε σχέση με άλλα φυτά. Η κατανάλωση τους έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων, διαβήτη και καρκίνου του παχέος εντέρου. Εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και φυτικών πρωτεϊνών που σας κάνουν να νιώθετε πιο γρήγορα χορτάτοι, άρα τρώτε πιο λίγο.

Γιαούρτι και κεφίρ

Έχουν όλες τις βιταμίνες του γάλακτος και δισεκατομμύρια προβιοτικά ένζυμα, που βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας,  της διάρροιας και λοιμώξεων, αφού ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα οφέλη από αυτούς τους φιλικούς οργανισμούς περιλαμβάνουν ακόμη  μείωση των αλλεργιών, μείωση υπέρτασης, μείωση χοληστερόλης. Επίσης βοηθoύν σε περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου. Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι άριστες πηγές ασβεστίου το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των μυών των οστών και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το καστανό ρύζι, το πλιγούρι, το φαγόπυρο, η βρώμη, το κινόα κ.α. και μπορούν με την συχνή κατανάλωση τους να προστατέψουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, παχυσαρκία, και διάφορες μορφές καρκίνου. Αυτοί οι ανεπεξέργαστοι σπόροι περιέχουν  φυτοχημικά, λιγνάνες, φυτικές στανόλες και στερόλες, φυτοοιστρογόνα και σαπωνίτες, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που συνδέονται με τον καρκίνο. Χάρη στις φυτικές ίνες σας βοηθούν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Τρώτε τουλάχιστον τρείς μερίδες ημερησίως για ενέργεια και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Σπανάκι, αντίδια, ρόκα, λάπαθα …. η λίστα είναι ατέλειωτη. Πρόκειται για τροφές με πολλές βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά. Και είναι αυτός ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών των φυτοχημικών και των φυτικών ινών που τα κατατάσσουν στα ισχυρά αντικαρκινικά τρόφιμα. Καθημερινή κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, διατηρεί την υγιή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλει στην σωστή πυκνότητα των οστών.

Μούρα

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλα τα είδη μούρων όπως βατόμουρα, φράουλες, βακκίνια (κράνμπερι), βατόμουρα. Εκτός από προστασία ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές ασθένειες, περιέχουν και φυτοχημικά που δρουν ενάντια στην μείωση της γνωστικής λειτουργίας λόγω γήρανσης. Αυτές οι ουσίες μπορούν μέχρι και να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες και να μειώσουν υπάρχουσες φλεγμονές. Επίσης προσφέρουν βιταμίνες C και Κ που βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Λειτουργούν εξίσου καλά και όταν είναι κατεψυγμένα, γι’ αυτό βάλτε ποσότητες στον καταψύκτη σας τώρα που είναι η εποχή τους και προσθέστε τα όποτε θέλετε σε χυμούς και smoothies.  

Μια έρευνα έδειξε πως γυναίκες που τρώνε περισσότερες από τρείς μερίδες μούρων την εβδομάδα έχουν 32% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα φυσικά συστατικά που δίνουν και το έντονο χρώμα σε αυτά τα φρούτα, τα οποία διατηρούν πιο ευλύγιστα τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν την πίεση του αίματος.

  

Υγειοφάγος

Πηγή : Harvard School of Public Health
Photo Credit: nemuneko.jc via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου