29 Μαΐ 2013

Μπορούμε να Ζήσουμε & Χωρίς Αλουμινόχαρτο!


Το αλουμίνιο είναι το πιο διαδεδομένο μέταλλο στον πλανήτη και χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολλών προϊόντων καθημερινής χρήσης. Τα μαγειρικά σκεύη, τα κουτάκια αναψυκτικών και το αλουμινόχαρτο μερικά από τα πιο διάσημα που βρίσκονται σε όλες τις κουζίνες. Το αλουμίνιο είναι επίσης στα αντιόξινα χάπια, στα κραγιόν, στην ασπιρίνη, στα εμβόλια, στα αποσμητικά  μέχρι και στο αλεύρι.

Σε αντίθεση με τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, το σώμα μας δεν χρειάζεται αλουμίνιο. Και το αλουμίνιο δεν είναι καθόλου αθώο. Συσσωρεύεται στα νεφρά, στον εγκέφαλο, στους πνεύμονες, στο ήπαρ και στον θυρεοειδή και μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό δημιουργώντας σκελετικά προβλήματα. Στα μωρά αυτό σημαίνει αργή ανάπτυξη, ενώ σε πειράματα η έκθεση σε αλουμίνιο συνδέεται και με ψυχικές διαταραχές.

Στόχος του αλουμινίου όταν εισβάλει στον οργανισμό είναι το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι μελέτες έδειξαν πως τα βαρέα μέταλλα συμβάλλουν σε ασθένειες του εγκεφάλου δημιουργώντας οξειδωτικό στρες και το αλουμίνιο είναι ένα από αυτά και η πεποίθηση που επικρατεί είναι ότι το αλουμινόχαρτο συνδέεται με εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Τα επίπεδα αλουμινίου σε ηλικιωμένους είναι πάνω από 20 φορές μεγαλύτερα από τα επίπεδα των ενηλίκων σύμφωνα με το Agency for Toxic Substances and Disease Registry USA.

Είναι πολλές οι επίσημες έρευνες που κατηγορούν το αλουμίνιο για την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ :

·                    Στο Τμήμα Νευρολογίας του Saint Louis University ανακοινώνουν πως το αλουμίνιο προκαλεί τοξικότητα στο ήπαρ και οδηγεί σε εκφυλιστικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνοντας και την νόσο Αλτσχάιμερ.

·                    Στο Πανεπιστήμιο της California αναφέρουν πως το αλουμίνιο δημιουργεί φλεγμονές στον εγκέφαλο και η νόσος Αλτσχάιμερ συχνά συνοδεύεται από αυξημένη φλεγμονή.

·                    Ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη είναι οι κάτοικοι των νησιών Παπούα και της Νέας Γουινέας, όπου το πόσιμο νερό περιέχει ιόντα αλουμινίου και τα περιστατικά Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον είναι πολυάριθμα.

Το αλουμίνιο είναι από τα πιο κοινά και σε αφθονία μέταλλα στη γη και έχει εισβάλλει σε κύρια προϊόντα σε τέτοιο βαθμό, που είναι αδύνατο να αποφύγει κανείς την έκθεσή του σε αυτό. Ωστόσο μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε την έκθεσή σας.

·                    Προτιμήστε σκεύη από γυαλί αντί για αλουμινίου.  

·                    Αποφύγετε προϊόντα υγιεινής και προσωπικής περιποίησης που περιέχουν υδροξείδιο του αργιλίου, υπάρχουν προϊόντα με φυσικά ακίνδυνα συστατικά.

·                    Αποφύγετε τα έτοιμα, επεξεργασμένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα αν τα δοχεία τους είναι από αλουμίνιο.

·                    Και τέλος μην  χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο για να τυλίγετε το φαγητό σας ή για να  καλύπτετε την πάνω του πλευρά όταν το ψήνετε! Η πιο ασφαλής εναλλακτική είναι η λαδόκολλα.   

 

Υγειοφάγος

Photo Credit: Clevergrrl via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου