6 Μαΐ 2013

Χημικές Ουσίες Δημιουργούν Παχυσαρκία & Διαβήτη!

 
Είναι διαδεδομένη σε όλους η πεποίθηση ότι το σωματικό μας βάρος εξαρτάται αποκλειστικά από την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουμε, το είδος και την καθημερινή φυσική μας δραστηριότητα. Κάθε διατροφολόγος, διαιτολόγος ή γυμναστής θα συμφωνήσει και ίσως να προσθέσει ότι και λίγο περισσότερος ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Νέες έρευνες όμως δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες στα τρόφιμα και στα συνηθισμένα προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τα τελευταία 30 χρόνια.

Η έρευνα “Chemical Exposures and the Human Risk of Obesity and Diabetes” διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είναι εκτεθειμένοι σε διάφορες χημικές ουσίες τόσο στην εμβρυική τους ζωή όσο και στην υπόλοιπη, μπορούν να υποστούν ενδοκρινικές διαταραχές που επηρεάζουν τις ορμόνες του θυρεοειδή, τα οιστρογόνα και ανδρογόνα, την ινσουλίνη και τις μεταβολικές λειτουργίες.

Αν σκεφτεί κανείς ότι καθημερινά εγγράφονται στο “Μητρώο Χημικών Ουσιών” περίπου 12.000 νέες χημικές ουσίες , καταλαβαίνει το μέγεθος της έκθεσής μας σε αυτές. Μέσα από την διατροφής μας καθημερινά δεχόμαστε ποσότητες από φυτοφάρμακα, φθαλικές ενώσεις, οργανοκασσιτερικές μυκητοκτόνες ενώσεις και όχι μόνο. Αλλά απορροφούμε και μέσω του περιβάλλοντος στο οποίο έχουν διαρρεύσει χημικές ουσίες από πλαστικά, καθαριστικά και ας  μην ξεχνάμε και τις πιο “παλιές χημικές ουσίες” που μόλυναν στο παρελθόν, αλλά η δράση τους και η δύναμή τους συνεχίζεται έως και σήμερα, όπως διοξίνες, οργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα, ή PCB ψυκτικά.    

Ο αριθμός των χημικών ουσιών καταλήγει η έρευνα, που μολύνουν τον άνθρωπο είναι σημαντικός και η συνεχής έκθεση του σε αυτές διαταράσσουν τις ορμόνες και συμβάλλουν στην δημιουργία παχυσαρκίας και διαβήτη!

Πως λοιπόν να νικήσεις την μάχη και να χάσεις βάρος αφού όλες οι συμβατικές τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι φορτωμένες με αυτές τις ουσίες από την μία και από την άλλη η καθιστική ζωή είναι κανόνας για τους περισσότερους αφού οι πόλεις μας δεν ευνοούν ούτε καν το περπάτημα! Και όχι δεν μπορούμε να πάρουμε ένα τσεκούρι και να πάμε να ζήσουμε στα βουνά!

Αντιθέτως μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας με τις αγοραστικές – καταναλωτικές επιλογές που κάνουμε καθημερινά. Από την μια είναι οι εταιρίες που έχουν βάλει βαθιά τις ρίζες τους στο σώμα μας, στην τσέπη μας και στην καθημερινότητά μας και τελικά το μόνο που μας προσφέρουν είναι “ακριβοπληρωμένες διακοπές στους γιατρούς μας”. Γιατί τελικά οι μόνοι κερδισμένοι είναι αυτές οι εταιρίες και η ιατροφαρμακευτική βιομηχανία!

Από την άλλη σίγουρα υπάρχουν μικρότερες εταιρίες ή βιοτεχνίες τροφίμων που χρησιμοποιούν αγνά, πολλές φορές βιολογικά  υλικά, χωρίς χημικά πρόσθετα. Υποστηρίξτε λοιπόν εταιρίες που έχουν σαν προτεραιότητα τους την αποφυγή χημικών ουσιών και τοξινών από τα  προϊόντα τους. Εξαφανίστε τα τοξικά καθαριστικά από το περιβάλλον του σπιτιού σας και κάνετε χρήση οικολογικών όσο πιο συχνά μπορείτε. Όλα είναι θέμα επιλογών!

 

Υγειοφάγος
Πηγή :  CHEM Trust
Photo Credit: Designer Hosting via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου