23 Μαΐ 2013

Τι Αλλαγές Συμβαίνουν Στον Οργανισμό Με Την Διακοπή Του Καπνίσματος?


Το κάπνισμα είναι η πιο ανθυγιεινή συνήθεια που μπορεί να έχει κάποιος. Το κάπνισμα βλάπτει όλο τον οργανισμό, και έχει συνδεθεί με καρκίνο του πνεύμονα, του λάρυγγα, του στόματος και αποδεδειγμένα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης  προβλημάτων καρδιάς και αναπνευστικών δυσκολιών. Δυστυχώς λόγω των εθιστικών ιδιοτήτων της νικοτίνης το σταμάτημα του καπνίσματος είναι εξαιρετικά δύσκολο για πολλούς, αν όχι για όλους τους καπνιστές. Πολλοί δεν έχουν καν κίνητρο για να κόψουν το κάπνισμα. Άλλοι κάνουν αποτυχημένες προσπάθειες λόγω στρες  ή λόγω “αδυναμίας χαρακτήρα”. Αλλά στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν πόσο υγιέστερη θα είναι η ζωή τους αν σταματήσουν αυτή την συνήθεια.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, προκειμένου να δώσει μια ιδέα για το τι οφέλη θα έχει κανείς αν κόψει  το κάπνισμα, δημιούργησε ένα χρονοδιάγραμμα που περιγράφει τι καλά να περιμένετε από την νέα σας ζωή χωρίς τσιγάρο:

Μετά από 20 λεπτά : η αρτηριακή σας πίεση θα πέσει πάλι στο φυσιολογικά της επίπεδα.

Μετά από 8 ώρες : το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας θα μειωθεί στο μισό και το επίπεδο του οξυγόνου θα επιστρέψει στο κανονικό.

Μετά από 48 ώρες : οι πιθανότητες για καρδιακή προσβολή θα έχουν μειωθεί. Η νικοτίνη εγκαταλείπει το σώμα και επιστρέφουν η όσφρηση και η γεύση.

Μετά από 72 ώρες : οι βρόγχοι των πνευμόνων αρχίζουν και χαλαρώνουν και ανεβαίνουν  τα επίπεδα της ενέργειας που αισθάνεστε.

Μετά από 2 εβδομάδες : αρχίζει και αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος  και αυτό συνεχίζει να βελτιώνεται για τις επόμενες 10 εβδομάδες.

Μετά από 3 μήνες : αρχίζει να αποχωρεί ο βήχας, και ο συριγμός όταν αναπνέετε.

Μετά από 9 μήνες : η χωρητικότητα των πνευμόνων έχει αυξηθεί κατά 10%.

Μετά από 1 χρόνο : ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή μειώθηκε στο μισό.

Μετά από 5 χρόνια : ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ίδιος με ενός μη καπνιστή.

Μετά από 10 χρόνια : θα έχετε τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, με έναν μη καπνιστή.

Συνήθως τις πιο επιτυχημένες απόπειρες διακοπής του καπνίσματος τις έχουν όσοι αποφασίζουν μια και έξω να αλλάξουν και τρόπο ζωής. Σε περιπτώσεις έντονης επιθυμίας ή ακόμα και υποτροπής πρέπει να είστε περισσότερο αποφασιστικοί γιατί τα αποτελέσματα, άμεσα και μακροπρόθεσμα είναι πολλά και αξίζουν τον κόπο.

 

Υγειοφάγος

Πηγή : American Cancer Society
Photo Credit: andres.moreno via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου