18 Μαΐ 2013

Αυτισμός & Νευρολογικές Διαταραχές! Οι Επιστήμονες Δημοσιοποιούν τι Φταίει!


Πως παθαίνει κανείς Αυτισμό? Οι επιστήμονες αγωνίζονται να βρουν την απάντηση. Τα μέχρι τώρα ευρήματα δείχνουν πως για παθήσεις όπως ο αυτισμός, οι μαθησιακές δυσκολίες και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα, η κληρονομικότητα παίζει πολύ μικρό ρόλο. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσο αφορά στον αυτισμό, οι επιστήμονες αποδεικνύουν πως οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες – από χημικά σε τρόφιμα μέχρι  αναψυκτικά και συστατικά σε αφρόλουτρα – μπορούν να δημιουργήσουν μόνιμες βλάβες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Μια ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε λίστα με τις πιο εξαιρετικά ύποπτες χημικές ουσίες  και βαρέα μέταλλα που πιστεύουν ότι είναι πίσω από  την αύξηση περιστατικών αυτισμού και άλλων νευρολογικών ασθενειών σε παιδιά.

Ο γιατρός προληπτικής ιατρικής του  Mount Sinai Medical School της Νέας Υόρκης Dr. Landrigan, ο οποίος είναι και ένας από τους συντάκτες της λίστας εξηγεί πως οι επιστήμονες διαθέτουν τα εξελιγμένα εργαλεία για την μέτρηση αυτών των χημικών ουσιών ακόμα και για πολύ χαμηλά επίπεδα  και πως τώρα πια μπορούν να συνδέσουν την έκθεση παιδιών σε πολύ μικρή ηλικία με αυτές τις ουσίες και τα προβλήματα υγείας σε μικρές ηλικίες.

Σκοπός της δημοσιοποίησης αυτής της λίστας είναι η ενημέρωση του κόσμου προκειμένου να καταφέρουν να αλλάξουν την νομοθεσία σχετικά με την χρήση των χημικών και να προστατευθούν τα παιδιά.

Μόλυβδος

Αυτό το βαρύ μέταλλο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των μωρών, δημιουργώντας προβλήματα μάθησης, και επιπτώσεις στην υγεία τους. Συνδέεται ακόμα και με κατάθλιψη σε νεαρούς ενήλικες.

Που τον βρίσκουμε?  Πρόκειται για πολύ ισχυρή νευροτοξίνη που συνήθως βρίσκεται σαν συστατικό σε χρώματα και μπογιές όπως και σε παλιές σωληνώσεις νερού.

Πως το αποφεύγουμε? Αν δεν γνωρίζετε την ποιότητα των χρωμάτων στους τοίχους του σπιτιού σας, αποφύγετε εργασίες σε αυτούς όπως ξυσίματα, τριψίματα και αφαίρεση τους, τουλάχιστον κατά την περίοδο που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, αν θηλάζετε ή αν έχετε πολύ μικρά παιδιά στο σπίτι. Όσον αφορά στις σωληνώσεις, αν το σπίτι σας είναι πολύ παλιό και ενδεχομένως και οι σωληνώσεις της ύδρευσης, σκεφτείτε να κάνετε χρήση ενός καλού φίλτρου που θα κατακρατεί τον μόλυβδο – όπως και άλλες χημικές ουσίες.

Μια διατροφή με λίγα λιπαρά, με αρκετή πρόσληψη σε ασβέστιο και σίδηρο και με αυξημένες ποσότητες πράσινων λαχανικών μπορεί να βοηθήσει και να μπλοκάρει πιθανές βλάβες από έκθεση σε μόλυβδο.

Υδράργυρος

Πρόκειται για άλλο ένα βαρύ μέταλλο με τοξικές ιδιότητες για τους εγκεφάλους των αναπτυσσόμενων εμβρύων και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη.

Που τον βρίσκουμε? Συνήθως η νούμερο ένα πηγή  έκθεσης του ανθρώπου μέσω της τροφής είναι τα λιπαρά ψάρια και μάλιστα αυτά που έχουν μεγάλο μέγεθος τα οποία  είναι ψηλά στην τροφική αλυσίδα. Όμως υδράργυρος εντοπίζεται και στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Πως το αποφεύγουμε? Επιλέγουμε μικρότερα ψάρια όταν πρόκειται για ποικιλίες που περιέχουν πολλά λιπαρά όπως τις σαρδέλες και αν θέλουμε οπωσδήποτε σολομό τότε προσπαθούμε να βρούμε άγριο σολομό αλιείας και όχι ιχθυοτροφείου.

Πολυχλωριωμένα διφαινύλια

Χημικές ουσίες που τα χρησιμοποιούσαν σαν διηλεκτρικά υγρά σε πυκνωτές και μετασχηματιστές, σαν πρόσθετα χρωμάτων, μελανιών και πλαστικών. Τα PCBs όπως λέγονται για συντομία σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 70’, ακριβώς γιατί ακόμα και μικρές δόσεις μπορούν να διαταράξουν την υγιή λειτουργία των νευρικών κυττάρων και να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα ασβεστίου στο σώμα αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού στα παιδιά.

Που τα βρίσκουμε? Δυστυχώς τα PCBs βρίσκονται παντού στον πλανήτη και στον οργανισμό των περισσότερων από εμάς.

Πως τα αποφεύγουμε? Τα PCBs βρίσκονται κυρίως στο λίπος των ζωικών προϊόντων που καταναλώνουμε. Αφαιρώντας το λίπος από το κρέας και το δέρμα των μεγάλων ψαριών πριν τα μαγειρέψετε μειώνετε την ποσότητα της έκθεσής σας σε αυτές τις ουσίες. Τρώτε κρέας από ζώα που βρίσκονται χαμηλά στην τροφική αλυσίδα.

Οργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα

Το πιο διαβόητο από όλα το DDT ευτυχώς απαγορεύτηκε, όμως άλλα στην ίδια κατηγορία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και εμπλέκονται σε γενετικές ανωμαλίες και εκδηλώσεις αυτισμού.

Που θα τα βρείτε? Συνήθως δημιουργούν προβλήματα σε ανθρώπους που κατοικούν σε επαρχιακές αγροτικές περιοχές όπου γίνεται η εφαρμογή τους. Παιδιά που οι μητέρες ζούσαν σε περιοχές που γινόταν εφαρμογή τέτοιων ουσιών έχουν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων.

Πως τα αποφεύγουμε? Επιλέξτε τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας για να αποφύγετε αυτά τα φυτοφάρμακα και αν μένετε σε αγροτικές περιοχές που εφαρμόζουν τέτοιες ουσίες ενημερώστε τους για το πόσο βλαβερές είναι πρωτίστως για εκείνους. Η μεγαλύτερη ποσότητα  οργανοχλωριωμένων φυτοφαρμάκων περιέχεται σε ντομάτες, καρπούζια και πράσινα φασολάκια συμβατικής καλλιέργειας.

Βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας

Δημιουργήθηκαν  για να επιβραδύνουν το ρυθμό της καύσης σε περίπτωση πυρκαγιάς των νοικοκυριών. Τα επιβραδυντικά φλόγας είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστα γιατί έχει αποδειχθεί ότι στην πραγματικότητα επιταχύνουν το θάνατο από εισπνοή καπνού. Μακροπρόθεσμα, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με υψηλά επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στο σώμα τους έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης και έχουν  μικρότερες αποδόσεις σε τεστ  ψυχικής και σωματικής ανάπτυξης.

Που θα τα βρείτε? Υπάρχουν στα έπιπλα, στις ηλεκτρονικές συσκευές, σε στρώματα,  υφάσματα ακόμα και στην οικιακή σκόνη αλλά και σε “ποτά αθλητών”.

Πως τα αποφεύγουμε? Αν πρόκειται να αγοράσετε καινούρια έπιπλα ρωτήστε και ενημερωθείτε σχετικά με τα υλικά παραγωγής τους και αναζητήστε αυτά που δεν περιέχουν   βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας. Το ίδιο ισχύει και για χαλιά, κουρτίνες, υλικά δαπέδου. Όσον αφορά στα αναψυκτικά, διαβάστε τις ετικέτες με τα συστατικά τους και αποφύγετε όσα περιέχουν  βρωμιούχο φυτικό έλαιο (BVO). Πιο προσεκτικά δείτε τα προϊόντα: Mountain Dew, Gatorade, και Powerade.

Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες

Καρκινογόνες ουσίες που σχηματίζονται όταν τα κρέας καίγεται, αλλά και ανάμεσα στην λίστα των 10.000 χημικών ουσιών που παράγονται από την καύση του πετρελαίου, των σκουπιδιών, του κάρβουνου ή του ξύλου. Οι χημικές αυτές ενώσεις μπορούν να βλάψουν το DNA και  να εμποδίσουν την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

Που το βρίσκουμε? Εκτός από το καμένο κρέας (μπάρμπεκιου) βρίσκεται στην πίσσα του φρεσκοστρωμένου δρόμου, στην ναφθαλίνη, στον καπνό του τσιγάρου και σε “σαμπουάν κατά της πιτυρίδας”.

Πως το αποφεύγουμε?

Κάνετε χρήση αιθέριων ελαίων στις ντουλάπες σας αντί για ναφθαλίνη και προσπαθήστε να μην καπνίζετε σε εσωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιήστε μαρινάτα με δεντρολίβανο στο μπάρμπεκιου που  αποτρέπει το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών στο κρέας όταν αυτό ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα

Ο χλωρπυριφός είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα παρασιτοκτόνα.

Που τα βρίσκουμε? Δεν επιτρέπετε η χρήση τους για οικιακή χρήση όμως τα οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα χρησιμοποιούνται νόμιμα στην γεωργία και τα κατάλοιπά τους βρίσκονται σε μήλα, πιπεριές, σταφύλια, ροδάκινα και δεκάδες άλλα τρόφιμα.

Πως τα αποφεύγουμε? Επιλέξτε βιολογικά προϊόντα όσο πιο συχνά μπορείτε, μιας και μελέτες έδειξαν πως όσοι άλλαξαν την διατροφή τους από συμβατική σε βιολογική είχαν κατακόρυφη μείωση ανίχνευσης αυτών των ουσιών στο σώμα τους.

Χημικές ουσίες που προκαλούν διατάραξη ορμονών.

Έκθεση των παιδιών έστω και σε μικρές ποσότητες αυτών των ουσιών μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα την υγεία τους.

Που βρίσκονται? Η δισφαινόλη Α(ΒΡΑ)και οι παρόμοιες χημικές ουσίες πλαστικοποίησης που ονομάζονται φθαλικές ενώσεις είναι κύριοι ύποπτοι που σχετίζονται με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά όπως επιθετικότητα καθώς και μειωμένη σωματική ανάπτυξη, μαθησιακές δυσκολίες, και χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Δυστυχώς είναι σε εκατοντάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης καθαριστικά, σαπούνια, σαμπουάν, αποσμητικά χώρου…. και η λίστα είναι ατέλειωτη.

Πως τα αποφεύγουμε?  Κρατήστε το ΒΡΑ μακριά όσο μπορείτε, για παράδειγμα αποφύγετε κονσερβοποιημένα τρόφιμα και ποτά, όπως και τα πλαστικά που έχουν την σήμανση του αριθμού 7. Για να μειώσετε την επαφή σας με τα φθαλικά χημικά μην χρησιμοποιείτε αποσμητικά χώρου, αρωματικά κεριά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής που στα συστατικά αναγράφουν “parfum” ή “άρωμα”.

 

Υγειοφάγος

Πηγή: Environmental Health Perspectives,
Photo Credit: hepingting via Compfight cc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου